Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2019/1184 a Comisiei privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!”
15.07.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniuni Europene seria L 185/50 din 11 iulie 2019 a fost publicat Decizia (UE) 2019/1184 a Comisiei din 3 iulie 2019 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!”.

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!” este următorul: „Directiva 2001/18/CE este învechită. Noi, în calitate de studenți cu specializarea Științele vieții, considerăm că este important să se revizuiască actualul mecanism de scutire prevăzut în directivă, în ceea ce privește noile tehnici de ameliorare a plantelor.”

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „În mod specific, solicităm mai multă claritate juridică și mai multe definiții. Obiectivul nostru este de a facilita procedura de autorizare pentru produsele obținute prin intermediul noilor tehnici de ameliorare a plantelor, care nu prezintă decât caracteristici naturale existente. Scopul este de a îmbunătăți progresul științific în Uniunea Europeană, protejând în același timp sănătatea umană și animală și mediul.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește și mai mult funcționarea democratică a Uniunii prin dispozițiile care prevăd, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, ușor de aplicat și proporționale cu natura inițiativei, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să aducă Uniunea mai aproape de cetățeni.

Un act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor poate fi adoptat pentru apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne, pe baza articolului 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Din aceste motive, propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

În plus, s-a constituit comitetul cetățenilor și s-au desemnat persoanele de contact, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din regulament, iar propunerea de inițiativă cetățenească nu este nici vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, prevăzute la articolul 2 din TUE.

Prin prezenta decizie, se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!”.

Intraea în vigoare: 25 iulie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti