Decizia (UE) 2019/1184 a Comisiei privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!”
15.07.2019 | Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniuni Europene seria L 185/50 din 11 iulie 2019 a fost publicat Decizia (UE) 2019/1184 a Comisiei din 3 iulie 2019 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!”.
Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!” este următorul: „Directiva 2001/18/CE este învechită. Noi, în calitate de studenți cu specializarea Științele vieții, considerăm că este important să se revizuiască actualul mecanism de scutire prevăzut în directivă, în ceea ce privește noile tehnici de ameliorare a plantelor.”
Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „În mod specific, solicităm mai multă claritate juridică și mai multe definiții. Obiectivul nostru este de a facilita procedura de autorizare pentru produsele obținute prin intermediul noilor tehnici de ameliorare a plantelor, care nu prezintă decât caracteristici naturale existente. Scopul este de a îmbunătăți progresul științific în Uniunea Europeană, protejând în același timp sănătatea umană și animală și mediul.”
Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește și mai mult funcționarea democratică a Uniunii prin dispozițiile care prevăd, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.
În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, ușor de aplicat și proporționale cu natura inițiativei, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să aducă Uniunea mai aproape de cetățeni.
Un act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor poate fi adoptat pentru apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne, pe baza articolului 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).
Din aceste motive, propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.
În plus, s-a constituit comitetul cetățenilor și s-au desemnat persoanele de contact, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din regulament, iar propunerea de inițiativă cetățenească nu este nici vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, prevăzute la articolul 2 din TUE.
Prin prezenta decizie, se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!”.
Intraea în vigoare: 25 iulie 2019.
Consilier juridic Elena Albu