Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor


15 iulie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 188 din data de 12 iulie 2019, a fost publicată Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Art. 153 alin. (1) din TFUE, care reglementează susținerea Uniunii Europene în ce privește acțiunile statelor membre în domeniul egalității dintre bărbați și femei în ceea ce privește șansele egale pe piața forței de muncă și tratamentul la locul de muncă.

Directiva are ca scop atât crearea unor condiții mai prielnice tuturor lucrătorilor pentru îngrijirea copiilor, cât și oferirea în special bărbaților unor stimulente pentru ași asuma mai multe responsabilități de îngrijire a copiilor, în acest sens vorbim de același concediu de paternitate și concediu pentru creșterea copilului care încă lipsește în multe state.

Prezenta Directivă reglementează mai multe tipuri de concedii:

1. În cazul nașterii copilului – 10 zile din ziua nașterii (concediul de paternitate pentru bărbați);

2. În cadrul perioade de la 1 la 8 ani a copilului – fiecare părinte care activează în câmpul muncii are un drept individual la un concediu de 4 luni (concediu pentru creșterea copilului));

3. În cazul unei rude/persoane care își are traiul în gospodăria lucrătorului și care are nevoie de îngrijire – 5 zile lucrătoare pe an (concediu de îngrijitor).

Directiva reglementează dreptul fiecărui lucrător de a absenta de la locul de muncă în cazuri de forță majoră (urgență familială, în caz de boală sau de accident), cu prezentarea documentelor justificative, acest drept poate fi limitat de legislația internă a statelor.

De asemenea, dreptul intern urmează să stabilească o remunerație sau o indemnizație adecvată pentru persoanele care-și exercită dreptul la concediu.

Directiva a reglementat inclusiv dreptul lucrătorilor la formule flexibile de lucru în situația când copii nu au împlinit vârsta de 8 ani.

Nu în ultimul rând, Directiva protejează lucrătorii de la concedieri abuzive atunci când sunt solicitate concediile prevăzute mai sus.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică