Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor
15.07.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul familiei, Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 188 din data de 12 iulie 2019, a fost publicată Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Art. 153 alin. (1) din TFUE, care reglementează susținerea Uniunii Europene în ce privește acțiunile statelor membre în domeniul egalității dintre bărbați și femei în ceea ce privește șansele egale pe piața forței de muncă și tratamentul la locul de muncă.

Directiva are ca scop atât crearea unor condiții mai prielnice tuturor lucrătorilor pentru îngrijirea copiilor, cât și oferirea în special bărbaților unor stimulente pentru ași asuma mai multe responsabilități de îngrijire a copiilor, în acest sens vorbim de același concediu de paternitate și concediu pentru creșterea copilului care încă lipsește în multe state.

Prezenta Directivă reglementează mai multe tipuri de concedii:

1. În cazul nașterii copilului – 10 zile din ziua nașterii (concediul de paternitate pentru bărbați);

2. În cadrul perioade de la 1 la 8 ani a copilului – fiecare părinte care activează în câmpul muncii are un drept individual la un concediu de 4 luni (concediu pentru creșterea copilului));

3. În cazul unei rude/persoane care își are traiul în gospodăria lucrătorului și care are nevoie de îngrijire – 5 zile lucrătoare pe an (concediu de îngrijitor).

Directiva reglementează dreptul fiecărui lucrător de a absenta de la locul de muncă în cazuri de forță majoră (urgență familială, în caz de boală sau de accident), cu prezentarea documentelor justificative, acest drept poate fi limitat de legislația internă a statelor.

De asemenea, dreptul intern urmează să stabilească o remunerație sau o indemnizație adecvată pentru persoanele care-și exercită dreptul la concediu.

Directiva a reglementat inclusiv dreptul lucrătorilor la formule flexibile de lucru în situația când copii nu au împlinit vârsta de 8 ani.

Nu în ultimul rând, Directiva protejează lucrătorii de la concedieri abuzive atunci când sunt solicitate concediile prevăzute mai sus.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti