Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor
15.07.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 188 din data de 12 iulie 2019, a fost publicată Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Art. 153 alin. (1) din TFUE, care reglementează susținerea Uniunii Europene în ce privește acțiunile statelor membre în domeniul egalității dintre bărbați și femei în ceea ce privește șansele egale pe piața forței de muncă și tratamentul la locul de muncă.

Directiva are ca scop atât crearea unor condiții mai prielnice tuturor lucrătorilor pentru îngrijirea copiilor, cât și oferirea în special bărbaților unor stimulente pentru ași asuma mai multe responsabilități de îngrijire a copiilor, în acest sens vorbim de același concediu de paternitate și concediu pentru creșterea copilului care încă lipsește în multe state.

Prezenta Directivă reglementează mai multe tipuri de concedii:

1. În cazul nașterii copilului – 10 zile din ziua nașterii (concediul de paternitate pentru bărbați);

2. În cadrul perioade de la 1 la 8 ani a copilului – fiecare părinte care activează în câmpul muncii are un drept individual la un concediu de 4 luni (concediu pentru creșterea copilului));

3. În cazul unei rude/persoane care își are traiul în gospodăria lucrătorului și care are nevoie de îngrijire – 5 zile lucrătoare pe an (concediu de îngrijitor).

Directiva reglementează dreptul fiecărui lucrător de a absenta de la locul de muncă în cazuri de forță majoră (urgență familială, în caz de boală sau de accident), cu prezentarea documentelor justificative, acest drept poate fi limitat de legislația internă a statelor.

De asemenea, dreptul intern urmează să stabilească o remunerație sau o indemnizație adecvată pentru persoanele care-și exercită dreptul la concediu.

Directiva a reglementat inclusiv dreptul lucrătorilor la formule flexibile de lucru în situația când copii nu au împlinit vârsta de 8 ani.

Nu în ultimul rând, Directiva protejează lucrătorii de la concedieri abuzive atunci când sunt solicitate concediile prevăzute mai sus.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.