Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Efectul extensiv al apelului în procesul penal. Situație aplicată
16.07.2019 | Cătălin Andrei DRUMEA

JURIDICE - In Law We Trust
Cătălin Andrei Drumea

Cătălin Andrei Drumea

Deși expres reglementat în dispozițiile art. 419 CPP, efectul extensiv al apelului cunoaște o aplicare relativ restrânsă în practica instanțelor naționale – dovadă a necesității întrunirii mai multor condiții.

Potrivit textului de lege în vigoare, efectul extensiv presupune examinarea de către instanța de apel a cauzei și cu privire la părțile care nu au declarat apel sau la care acesta nu se referă, putând hotarî și în privința lor, fără să poată crea acestora o situație mai grea (non reformatio in peius).

După cum am menționat, deși urmărește un scop relativ simplu, aplicabilitatea respectivului efect este condiționată de o serie de elemente obiective. Astfel, pentru a se putea discuta într-o cauză penală despre efectul extensiv al apelului, este necesară existența mai multor inculpați, părți civile sau părți responsabile civilmente. Altfel spus, efectul extensiv se aplică numai pentru părțile care se află în același grup procesual (părți care urmăresc același interes procesual).

Cu toate acestea, deși are ca premisă indivizibilitatea de situație, efectul extensiv urmărește schițarea unui cadru legal menit să confere instanței de apel posibilitatea efectuării unui control integral al legalității și temeiniciei sentinței apelate. Din acest punct de vedere, singura limitare este reprezentată de neagravarea situației ca urmare a extinderii apelului. Altfel spus, efectul extensiv al apelului poate ajunge să producă consecințe juridice doar într-un singur sens.

Reprezentând în esență un remediu procedural pentru înlăturarea erorilor strecurate în hotărârile instanțelor de fond, efectul extensiv ajunge să genereze efecte împotriva hotărârilor definitive.

În concret, într-un dosar penal[1] soluționat relativ recent de către Curtea de Apel Cluj, necesitatea respectării dreptului la un proces echitabil a culminat cu valorificarea efectului extensiv al apelului, ajungându-se în cele din urmă la anularea mandatului de executare a pedepsei de 7 ani închisoare și punerea de îndată în libertate a unuia dintre inculpații din dosar.

Inițial, prin sentința instanței de fond, inculpații din dosar au fost condamnați la diferite pedepse cu închisoarea, printre care unele în modalitatea executării (având în vedere cuantumul ridicat al pedepselor). În ceea ce privește respectiva sentință, aceasta a fost apelată de către majoritatea inculpaților din dosar, excepție făcând un singur inculpat cu privire la care hotărârea primei instanțe a rămas definitivă anterior judecării apelurilor celorlalți inculpați. Cu alte cuvinte, față de acest din urmă inculpat, executarea pedepsei de 7 ani închisoare (la care fusese condamnat) a început anterior judecării apelurilor celorlalți inculpați din dosar.

Astfel, deși față de ceilalți inculpați din dosar, sentința fondului nu era încă definitivă (fiind apelată de către aceștia în termenul prevăzut de legiuitor), față de respectivul inculpat condamnat la pedeapsa de 7 ani închisoare, hotărârea căpătase caracter definitiv ca urmare a expirării termenului de 10 zile în care ar fi avut posibilitatea să declare apel. De menționat că respectivul inculpat a formulat ulterior o cerere de repunere în termenul de apel, această solicitare fiindu-i însă respinsă de către instanța de control judiciar.

Prin urmare, în fața instanței de apel fiind conturat cadrul perfect aplicării efectului analizat, constatând încălcarea dreptului la un proces echitabil ca urmare a nemotivării hotărârii inițiale, Curtea a făcut aplicarea efectului extensiv al apelurilor declarate de către ceilalți inculpați din dosar, pronunțând o soluție de desființare a primei hotarâri. Așadar, sancționând hotărârea pe motiv de nemotivare, instanța de control judiciar a reținut că respectiva soluție de desființare trebuie să vizeze situația tuturor inculpaților din dosar – fiind indiferent cine a declarat sau nu apel.

Analizând astfel situația părților care nu au declarat apel într-o cauză, se observă că prin valorificarea efectului extensiv se ajunge la înlăturarea caracterului definitiv al primei hotărâri.

Situația de fapt mai sus analizată reflectă această relație condițională. Practic, la momentul admiterii apelurilor celorlalți inculpați și extinderii efectelor asupra tuturor părților, subsecvent desființării sentinței fondului și trimiterii cauzei spre rejudecare, s-a dispus anularea mandatului de executare a pedepsei de 7 ani închisoare și punerea de îndată în libertate a inculpatului a cărui cerere de repunere în termenul de apel fusese anterior respinsă.

Situația analizată – prin raportare la cronologia momentelor, dă naștere următoarei întrebări – care este momentul în care se produce efectul extensiv? Singura certitudine este reprezentată de inexistența unei mențiuni a legiuitorului în acest sens. Analizarea practicii ne poate conduce însă la răspunsuri diametral opuse. La modul concret, în situația analizată, efectul extensiv a generat consecințe juridice abia din momentul pronunțării hotărârii instanței de apel.

În orice caz, discuțiile pot varia pe această temă, gravitând în jurul următorului element – citarea în apel. În linii mari, efectul extensiv ar trebui să se producă în momentul în care se declară apelul, întrucât respectivul efect presupune citarea tuturor părților interesate. Pe de altă parte, citarea tuturor părților interesate – chiar dacă unele dintre acestea nu au declarat apel (premisa necesară efectului extensiv) – ar putea să trimită discuția într-o altă sferă: eventuala antepronunțare a instanței de apel? În marea majoritate a situațiilor însă, sunt citați în apel doar inculpații care au declarat apel sau cu privire la care s-a formulat cale de atac, pentru celelalte părți soluția fiind definitivă (reversul efectului suspensiv). În aceste condiții, incidența efectului extensiv ar putea surveni doar la momentul pronunțării hotărârii din apel.

Mai mult, deși nu echivalează cu o veritabilă cale de atac, în situația de fapt analizată, efectul extensiv al apelurilor celorlalți inculpați a ajuns să genereze o soluție de desființare a primei hotărâri, conducând inevitabil la anularea mandatului de executare a pedepsei și punerea de îndată în libertate a inculpatului a cărui cerere de repunere în termen fusese anterior respinsă.

De reținut așadar că în ceea ce privește aplicarea efectului extensiv, acesta nu este limitat doar la ipoteza în care unele dintre părți nu au formulat apel, fiind perfect aplicabil și în situațiile în care unele dintre părți, pierzând termenul de apel, au formulat cerere de repunere în termen, însă aceasta din urmă a fost respinsă de către instanța de apel. Cu alte cuvinte, este perfect posibil ca unul dintre apeluri să fie respins ca tardiv formulat, ori ca cererea de repunere în termenul de apel să fie respinsă, iar cu toate acestea, efectul extensiv să se producă ca urmare a admiterii apelului uneia dintre părțile din același grup procesual. În egală măsură, aplicarea efectului extensiv este posibilă și în situația părților care și-au retras apelul anterior declarat ori care au renunțat la această cale de atac.

În cele din urmă, dincolo de caracterul tehnic al discuțiilor generate de aplicabilitatea efectului extensiv, relevantă este finalitatea urmărită de către legiuitor prin reglementarea acestuia. La urma urmei, ceea ce prevalează – inclusiv prin raportare la exigențele CEDO în materie penală – este însăși nevoia de a asigura pârghiile necesare efectuării unui control complet vis-à-vis de legalitatea și temeinicia hotărârilor analizate.


[1] Disponibil aici.


Avocat Cătălin Andrei Drumea
Asociat senior MOSCOVITS ȘTEOPAN ILIAN LASCĂU

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.