Secţiuni » Arii de practică » Business » Piaţa de capital
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti

Raport PwC: Valoarea ofertelor publice inițiale lansate pe piețele de capital din Europa a scăzut cu 47% în primul semestru


15 iulie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Valoarea ofertelor publice inițiale (Initial Public Offer – IPO) lansate pe piețele de capital din Europa a scăzut cu 47% în primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 12,1 miliarde euro, potrivit raportului IPO Watch Europe Q2 2019, realizat de PwC.

Aceeași tendință de scădere a înregistrat și numărul de oferte publice, unde declinul a fost de 43,8%, până la 53 de operațiuni, în timp ce valoarea medie a unei operațiuni a scăzut cu 20%, la 181 milioane euro.

Sorin Petre, Partener PwC România: ”După un prim trimestru apatic, piața europeană a înregistrat o revenire în trimestrul al doilea când, deși au fost mai puține tranzacții, valoarea a fost semnificativ mai mare, primele cinci IPO-uri cumulând 7,4 miliarde euro. În contextul Brexit și al incertitudinilor globale cauzate în principal de discuțiile privind tratatele comerciale, Europa se confruntă cu o scădere a interesului investitorilor care, probabil, nu se va schimba semnificativ în acest an astfel încât să fie recuperate scăderile din prima jumătate a acestui an.”

Sectorul financiar este în continuare pe primul loc în topul lansărilor de oferte publice inițiale, cu 43% din total (5,18 miliarde euro), urmat de cel industrial, cu 25% (4,39 miliarde euro) și cel de servicii, cu 19% (2,26 miliarde euro).

De asemenea, Londra (London Stock Exchange – LSE) a rămas bursa preferată a companiilor care au ales să se finanțeze prin astfel de operațiuni, însumând 42% din valoarea totală a IPO-urilor lansate în prima jumătate a anului. De altfel, piața de capital londoneză a fost singura care a înregistrat o creștere a ofertelor publice inițiale în primul semestru al anului, față de același interval din 2018, atât în volum, cât și în valoare (+5%).

Din păcate, Bursa de Valori București nu a reușit să atragă niciun IPO în primele șase luni ale acestui an.

Ileana Guțu, Senior Manager, PwC România: ”Deși au fost companii care și-au declarat interesul de a se finanța prin intermediul Bursei de Valori București, în prima jumătate a acestui an nu a avut loc nicio listare. În perioada similară din 2018, au avut loc două astfel de operațiuni. Posibil ca și pe fondul evenimentelor de la finalul anului trecut (OUG 114), astfel de decizii să fi fost amânate. În schimb, observăm o preferință pentru emisiunile de obligațiuni. Al doilea semestru a început mai optimist cu listarea iHunt Ploiești pe AeRO.”

Topul piețelor de capital din Europa după valoare, în primul semestru au fost London Stock Exchange – 16 IPO, cu o valoare de 5,1 miliarde euro, Borsa Italiana – 9 IPO, cu o valoare de 2,1 miliarde euro, SIX Swiss Exchange – 3 IPO, cu o valoare de două miliarde euro.

Cele mai mari IPO-uri din Europa ca valoare în primul semestru au fost Nexi SpA (Borsa de Italia) – 2,05 miliarde euro, Network International Holdings (LSE) – 1,41 miliarde euro și Stadler Rail AG (SIX Swiss Exchange) – 1,35 miliarde euro.

La nivel mondial, valoarea ofertelor publice inițiale a scăzut cu 28% în primul semestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 82,8 miliarde dolari.

Studiul a inclus principalele 14 piețe de capital din Europa, respectiv Marea Britanie, Franța, Turcia, Polonia, Spania, Belgia, Elveția, Italia, Austria, Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda.

Despre PwC

 Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din rețeaua PwC ajută oamenii și organizațiile să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o rețea de firme prezentă în 158 de țări cu mai mult de 250.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

:: English version

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică