Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Directiva (UE) 2019/1153 pentru utilizarea informațiilor financiare în scopul depistării infracțiunilor
15.07.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 186 din data de 11 iulie 2019, a fost publicată Directiva (UE) 2019/1153 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 de stabilire a normelor de facilitare a utilizării informațiilor financiare și de alt tip în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a anumitor infracțiuni și de abrogare a Deciziei 2000/642/JAI a Consiliului.

Directiva (UE) 2015/849 prevede obligația statelor membre de a institui registre centralizate de conturi bancare sau sisteme de extragere a datelor care să permită identificarea în timp util a persoanelor care dețin conturi bancare și de plăți, precum și casete de valori. Informațiile cuprinse în asemenea registre centralizate de conturi bancare sunt direct accesibile unităților de informații financiare[1] („FIU”-uri) și sunt accesibile și autorităților naționale competente în materie de prevenire a spălării banilor, a infracțiunilor premisă asociate și a finanțării terorismului.

Comisia Europeană a considerat că este necesar să adopte acest act, deoarece mecanismele existente de acces și schimb de informații financiare în timp ce investighează activitățile infracționale sunt prea letale. În plus, numărul cazurilor transfrontaliere care necesită acces la informații financiare crește din ce în ce mai mult.

Directiva (UE) 2019/1153 sporește utilizarea informațiilor financiare, oferind autorităților competente ale țărilor UE acces direct la informații privind identitatea deținătorilor de cont bancar conținute în registre centralizate de conturi bancare naționale. Accesarea și consultarea informațiilor privind conturile bancare urmează a se efectua numai în baza unei analize de la caz la caz de către membri ai personalului fiecărei autorități competente care au fost desemnați și autorizați în mod specific pentru a îndeplini respectivele sarcini.

În plus, Directiva oferă autorităților de aplicare a legii posibilitatea de a accesa anumite informații de la FIU-urile naționale – inclusiv date privind tranzacțiile financiare – și, de asemenea, îmbunătățește schimbul de informații dintre FIU, precum și accesul la informațiile de aplicare a legii necesare sarcinile lor.

Directiva stabilește că autoritățile care dețin aceste registre urmează să aibă încadrați și responsabili cu protecția datelor, care să verifice în mod regulat evidența accesărilor. În cazul unor încălcări ale securității datelor normele privind protecția datelor sunt aplicabile.

Prelucrarea datelor cu caracter personal sensibile se desfășoară doar cu titlu de excepția și cu condiția respectării unor garanții adecvate privind drepturile și libertățile persoanei vizate, accesul fiind permis doar membrilor personalului care au urmat o formare specifică și care au fost autorizați în mod specific de operator, sub îndrumarea responsabilului cu protecția datelor.


[1] FIU-urile sunt unități independente din punct de vedere operațional și autonome, care au competența și capacitatea de a lua decizii autonome privind efectuarea de analize, transmiterea de solicitări și comunicarea analizelor efectuate către autoritățile competente, în cazul în care există suspiciuni de spălare a banilor, de infracțiuni conexe sau de finanțare a terorismului (a se vedea Directiva 2015/849).
PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.