« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Ziua Națională a Contabilului Român
13.07.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Națională a Contabilului Român este marcată, anual, la data de 13 iulie.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a transmis următorul mesaj:

La 13 iulie a.c., Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – singurul organism abilitat în țara noastră pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat – organizează cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român.

Anul acesta se împlinește un secol de la momentul la care a fost înființat, prin Decret Regal semnat de Regele Ferdinand I, organismul profesional CECCAR, numit inițial Corpul de Contabili Autorizați și Experți Contabili, în legea promovată de Grigore Trancu-Iași – ministrul muncii și ocrotirilor sociale la acea vreme.

Centenarul profesiei contabile reglementate în România va fi marcat prin manifestările ocazionate de Ziua Națională a Contabilului Român, eveniment desfășurat la nivel național, în toate județele țării și în Municipiul București sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună. Discuțiile vor evoca momente și personalități de seamă din trecutul organismului profesional, al economiei românești.

Rolul esențial al profesiei și al profesioniștilor care o practică în economia națională va fi evidențiat în cadrul evenimentelor care vor reuni reprezentanți ai instituțiilor și autorităților de reglementare, ai mediului de afaceri.

Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă și un prilej de a recunoaște rezultatele experților contabili și contabililor autorizați obținute în anul anterior, în cadrul Topului național și Topului local al membrilor CECCAR. Sunt apreciate, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați care își desfășoară activitatea individual, aportul acestora la dezvoltarea profesiei și al mediului antreprenorial, în interes public.

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 13 iulie 2021, un mesaj cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înființarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale, în deschiderea evenimentului „Ziua Națională a Contabilului Român, ediția a XVII-a. Centenarul profesiei contabile reglementate în România”, desfășurat sub sloganul „Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!”:

Domnule Președinte al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România,

Stimați invitați,

Felicit Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pentru împlinirea a 100 de ani de la înființarea organizației, prin Decret Regal, ca organism profesional independent.

De la înființare și până în prezent, CECCAR a evoluat consecvent în direcția profesionalizării activităților contabile din România. Într-o lume în continuă schimbare, membrii CECCAR au înțeles să se adapteze în permanență, pentru a răspunde în mod adecvat exigențelor profesiei.

Economiile tuturor statelor au traversat în 2020 o criză fără precedent, ale cărei cauze au fost de ordin sanitar și nu economic. Criza a adus noi provocări și a marcat nevoia de stabilitate și reziliență la nivel mondial.

Astfel, profesia dumneavoastră a căpătat o și mai mare importanță. Activitatea pe care o desfășurați cu dedicare și seriozitate s-a aflat într-o continuă profesionalizare, însă în ultimul an și jumătate ați demonstrat capacitatea deosebită de adaptare a unei profesii cu o lungă tradiție.

În acest context, apreciez în mod deosebit sprijinul pe care contabilii din toată țara l-au acordat mediului de afaceri în anul pandemiei. Măsurile economice de tipul schemei de șomaj tehnic sau al programului redus de lucru Kurzarbeit constituie doar câteva exemple în privința cărora companiile au avut nevoie de sprijinul dumneavoastră. În acest sens, doresc să subliniez rolul și responsabilitatea deosebită pe care le aveți în asigurarea unui climat economic eficient.

În prezent, prognozele economice sunt dintre cele mai optimiste, însă provocările în planul politicilor economice nu lipsesc deloc. Ne dorim reforme echilibrate și investiții consistente, pentru a obține beneficii concrete și rezultate exacte, precum munca depusă de contabili în economia noastră.

Cu toții cunoaștem importanța rolului pe care economiștii, dar și contabilii îl au în fundamentarea politicilor economice, în consolidarea disciplinei financiare sau în asigurarea transparenței și a predictibilității de care economia are nevoie.

Nu pot să nu menționez necesitatea asigurării unei educații economice și financiare solide, care ghidează subtil, dar esențial, dezvoltarea economică. Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi comune ale statului, ale universităților și ale mediului de afaceri pentru dezvoltarea unor programe de studii cât mai competitive, adaptate realităților.

Doamnelor și domnilor,

Contextul pandemic demonstrează, încă o dată, cât de importantă este tranziția digitală pentru susținerea unui mediu de afaceri performant.

Digitalizarea și tehnologia informației își fac simțite prezența în fiecare profesie, aducând noi beneficii și oportunități. Profesia dumneavoastră trebuie să fructifice cât se poate de mult avantajele digitalizării, globalizării și externalizării serviciilor-suport și să se adapteze constant la inovațiile care ne schimbă deja perspectivele și modul de lucru.

Mediul de afaceri din România are nevoie, în continuare, de sprijin din partea specialiștilor din profesia dumneavoastră, pentru a putea recupera neajunsurile aferente recentei crize, pentru a putea accesa eficient fondurile europene fără precedent alocate țării noastre, investiții prin care să schimbăm direcția de politică economică și de dezvoltare a României.

Stimați invitați,

Aniversarea a 100 de ani de la înființarea CECCAR este un moment potrivit nu doar pentru bilanț. Vă încurajez să priviți spre viitor, spre provocările cu care profesia de contabil și profesiile economice, în general, se vor întâlni în perioada următoare și să acționați cu ambiție și determinare.

Vă mulțumesc, vă doresc sănătate și mult succes!

***

Consiliul superior al CECCAR a transmis următorul mesaj:

În congresul cel d’intâiu ținut în București de absolvenții Școalelor superioare de comerț (…) s’a manifestat dorința ca acești prețioși colaboratori ai conducătorilor afacerilor de Bancă, Comerț și Industrie să și aibă: Un Corp al lor constituit (…). Am (…) încrederea desăvârșită că fiecare, din locul său (…), va ști să corespundă așteptărilor și încrederei puse în noi, și că în fiecare există dorință și voință de prosperare, nu numai în ce privește persoana și interesele sale, dar și acelea ale instituției în care și-a închinat munca, spunea Nicolae Butculescu, Decanului Corpului, la Primul congres al profesiei contabile.

Iată-ne, astăzi, ajunși la o sută de ani de la înființarea CECCAR, la un secol de la reglementarea profesiei contabile în România, când aceste vorbe rămân ca o busolă ce arată drumul spre dezvoltarea noastră, a profesiei.

Cu mândrie afirmăm că împlinim 100 de ani de la înființare, 100 de ani de când profesia contabilă reprezintă unul dintre principalele mecanisme ale economiei naționale. Unii ne pot considera bătrâni, dar noi considerăm că cel mai bine ne caracterizează sloganul Zilei Naționale a Contabilului Român – Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună! Ne adaptăm societății în continuă schimbare, răspundem cu promptitudine provocărilor și încercăm să previzionăm, pe baza experienței, eventualele evoluții care implică profesia noastră, pentru a acționa eficient, în interes public.

Despre cum a început povestea noastră am vorbit în repetate rânduri, iar site-ul 100.ceccar.ro ne redă istoria încă de la începuturi.

Prezentul și viitorul nostru, al profesiei contabile reglementate în România, se concentrează cu siguranță pe consolidarea relațiilor de colaborare cu organisme și instituții de la nivel național și internațional, afirmând, și cu acest prilej aniversar, că acesta reprezintă un aspect esențial pentru dezvoltare.

Suntem convinși de faptul că intensificarea relațiilor de colaborare dintre mediul economic românesc și cel european, internațional, extinderea businessurilor românești peste granițe joacă un rol important în dezvoltarea economiei naționale, la care contribuie și CECCAR.

La fel ca în perioada interbelică, atunci când nu de puține ori România dădea ora exactă la nivel internațional în ceea ce privește „globalizarea” profesiei contabile, și astăzi activitatea Corpului este corelată cu tendințele-cheie mondiale în domeniul financiar-contabil.

CECCAR este membru sau are reprezentanți în importante organizații europene și mondiale de profil: International Federation of Accountants (IFAC), Accountancy Europe, European Tax Adviser Federation (ETAF), Sustainability Accounting Standards Board (SASB), VAT Expert Group – European Commission, Comité de Integración Latino Europa-América (CILEA), European Expertise & Expert Institute (EEEI), International Association for Accounting Education & Research, European Corporate Governance Institute. Astfel, ne implicăm în elaborarea și implementarea normelor și strategiilor ce pot accelera evoluția continuă a profesiei noastre, cu impact la nivel mondial.

Digitalizarea și globalizarea câștigă teren cu pași repezi, iar noi ne concentrăm pe adaptarea la aceste noi cerințe ale societății.

Astăzi, la o sută de ani de la înființarea organismului profesional care reprezintă și gestionează profesia contabilă din România, într-o lume în care schimbarea joacă un rol esențial pentru a rămâne relevanți în noua paradigmă socio-economică, experții contabili și contabilii autorizați își consolidează poziția de consilieri de încredere ai antreprenorilor. Viziunea noastră este să contribuim la „crearea” antreprenorului pregătit pentru viitor, plecând, bineînțeles, de la contabilul pregătit pentru viitor.

Oferind consultanță strategică pentru mediul de afaceri, în interes public, profesioniștii contabili sunt esențiali pentru asigurarea rezilienței economiei naționale. În acest context, suntem conștienți de faptul că rolul și abilitățile profesioniștilor contabili trebuie să evolueze ca răspuns la cerințele mediului de business și acționăm în consecință.

Așa cum spunea și Nicolae Butculescu, trebuie să corespundem așteptărilor și încrederii acordate de mediul de afaceri, de societate. Astăzi, mâine, la fel ca în urmă cu 100 de ani.

La mulți ani tuturor profesioniștilor contabili! La mulți ani, CECCAR!

***

Președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a transmis următorul mesaj:

Stimate domnule președinte,

Am plăcerea să vă adresez, atât în nume personal, cât și în calitate de președinte al Curții de Conturi a României, cele mai sincere felicitări cu ocazia Zilei Naționale a Contabilului Român, care anul acesta marchează și 100 de ani de la reglementarea profesiei contabile în România, un secol de la înființarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

Tradiția centenară a instituției pe care o conduceți, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), se reflectă, în calitatea sa de organism profesional, în preocuparea continuă de dezvoltare a competențelor și abilităților profesionistului contabil, care să îi permită acestuia furnizarea de servicii suplimentare celor tradiționale. În acest sens, CECCAR se întâlnește pe tărâm profesional cu o altă instituție de tradiție din România, Curtea de Conturi, aflată, de asemenea, într-un amplu proces de modernizare și transformare.

În aceste momente jubiliare vă adresez dumneavoastră, stimate domnule președinte, precum și tuturor experților contabili pe care îi reprezentați, un sincer „La mulți ani!” și mult succes în activitatea pe care o desfășurați, importantă atât pentru sectorul economic, cât și pentru societatea românească în ansamblu.

***

Guvernatorul Băncii Naționale a României, acad. Mugur Isărescu, a transmis următorul mesaj:

Stimați profesioniști ai contabilității,

Am plăcerea să vă felicit, în numele meu și al instituției pe care o reprezint, Banca Națională a României, pentru aniversarea unui secol de la înființarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

Vă urez ca în al doilea veac să dați aceeași strălucire unei profesii învestite cu marea răspundere pentru corectitudine în împlinirea dreptului de proprietate.

Profesioniștii din Banca Națională a României, care mi se alătură cu gând aniversar, sunt, ca și membrii CECCAR, motivați în a face ca mersul economiei noastre să fie în concordanță cu standardele cele mai înalte ale societății de azi.

Considerăm că împreună putem da strălucire angajamentului de conștiință ca proiectele de dezvoltare și modernizare în care este angajată țara să aibă necondiționat suportul profesiilor noastre.

Știu ce faceți – și prețuiesc eforturile voastre – pentru ridicarea culturii profesionale a membrilor CECCAR și, prin puterea exemplului, pentru creșterea gradului de profesionalizare al tuturor specialiștilor în economie, în luarea deciziilor privind gestionarea eficientă a capitalului și aplicarea celor mai corecte soluții la problemele funcționării corecte a lucrurilor la toate nivelurile.

Vă îndemn ca organizația dumneavoastră să fie fermentul promovării, pe lângă cultura profesională, și a culturii legalității, mai ales într-o perioadă în care este necesară utilizarea integrală a resurselor pentru saltul de performanță economică presupus de integrarea deplină în economia europeană.

Fie ca acest ceas aniversar să vă dea suplimentul de energie pentru a fi tot mai buni în profesie.

La mulți ani Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Națională a Contabilului Român este marcată, anual, la data de 13 iulie.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – singurul organism abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat – organizează, la 13 iulie a.c. – cu un an înaintea împlinirii unui secol de la reglementarea profesiei în țara noastră –, cea de-a XVI-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român.

2020 este, astfel, al 16-lea an în care evenimentul aduce în prim plan profesia din țara noastră, subliniind importanța acesteia pentru mediul economic, pentru societate.

Tema evenimentului – Contabilul, pregătit pentru viitor – va aduce în discuție lecțiile învățate în perioda de criză – generată de noul coronavirus –, ce trebuie făcut în astfel de situații și ce nu trebuie făcut. Cu siguranță opiniile specialiștilor în ceea ce privește modul în care au reușit să transforme provocările în oportunități vor putea constitui modele de inspirație pentru mulți.

Reprezentanți ai instituțiilor și ai autorităților de reglementare, ai mediului de afaceri și profesioniști contabili se vor reuni – de această dată folosind tehnologia – și vor marca acest moment important pentru profesia contabilă.

Desfășurat sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!, evenimentul este celebrat în toată țara de către filialele CECCAR pentru recunoașterea oficială a rolului pe care profesia contabilă și practicanții acesteia – experții contabili și contabilii autorizați – îl au în economie și societate.

Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, prin organizarea Topului local al membrilor CECCAR la nivelul fiecărei filiale a Corpului. Sunt recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați, în semn de apreciere a aportului acestora la dezvoltarea profesiei și al mediului antreprenorial în interes public.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a Contabilului Român vor fi deschise la București luni, 13 iulie a.c., începând cu ora 13.00. Evenimentul va putea fi urmărit live pe ceccartv.ro.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Națională a Contabilului Român este marcată, anual, la data de 13 iulie 2019. 

Sediul materiei: La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.063, fiind reglementată, astfel, profesia contabilă în țara noastră. Prin acest demers legislativ, România s-a alăturat în acele vremuri marilor puteri economice – Regatul Unit, Italia, Germania și Statele Unite ale Americii, țări în care profesia de expert contabil era legiferată și unde existau societăți de contabili oficial recunoscute.

Temă pentru 2019: „Reglementarea: mit și adevăr”

Dezbaterile se vor axa pe provocările cu care se confruntă profesia contabilă – amintind aici schimbarea modelului de business, ai cărui piloni care asigură eficiența sunt digitalizarea, globalizarea și extrenalizarea serviciilor-suport (outsourcing). Totodată, se va pune în discuție importanța reglementării profesiilor – certificarea profesională, care sunt avantajele pe care le aduc în piață angajații care dețin certificări, precum și nivelul crescut de responsabilitate pe care acestea îl implică.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – singurul organism abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat – organizează, la 98 de ani de la înființarea sa – la 13 iulie 1921 –, cea de-a XV-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român. Cu doar doi ani înainte de Centenarul profesiei contabile reglementate în România, 2019 este al cincisprezecelea an în care evenimentul aduce în prim plan profesia din țara noastră și importanța acesteia pentru mediul economic, pentru societate.

Desfășurat sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!, evenimentul este celebrat în mod unitar în toată țara, sub patronajul filialelor CECCAR, pentru recunoașterea oficială a rolului pe care profesia contabilă și practicanții acesteia îl au în economie și societate. La București, manifestările vor avea loc vineri, 12 iulie a.c., la Hotel Radisson.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

 
Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD