Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Încă netranspusă în România, Directiva (UE) 2017/1852 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale se aplică deja, de la 1 iulie 2019


18 iulie 2019 | Vlad BERCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

Directiva (UE) 2017/1852 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în Uniunea Europeană[1] a devenit de aplicabilitate directă începând cu 1 iulie 2019, pentru țările Uniunii care nu au reușit să o transpună în termen de doi de la adoptarea acesteia.

Menționăm că nici România nu a resușit să o transpună în legislația națională, chiar dacă în Programul legislativ al Guvernului României pentru anul 2019 era stabilit că Ministerul Finanțelor Publice urma să prezinte proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală, având ca scop transpunerea Directivei, în luna martie 2019. Totuși, până la acest moment nu a fost adoptat nici un act normativ care să o fi transpus.

Conform art. 23 din Directiva (UE) 2017/1852, aceasta „Se aplică oricărei plângeri introduse începând cu 1 iulie 2019 cu privire la chestiuni litigioase legate de venituri sau capitaluri obținute într-un exercițiu financiar începând cu 1 ianuarie 2018 sau ulterior acestei date.

Vă reamintim că Directiva prevede un mecanism de soluționare a litigiilor fiscale care rezultă din interpretarea și din aplicarea acordurilor și a convențiilor care prevăd eliminarea dublei impuneri a veniturilor și a capitalurilor. Aceasta are o sferă de aplicare mai largă decât aceea prevăzută în Convenția 90/436/CEE privind eliminarea dublei impunneri în legătură cu ajustarea profiturilor întreprinderilor asociate, care se limitează la prețurile de transfer. De asemenea, ea stabilește drepturile și obligațiilor persoanelor vizate[2].

Mai multe detalii privind Directiva: https://www.juridice.ro/541426/directiva-ue-privind-mecanismele-de-solutionare-a-litigiilor-fiscale-in-ue.html


[1] Rectificată prin Rectificarea la Directiva (UE) 2017/1852 a Consiliului din 10 octombrie 2017 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în Uniunea Europeană din 31 ianuarie 2019.
[2] Radu Bufan, Mirela Buliga, Jacques Malherbe, Natalia Șvidchi, Tratat de drept fiscal. Volumul 2. Drept fiscal al Uniunii Europene. București: Ed. Hamangiu, 2019, p. 533.


Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii