Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Încă netranspusă în România, Directiva (UE) 2017/1852 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale se aplică deja, de la 1 iulie 2019
18.07.2019 | Vlad BERCU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

Directiva (UE) 2017/1852 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în Uniunea Europeană[1] a devenit de aplicabilitate directă începând cu 1 iulie 2019, pentru țările Uniunii care nu au reușit să o transpună în termen de doi de la adoptarea acesteia.

Menționăm că nici România nu a resușit să o transpună în legislația națională, chiar dacă în Programul legislativ al Guvernului României pentru anul 2019 era stabilit că Ministerul Finanțelor Publice urma să prezinte proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală, având ca scop transpunerea Directivei, în luna martie 2019. Totuși, până la acest moment nu a fost adoptat nici un act normativ care să o fi transpus.

Conform art. 23 din Directiva (UE) 2017/1852, aceasta „Se aplică oricărei plângeri introduse începând cu 1 iulie 2019 cu privire la chestiuni litigioase legate de venituri sau capitaluri obținute într-un exercițiu financiar începând cu 1 ianuarie 2018 sau ulterior acestei date.

Vă reamintim că Directiva prevede un mecanism de soluționare a litigiilor fiscale care rezultă din interpretarea și din aplicarea acordurilor și a convențiilor care prevăd eliminarea dublei impuneri a veniturilor și a capitalurilor. Aceasta are o sferă de aplicare mai largă decât aceea prevăzută în Convenția 90/436/CEE privind eliminarea dublei impunneri în legătură cu ajustarea profiturilor întreprinderilor asociate, care se limitează la prețurile de transfer. De asemenea, ea stabilește drepturile și obligațiilor persoanelor vizate[2].

Mai multe detalii privind Directiva: https://www.juridice.ro/541426/directiva-ue-privind-mecanismele-de-solutionare-a-litigiilor-fiscale-in-ue.html


[1] Rectificată prin Rectificarea la Directiva (UE) 2017/1852 a Consiliului din 10 octombrie 2017 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în Uniunea Europeană din 31 ianuarie 2019.
[2] Radu Bufan, Mirela Buliga, Jacques Malherbe, Natalia Șvidchi, Tratat de drept fiscal. Volumul 2. Drept fiscal al Uniunii Europene. București: Ed. Hamangiu, 2019, p. 533.


Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti