Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Anca-Andreea Sinescu: Notarul este un judecător pe timp de pace


19.07.2019 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Notari, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Anca-Andreea Sinescu

Anca-Andreea Sinescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă notar public dr. Anca-Andreea Sinescu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Doamnă notar, cum și când ați știut că profesia de notar public este cea corectă pentru dumneavoastră? Dacă termenul corect nu este cel potrivit, vă rog să mă corectați.

Anca-Andreea Sinescu: Și eu vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o, de a vorbi despre profesia pe care am ales să o îmbrățișez în urmă cu mulți ani, și despre care cred, și astăzi, cu multă convingere, că este vocația mea ocupațională. Uneori, mă gândesc, dacă ar fi să o iau de la capăt, tot notariat aș face. Mă regăsesc în această meserie și îmi găsesc echilibrul în ea, sunt un profesionist fericit, pentru că fac ceea ce îmi place.

Dacă am știut ceva de la început, a fost că îmi doresc să fac Dreptul, și asta de când a venit momentul să-mi hotărăsc parcursul educațional, adică la sfârșitul clasei a-VIII-a, când am ales profilul uman – secția filologie-istorie în cadrul Colegiului Național Sf. Sava din București, cu 5 ore de limba latină pe săptămână și teza trimestrială aferentă, limba română și istorie cât cuprinde. Toate acestea pentru a mă ajuta să pot continua ulterior studiile la Facultatea de Drept a Universității din București, formându-mi o solidă și atât de necesară bază de cunoștințe. Nu a existat în gândurile mele o altă specializare profesională sau o altă variantă de facultate de drept. Am dat admiterea la facultate, am fost aproape 20 de candidați pe un loc, aproape 9.000 de concurenți pe 450 de locuri, și am intrat cu a 20 – a medie. Am avut bursă de merit toată facultatea și am terminat printre primii. Atunci când am intrat la facultate am fost convinsă că voi face diplomație, însă în timp, până la terminarea studiilor universitare, s-a schimbat opțiunea către notariat. Când am intrat eu la facultate existau notari de stat, notariate de stat și sistemul de publicitate imobiliară al inscripțiunilor și transcripțiunilor imobiliare, iar când am terminat facultatea erau deja notari publici și apăruse Legea nr. 7/1996 a publicității imobiliare prin cărți funciare. O reformare din temelii în câțiva ani a unei profesii și a unei proceduri civile importante. Ideea de a face notariat a apărut odată cu maturizarea mea profesională, atunci când am realizat că am calitățile necesare și atât de importante pentru această profesie: disciplina, organizarea, rigoarea, acuratețea execuției produsului juridic dusă spre perfecțiune, echidistanța atât de importantă – un ochi critic și obiectiv, și, nu în ultimul rând, seriozitatea. Vedeți, notarul este un judecător pe timp de pace, el nu este garantul nici al clientului din dreapta și nici din stânga, el urmărește interesul ambilor clienți, are misiunea de a le oferi protecție juridică și echitate, dar, dacă judecătorul clasic poate sesiza cu ușurință intențiile reale ale părților litigante, care deja sunt în fața instanței „cu cărțile pe masă”, notarul nu are acest avantaj, el trebuie să intuiască scopul real urmărit de părți, să fie un fin psiholog și să preîntâmpine un eventual conflict. Am înțeles toate aceste lucruri, mi-am făcut autoevaluarea, iar punctul de întâlnire se numește profesia pe care am ales să o urmez, cea de notar public. Da, am ales foarte bine!

Alina Matei: Facultățile de drept conduc studenții spre alegerea acestei profesii? Nu mă refer neapărat la materiile studiate, ci mai mult la faptul că miile de candidați la intrarea în profesiile de magistrat și avocat nu le regăsim la examenele organizate de Institutul Notarial Român.

Anca-Andreea Sinescu: Materiile studiate în facultate te ajută să poți alege orice profesie juridică. Cred că un licențiat în drept, în general tânăr și dornic de adrenalină, alege mai curând o profesie care i se pare a fi mai spectaculoasă, de aceea se îndreaptă către magistratură sau avocatură. Să fim serioși, s-au scris mai multe cărți și s-au făcut mult mai multe filme având ca personaje avocați, judecători sau procurori, decât notari. Eu am fost și cadru didactic universitar timp de 15 ani la disciplina Drept civil la anul I în cadrul Facultății de Drept-Universitatea Nicolae Titulescu din București, iar când îmi intrebam studenții de ce au ales facultatea de drept și dacă se gândesc după facultate la o profesie juridică anume, cei mai mulți aveau în vedere una din profesiile juridice mai atrăgătoare pentru ei din această perspectivă. Notariatul nu este spectaculos, este foarte riguros și formalist, însă există și juriști făcuți pentru această profesie care implică din ce în ce mai multe atribuții și răspundere enormă. Același act, care în trecut îți lua 2 ore să-l pregătești, astăzi îți ia 2 zile. Se muncește foarte mult, cu consum mare de timp și logistică, raporturile juridice civile sunt din ce în ce mai complexe, însă un lucru este evident, calitatea și garanția actului notarial de astăzi sunt considerabil superioare față de trecut. Pentru un notar public aceasta este cea mai mare satisfacție, actul care iese cu semnătura lui. Să poată sta liniștit că peste ani, uneori foarte mulți, când el poate nici nu mai profesează, actul lui notarial a ajutat, nu i-a încurcat pe cei care îl folosesc, pe notarul care face a nu știu câta înstrăinare după el. Am văzut acte din primii ani ai secolului trecut, impecabil făcute, și erau scrise olograf, dar cu o caligrafie care concurează tehnoredactarea actuală, cu raporturi juridice foarte clar reglementate între părți, fără a lăsa loc de interpretare. Este extraordinar să poți să te folosești la propriu de un act făcut în alte timpuri și astăzi, la fel cum folosești un act făcut ieri, săptămâna trecută…

Cred că în profesia noastră suntem atâția cât ar trebui să fim, nu suntem nici mulți, nici puțini. La începuturile mele în notariat erau aproximativ 200 de notari publici în Camera Notarilor Publici București, astăzi suntem în jur de 600 de notari publici, deci numărul nostru s-a triplat.

Alina Matei: De ce o societate profesională notarială și nu totul sub umbrela unui birou notarial? Cum a luat ființă societatea profesională notarială SINESCU ȘI ASOCIAȚII?

Anca-Andreea Sinescu: Am început această profesie de una singură, acum 18 ani, după 2 ani de stagiatură, în care am încercat să învăț cât mai multe, cât să-mi ajungă pentru o viață de notariat. Am făcut de toate ca stagiar într-un birou notarial, și asta trebuie să facă orice stagiar în orice domeniu, de la fotocopii, dus corespondența la poștă, drumuri la birourile de carte funciară, și până la acte notariale. Trebuie să ai reprezentarea faptului că, la un moment dat, vei ajunge să coordonezi activitatea unui birou și, ca să poți delega altora sarcini și să poți verifica executarea lor, trebuie să știi tu însăți / însuți să le faci. Revenind la parcursul biroului notarial, după aproape 17 ani de activitate notarială individuală, în anul 2017 a luat ființă SOCIETATEA PROFESIONALĂ NOTARIALĂ SINESCU ȘI ASOCIAȚII, care înseamnă deocamdată, la nivel reprezentativ, doi notari publici, subsemnata și asociata mea, doamna notar public Andreea-Daniela Cărbunaru, societatea noastră reprezentând o combinație de experiență și abordare modernă, în pas cu vremurile pe care le trăim. De fapt, colega mea și-a făcut stagiatura sub îndrumarea mea, iar acest lucru reprezintă un mare avantaj în abordarea unitară a interpretărilor și soluțiilor găsite în rezolvarea spețelor clienților. Așadar, ne-am “rebranduit”, am mutat sediul societății notariale, ne-am îmbunătățit logistica, am diversificat serviciile conexe necesare ducerii la îndeplinire a actului notarial solicitat, totul pentru a oferi clienților noștri un serviciu notarial de excepție. Credem cu tărie că asocierile de tipul caselor mari de avocatură sunt și viitorul în breasla notarială, cu o specializare a notarilor pe arii de activitate și cu o abordare mult mai complexă a procedurilor notariale prestate clienților, având ca rezultat final un act notarial cât mai aproape de ideal. Nu sunt vorbe mari, este realitatea din biroul nostru de zi de zi. Credem în tradiție și fidelizarea clientelei. În cadrul societății noastre, colegele noastre, care ne ajută în toată activitatea notarială, fac parte din personalul auxiliar al biroului de peste 15 ani, aducând un plus de experiență și valoare în legătura cu clientul.

SOCIETATEA PROFESIONALĂ NOTARIALĂ SINESCU ȘI ASOCIAȚII se vrea a fi ceva diferit pe piața juridică notarială din București și România, cu pași mici, dar hotărâți, vom demonstra că, înainte de orice, e important ca solicitantului procedurii notariale să i se ofere pe lângă un serviciu rapid, și unul impecabil și de netăgăduit. Actul notarial nu trebuie să fie susceptibil de interpretări, nu trebuie să conțină clauze sau să fie lipsit de acelea care îi afectează validitatea, nu trebuie să conțină erori sau să aibă omisiuni. Asta ne dorim și pentru asta muncim și ne perfecționăm permanent.

Alina Matei: Ca să fii un notar bun este suficient astăzi să stăpânești doar dreptul civil?

Anca-Andreea Sinescu: Ca să fii jurist trebuie să cunoști toate ramurile dreptului, însă, este evident că, în momentul în care te specializezi, îți vei dezvolta pregătirea în anumite domenii ale dreptului, iar în timp celelalte se vor estompa. De fapt, facultatea te ajută și te ghidează unde să cauți să rezolvi o anumită situație de natură juridică. Acest “ doar” dreptul civil mi se pare foarte amuzant, dreptul civil este atât de vast, el nu se termină vreodată, este uriaș. Cu atât mai mult, te incită să-l descoperi din ce în ce mai mult. Cred că foarte puțini sunt cei care pot spune că știu tot dreptul civil. Am avut profesori de drept civil în facultate, Gheorghe Beleiu sau Francisc Deak, niște somități în drept civil, după cum se știe prea bine, care nu se băgau niciodată peste materia de drept civil în afara anului lor de predare. Profesorul Deak spunea: “asta e materie de anul I, știe mai bine decât mine profesorul Beleiu, așa că întrebați-l pe el”.

Însă, bineînțeles că trebuie să cunoști foarte bine și drept comercial, dreptul familiei, iar, de când cu atâtea raporturi juridice care cuprind elemente de extraneitate, fie generate de prezența persoanelor fizice sau juridice străine pe teritoriul României, fie de cetățenii români care locuiesc și muncesc în străinătate, dreptul internațional privat este o ramură foarte des uzitată în activitatea notarială.

Alina Matei: Cum se construiește o carieră de notar public?

Anca-Andreea Sinescu: Se construiește cu multă seriozitate și perseverență. Activitatea noastră nu este cu un impact imediat resimțit de client. Clientul notarului nu suportă consecințele actului notarial în biroul notarului sau nici măcar imediat după. El se încântă dacă a fost bine primit și a “scăpat” repede de la notar. Trăim niște timpuri în care oamenii își programează întâlnirea la notar între un prânz de business și un drum la coafor sau să își ia copilul de la școală, nu dau așa multă importanță actului notarial, totul e să fie foarte rapid, și nu disting între un act bine făcut și unul care are scăpări care țin chiar de valabilitatea lui. Aceasta este treaba notarului, să se asigure că a eliberat un act care respectă voința clientului, dar și îndeplinește toate condițiile cerute de lege pentru validitatea lui. Așa că ne străduim să oferim clientului operativitate dar, mai important decât orice, calitatea muncii noastre. Realizăm că peste ani actele noastre vor rămâne și vor constitui fundamentul reglementării relațiilor patrimoniale între subiectele de drept.

Alina Matei: Care dintre principiile din Codul deontologic al notarilor publici din România este pentru dumneavoastră de căpătâi? Importante sunt toate 10. Cum se împacă acestea cu principiul loialității față de stat? Nu cred să mai fie o altă profesie în România care să aibă reglementată atât de negru pe alb loialitatea: Notarul va fi loial statului.

Anca-Andreea Sinescu: Nu cred că poate cineva să facă o alegere sau să spună că un principiu e mai important ca altul. Toate cele 10 principii ale deontologiei notariale conduc munca desfășurată de un profesionist care ajută, la modul real, pe toată lumea: îl ajută pe cel care o practică să crească profesional, pe colegii lui să se bazeze pe actele întocmite anterior de acesta, pe solicitanții serviciului notarial să aibă un aibă parte de un document sigur. Noi, notarii publici, suntem învestiți să îndeplinim un serviciu de interes public, iar acest lucru înseamnă o mare responsabilitate, nu avem dreptul să refuzăm, nefundamentat, o solicitare de serviciu notarial, nu putem ști cum acest refuz poate influența soarta unui bun, unui patrimoniu și, uneori, chiar a unui om. Noi acționăm în numele statului, suntem colectorii lui pentru taxele, impozitele și tarifele aferente actelor notariale, constituim și depozităm arhiva statului, suntem interfața autorităților statului în anumite proceduri, bineînțeles că, în asemenea momente, trebuie să protejăm și interesul acestuia.

Alina Matei: Notarul, în viața sa obișnuită profesională, acționează cu precădere sau reacționează?

Anca-Andreea Sinescu: Notarul trebuie să știe când să facă una sau alta, trebuie să simtă momentul și să intuiască rolul pe care îl are în fiecare situație. V-am mai spus, noi trebuie să fim și psihologi foarte buni, uneori trebuie să acționăm sau să reacționăm cu tact, nu știi niciodată ce se poate dezvălui când stai de vorbă cu un client. Sunt momente când trebuie să discuți cu un client care este într-o stare emoțională foarte delicată, după un deces recent al cuiva foarte apropiat sau în pragul divorțului. Mie, cel mai greu îmi este când trebuie să audiez copiii minori, care au împlinit vârsta de 10 ani, în procedura divorțului. În toate situațiile notarul are datoria să rămână obiectiv și imparțial, întotdeauna având în minte reprezentarea echilibrului. Dacă judecătorul are datoria să îndrepte balanța, notarul nu are voie să o încline.

Alina Matei: Cât de necesar este astăzi un notar public? Se spune că la poliție nu trebuie să te duci fără avocat. În cazul notarilor, ce am putea spune?

Anca-Andreea Sinescu: După o lungă perioadă în care circuitul juridic civil a fost mult redus, aproape inexistent, și după o etapă absolut necesară a revenirii la normalitate, oamenii au început din nou să intre în raporturi juridice pentru a înstrăina sau a dobândi, a investi, pentru a contracta credite, așa că da, au nevoie de noi, notarii. Niciun act imobiliar de dispoziție nu se poate realiza fără prezența notarului. În același timp, noi ne ocupăm de raporturile de familie: la noi vin părțile pentru dezbaterea unei succesiuni, cu ocazia alegerii regimului matrimonial sau la divorț. Există state europene în care notarii sunt notari de familie, ca medicii de familie. Cred că așa se va întâmpla și la noi, așa este firesc și civilizat.

Alina Matei: Cât de importantă este experiența în viața unui notar public?

Anca-Andreea Sinescu: Experiența are rolul ei, indiscutabil, și este un beneficiu atât pentru deținătorul ei, cât și pentru cel care apelează la serviciul notarial. Dar, așa este în orice profesie. Nu am avut niciodată prejudecata că lipsa de experiență este un handicap, un punct în minus sau un criteriu de departajare între profesioniști. Important este ca cel cu experiență să nu se plafoneze și să se limiteze, la un moment dat, doar la partea practică foarte bine însușită datorită experienței, ci să caute să se actualizeze în permanență și cu partea teoretică, cu legislația, jurisprudența și doctrina recentă.

Alina Matei: Cum se asigură notarul că a comunicat totul clienților, dar mai ales că aceștia au înțeles conținutul actului și efectele lui?

Anca-Andreea Sinescu: Discutând cu aceștia, atât înainte de redactarea și editarea actului, cât și înainte de încheierea și semnarea lui. Practic, actul este înțelegerea lor cu privire la raportul juridic civil căruia îi dau naștere, însă transpusă în limbaj juridic. Este foarte important acest dialog între notar și clienți, doar așa te asiguri că ai surprins clar intenția părților, că ele vor încheia exact tipul de act pe care îl urmăresc, chiar dacă nu știu care este denumirea lui corectă sau uneori confundă noțiunile sau nu au reprezentarea efectelor pe care le generează actul lor. Acesta este cel mai important rol al notarului, de a fi avocatul tuturor părților implicate în procedura notarială, având grijă să nu fi lezate interesele niciuneia, inclusiv ale persoanelor care nu mai sunt în viață – dacă vorbim despre o dezbatere succesorală, sau al celor care încă nu s-au născut, anticipând anumite situații care se pot întâmpla în viitor. Totul în concordanță cu legea și morala, având grijă de interesul personal, fără să neglijăm interesul public, general.

Alina Matei: Se găsesc și clienți gălăgioși? Cum îi aduceți la tonalitatea normală, potrivită?

Anca-Andreea Sinescu: Mărturisesc că nu prea am avut asemenea clienți, iar atunci când am avut situații mai tensionate, am reușit să le gestionez fără să escaladeze.

Alina Matei: Cum colaborați cu avocații, de multe ori ei fiind clienții?

Anca-Andreea Sinescu: Cu avocații am avut întotdeauna o foarte bună colaborare, de obicei în proiectele mari sunt și ei implicați, iar asta face ca proiectul să fie o reușită. Fiecare își face partea de treabă care îi revine, avocații se ocupă de negocierile comerciale dintre clienți, de analiza prealabilă a documentației pusă la dispoziție de client sau obținută de ei de la diverse autorități, analiză care se concretizează în rapoartele de due-diligence, iar noi ne ocupăm de partea notarială, de proprietate, sarcini, garanții, bineînțeles fiindu-ne extrem de folositoare investigația preliminară facută de colegii noștri, avocați. Am apreciat întotdeauna un melanj foarte reușit avocat-notar într-un proiect de anvergură și sunt norocoasă ca am avut parte de asemenea momente în decursul activității mele notariale.

Alina Matei: După cum evoluează astăzi lumile, notarii ar putea primi noi competențe?

Anca-Andreea Sinescu: În ultimii ani, prin prisma noului Cod civil și al altor reglementări legislative, au apărut instituții noi și compențe noi în sarcina notarilor: convențiile matrimoniale, procedura divorțului, lichidarea pasivului succesoral, fiducia, medierea. Am demonstrat, de fiecare dată, că ne-am achitat de sarcinile primite, chiar cu mult succes, suntem de un real ajutor pentru colegii noștri, magistrați sau avocați, pentru societate. Nu văd de ce nu am putea să atragem pe viitor și alte competențe.

Alina Matei: Unde mergeți în vacanță?

Anca-Andreea Sinescu: La soare… la mare. 🙂

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Anca-Andreea Sinescu: Să-și dorească în fiecare zi să fie mai buni, mai bine pregătiți, mai profesioniști decât au fost înainte, doar așa putem contribui la consolidarea unei societăți în care să predomine valorile adevărate și respectul față de muncă, indiferent cum se numește ea.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Anca-Andreea Sinescu: Cu multă plăcere. Mă bucur că am avut ocazia să vă împărtășesc din gândurile mele, a unei pasionate de drept și îndrăgostite de notariat.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro