Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Tribunalul Satu Mare. Adunarea Generala a judecatorilor din 31 august 2009
03.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
Luni, 31 august 2009, judecatorii de la Tribunalul Satu Mare s-au intrunit in Adunarea Generala a judecatorilor. Textul integral al procesului-verbal:

„P R O C E S    V E R B A L

Incheiat azi 31 august 2009

Presedintele   Adunarii  Generale   constata  ca   sedinta  este   legal constituita in conformitate cu dispozitiile art. 20 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti

Au fost prezenti un numar de 17 judecatori, dintre care 5 judecatori au mandatat colegii prezenti efectiv la sedinta.

Presedintele Adunarii Generale supune dezbaterii si votului punctele aprobate pentru ordinea de zi:

  1. Hotararea Adunarii Generale a judecatorilor din raza Curtii de Apel Targu Mures referitoare la  forma de protest adoptata impotriva proiectului legii unitare de salarizare, transmisa de CAO si inregistrata sub nr. 1/B/2817 fax din 21.08.2009;
  2. Scrisoarea deschisa adresata instantelor, de catre asociatia judecatorilor Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, inregistrata sub nr. 106/e-mail din 24.08.2009;
  3. Diverse.

Presedintele Adunarii Generale aduce in discutie materialele care fac obiectul sedintei, privind revendicarile si masurile de protest adoptate de judecatorii din raza Curtii de Apel Targu Mures si a Curtii de Apel Bucuresti.

Judecatorii prezenti evidentiaza ca, motivul principal al protestului il constituie apararea demnitatii, onoarei, a rolului magistratului in statul de drept, respectiv statul de drept, realizarea unui echilibru intre cele trei puteri ale statului.

Presedintele Adunarii Generale supune  aprobarii, prin vot deschis, masurile de protest adoptate de Curtea de Apel Bucuresti si Curtea de Apel Targu Mures.

Participantii la sedinta propun suspendarea activitatii instantei incepand cu data de 1 septembrie 2009, pana la rezolvarea revendicarilor, apreciind ca se impune stabilirea cauzelor care se vor judeca pe parcursul suspendarii.

Presedintele sectiei penale propune solutionarea cauzelor cu inculpati arestati preventiv.

In materie civila, presedintele instantei propune solutionarea cauzelor avand ca obiect masuri urgente  privitoare la minori, in celelalte materii urmand sa se judece masurile asiguratorii si asigurarea de dovezi.

Presedintele sectiei comerciale si de contencios administrativ propune ca activitatea judecatorilor desemnati la Registrul Comertului sa se desfasoare intr-o singura sedinta de judecata pe luna.

Judecatorii prezenti, prin vot deschis, au fost de acord cu  suspendarea activitatii instantei incepand cu data de 1 septembrie 2009, pana la rezolvarea revendicarilor, cu amendamentul ca in aceasta perioada:

  • in materie penala se vor judeca doar cauzele in care sunt inculpate persoane fata de care s-a luat masura arestului preventiv;
  • in celelalte materii se vor judeca doar cauzele avand ca obiect masuri urgente privitoare la minori, masuri asiguratorii si asigurare de dovezi.
  • activitatea judecatorilor desemnati la Registrul Comertului se va desfasura intr-o singura sedinta de judecata pe luna.

Toate celelalte cauze vor fi amanate, urmand a se consemna in fiecare incheiere ca motivul amanarilor il reprezinta protestul magistratilor.

Avand in vedere adresa Curtii de Apel Oradea, prin care se convoaca Adunarea Generala a Judecatorilor din circumscriptia teritoriala a Curtii de Apel Oradea pentru data de 31 august 2009, presedintele Adunarii Generale propune desemnarea domnului judecator Nemes Remus – vicepresedintele Tribunalului Satu Mare, ca reprezentant al magistratilor din cadrul Tribunalului Satu Mare.

Adunarea Generala aproba in unanimitate propunerea de a fi

reprezentati magistratii din cadrul Tribunalului Satu Mare la Adunarea Generala a Judecatorilor convocati pentru data de  31 august 2009.

Adunarea Generala aproba in unanimitate propunerea de a refuza in

scris desemnarea judecatorilor in birourile electorale, sens in care se vor intocmi liste de semnaturi privind acest refuz pe instante.

Judecatorii prezenti solicita adoptarea cat mai urgenta a unui regulament privind normarea activitatii jurisdictionale si administrative.

Adunarea generala aproba in unanimitate propunerea judecatorilor, de a solicita Consiliului Superior al Magistraturii de a informa judecatorii  referitor la stadiul lucrarilor privind normarea activitatii jurisdictionale si administrative si, de asemenea, de a adopta cat mai urgent un regulament privind aceasta normare.

Presedintele Adunarii Generale supune la vot, Scrisoarea deschisa adresata instantelor, de catre asociatia judecatorilor Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, prin care se evidentiaza nevoia de restructurare care sa se axeze pe urmatoarele directii de reforma:

– asigurarea unui cadrul legislativ coerent;

– introducerea unor norme de procedura care sa asigure celeritatea actului de justitie;

– asigurarea unei legaturi coerente intre nivelul instantelor si complexitatea cauzelor care le revin spre solutionare, inclusiv prin introducerea unui filtru administrativ;

– noi reguli de organizare judiciara care sa permita solutionarea unui numar rezonabil de cauze  intr-un interval de timp determinat;

– un mod de administrare eficient, inclusiv de ordin financiar, care sa asigure o marja de autonomie si independenta instantelor.

Adunarea Generala isi insuseste in unanimitate Scrisoarea deschisa adresata instantelor, de catre asociatia judecatorilor Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.

Presedintele Adunarii Generale, apreciaza ca exista un real dezechilibru intre  coeficientii de ierarhizare prevazuti in proiectul Legii unice de salarizare pentru judecatori  si coeficientii de ierarhizare prevazuti pentru reprezentantii celorlalte puteri constituite in stat. Astfel se impune a se solicita initiatorului proiectului legii unitare de salarizare sa procedeze de urgenta, inainte de asumarea raspunderii Guvernului, la echilibrarea puterilor in stat, prin aplicarea aceleiasi grile de salarizare.

Adunarea Generala aproba in unanimitate propunerea de a se solicita initiatorului proiectului legii unitare de salarizare sa procedeze de urgenta, inainte de asumarea raspunderii Guvernului, la echilibrarea coeficientilor de ierarhizare prevazuti in proiect pentru judecatori cu coeficientii de ierarhizare prevazuti pentru celelalte puteri constituite in stat, in ideea de a respecta echilibrul puterilor in stat, in conformitate cu dispozitiile art. 1 paragraf 4 din Constitutia Romaniei.

Presedintele Adunarii Generale propune ca hotararea adoptata in cadrul sedintei A.G. de astazi sa fie comunicata MJLC, Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, sa fie afisata la usa instantelor pentru a fi adusa la cunostinta publicului.

Propunerea a fost adoptata unanim prin vot deschis de judecatorii prezenti.

Drept pentru care s-a incheiat prezentul proces verbal.

PRESEDINTELE ADUNARII GENERALE A JUDECATORILOR

DR. GROSOS MAXIM RODICA”

Secretar de sedinta  – Grefier KENCSAN ANAMARIA

HOTARAREA ADUNARII GENERALE

A JUDECATORILOR

DE LA TRIBUNALUL SATU MARE

31 august 2009

1. Se aproba propunerea de  suspendare a activitatii instantei incepand cu data de 1 septembrie 2009, pana la rezolvarea revendicarilor, astfel incat sa se asigure un echilibru real intre cele trei puteri ale statului, asa cum prevede Legea fundamentala – Constitutia Romaniei.

Pe perioada suspendarii:

  • in materie penala se vor judeca doar cauzele in care sunt inculpate persoane fata de care s-a luat masura arestului preventiv;
  • in celelalte materii se vor judeca doar cauzele avand ca obiect masuri urgente privitoare la minori, masuri asiguratorii si asigurare de dovezi.
  • activitatea judecatorilor desemnati la Registrul Comertului se va desfasura intr-o singura sedinta de judecata pe luna.

2. Toate cauzele aflate pe rol vor fi amanate pentru noi termene de judecata.

3. Se aproba propunerea de a refuza in scris  desemnarea judecatorilor in cadrul biroului electoral judetean in vederea organizarii alegerilor pentru desemnarea presedintelui Romaniei, precum si solutionarea contestatiilor electorale.

4. Se aproba propunerea de a solicita  Consiliului Superior al Magistraturii de a informa judecatorii  referitor la stadiul lucrarilor privind normarea activitatii jurisdictionale si administrative si, de asemenea, de a adopta cat mai urgent un regulament privind aceasta normare.

5. Adunarea Generala isi insuseste in unanimitate Scrisoarea deschisa adresata instantelor, de catre asociatia judecatorilor Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, prin care se evidentiaza nevoia de restructurare care sa se axeze pe urmatoarele directii de reforma:

–         asigurarea unui cadrul legislativ coerent;

–         introducerea unor norme de procedura care sa asigure celeritatea actului de justitie;

–         asigurarea unei legaturi coerente intre nivelul instantelor si complexitatea cauzelor care le revin spre solutionare, inclusiv prin introducerea unui filtru administrativ;

–         noi reguli de organizare judiciara care sa permita solutionarea unui numar rezonabil de cauze  intr-un interval de timp determinat;

–         un mod de administrare eficient, inclusiv de ordin financiar, care sa asigure o marja de autonomie si independenta instantelor.

6. Se aproba propunerea de a se solicita initiatorului proiectului legii unitare de salarizare sa procedeze de urgenta, inainte de asumarea raspunderii Guvernului, la echilibrarea coeficientilor de ierarhizare prevazuti in proiect pentru judecatori cu coeficientii de ierarhizare prevazuti pentru celelalte puteri constituite in stat, in ideea de a respecta echilibrul puterilor in stat, in conformitate cu dispozitiile art. 1 paragraf 4 din Constitutia Romaniei.

7.  Se aproba propunerea de a face publica prezenta hotarare,  inclusiv prin afisare la usa instantei.

PRESEDINTELE

ADUNARII GENERALE A JUDECATORILOR

DR. GROSOS MAXIM RODICA

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.