« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Eliminarea acțiunilor la purtător din dreptul comercial român
22.07.2019 | Emod VERESS

JURIDICE - In Law We Trust
Emod Veress

Emod Veress

Prin Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative va fi modificată, printre altele, și Legea nr. 31/1990 a societăților. Legea nr. 129/2019 intră în vigoare la 21 iulie 2019.

Ca o consecință a politicii de prevenire a spălării banilor, sunt eliminate acțiunile la purtător din dreptul român. Deși reprezintă forma cea mai naturală și cu o lungă tradiție istorică a acțiunilor, anonimitatea și libera transmisibilitate a lor (prin simplă tradițiune) fiind în perfectă concordanță cu principiile dreptului comercial, factori externi acestei ramuri de drept determină acum eliminarea completă a lor, așa cum s-a întâmplat deja în majoritatea statelor europene. Trebuie să menționăm însă că dreptul european, respectiv Directiva (UE) 2015/849 nu ar fi determinat în mod obligatoriu eliminarea acțiunilor la purtător, fiindcă această directivă impune statelor membre să ia „măsuri de prevenire a utilizării abuzive a acțiunilor la purtător…“ (art. 10). Însă statele care mențin în sistemul lor juridic acțiunile la purtător sunt calificate ca factori de risc din punctul de vedere al spălării banilor sau finanțării terorismului, astfel s-a format tendința la care aderă și România prin prevederile Legii nr. 129/2019.

De acum încolo, în societatea pe acțiuni, capitalul social poate fi reprezentat doar prin acțiuni nominative emise de societate. Acțiunile nominative pot fi emise în formă materială, pe suport hârtie, sau în formă dematerializată, caz în care se înregistrează în registrul acționarilor.

Începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 129/2019 se interzic emiterea de noi acțiuni la purtător și efectuarea de operațiuni cu acțiunile la purtător existente. Acțiunile la purtător emise anterior intrării în vigoare a prezentei legi vor fi convertite în acțiuni nominative și actul constitutiv actualizat va fi depus la oficiul registrului comerțului. Deținătorii cu orice titlu de acțiuni la purtător le vor depune la sediul societății emitente în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a legii. La data expirării acestui termen de 18 luni, consiliul de administrație al societății (respectiv directoratul, în cazul societății pe acțiuni administrate în sistem dualist) va înscrie pe titluri și în registrul acționarilor numele, prenumele, codul numeric personal și domiciliul acționarului persoană fizică sau denumirea, sediul, numărul de înmatriculare și codul unic de înregistrare ale acționarului persoană juridică, după caz.

Neîndeplinirea obligației de conversie a acțiunilor la purtător în acțiuni nominative este sever sancționată: cu dizolvarea societății pe acțiuni sau în comandită pe acțiuni. Soluționarea cererii de dizolvare este dată în competența tribunalului sau tribunalului specializat (fost comercial), calitatea procesuală activă aparținând oricărei persoane interesate, precum și Oficiului Național al Registrului Comerțului. Cauza de dizolvare poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond, instanța putând acorda un termen în acest scop.

Acțiunile la purtător care nu sunt depuse la sediul societății „se anulează de drept“, la data expirării termenului de 18 luni, fiind operată o reducere corespunzătoare a capitalului social.

Astfel se încheie istoria acțiunilor la purtător și în România.

Prof. univ. dr. Emőd Veress
Universitatea „Sapientia” din Cluj-Napoca
Departamentul de Științe Juridice

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.