« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Avizul CESE privind „Filantropia europeană: un potențial neexploatat”
24.07.2019 | Elena ALBU

Drept Timisoara
Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 240/24 din 16 iulie 2019 a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Filantropia europeană: un potențial neexploatat”.

Pe diverse căi (mai elaborate sau mai simple), activitățile filantropice au îmbunătățit condițiile de viață ale oamenilor în Europa și în întreaga lume. Indivizi, familii, parteneri sociali, organizații ale societății civile și întreprinderi contribuie în întreaga Europă la binele comun, participând la o tradiție străveche aflată în serviciul progresului umanității noastre comune și asumându-și în mod clar un rol complementar intervenției statului.

Donațiile individuale, sub toate formele lor, sunt probabil la fel de vechi ca interacțiunile umane, pe când cele organizate (sub formă de fundații, de exemplu) datează, în multe țări europene, de pe timpul Imperiului Roman. În același timp, continentul european prezintă o mare diversitate, iar activitățile filantropice îmbracă forme diferite, în funcție de diferențele pe plan istoric și cultural, de condițiile economice și politice, precum și de norme.

În prezent, activitățile filantropice reprezintă o formă de a da dovadă de angajament social și de angajament în favoarea binelui public, de solidaritate și cetățenie activă. La baza activităților filantropice se află indivizii: ei sunt liberi să contribuie cu propriile resurse private la cauze de interes public, prin sprijinirea sau înființarea unor organizații filantropice care să acționeze în virtutea principiilor transparenței și responsabilității.

Fluxurile filantropice sunt protejate în temeiul libertăților stipulate în Tratatul privind Uniunea Europeană. În virtutea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și, în special, a dreptului de asociere, cetățenii au libertatea de a crea și organiza structuri pentru activități filantropice. Multe dintre ele promovează valorile UE prevăzute la articolul 2 din Tratatul UE, printre care se numără și respectarea demnității umane, a drepturilor omului și a statului de drept.

Filantropia urmărește instaurarea unei societăți bazate pe coeziune socială, cetățenie activă, împlinire și egalitate de șanse. Acestea sunt valori importante pentru societatea noastră. Ele iau naștere din indignarea față de nedreptăți, din grija pentru persoanele cele mai vulnerabile, din compasiune, din aspirații către un viitor novator și din responsabilitatea pentru conservarea valorilor naturale și culturale. Motivate de aceste valori, numeroase persoane și organizații filantropice oferă soluții și rezultate tangibile.

Sectorul activităților filantropice din Europa este alcătuit din diverse tipuri de donatori și entități filantropice. Deși nu există un studiu unic, actualizat și cuprinzător privind filantropia europeană care să acopere toate statele membre ale UE, dispunem de unele date orientative privind acest domeniu. În 2016, datele colectate de rețelele de donatori și fundații din Europa (DAFNE) și analizate de Foundation CentER din SUA arătau că există peste 147 000 de „fundații de interes public”înregistrate în Europa, cu cheltuieli anuale cumulate de aproape 60 de miliarde EUR. Aceste cifre se bazează pe cele mai recente date disponibile din 24 de țări europene, între care 18 state membre ale UE. Un studiu publicat în 2017 de Rețeaua europeană de cercetare a activităților filantropice oferea o imagine de ansamblu a donațiilor efectuate de gospodării, corporații, fundații de interes public și loterii caritabile în 20 de țări europene (19 state membre ale UE și Elveția), pe baza unor date din 2013. Pentru aceste 20 de țări, se estimează că contribuțiile filantropice reprezintă, în Europa, cel puțin 87,5 miliarde EUR pe an (estimarea cea mai scăzută).

Consilier juridic Elena Albu

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.