Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Dreptul sanatatii Dreptul securității sociale Dreptul Uniunii Europene Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Avizul CESE privind „Mutațiile economice, tehnologice și sociale ale serviciilor avansate de sănătate destinate persoanelor în vârstă”.

24 iulie 2019 | Elena ALBU
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 240/10 din 16 iulie 2019 a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Mutațiile economice, tehnologice și sociale ale serviciilor avansate de sănătate destinate persoanelor în vârstă”.

Problema îmbătrânirii sociodemografice în Europa și măsurile etice, politice, economice și sociale care trebuie puse în aplicare constituie o provocare majoră și oferă oportunități în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, formarea, dezvoltarea economică și inovarea în Uniune.

Comitetul regretă faptul că politicile economice, sociale și de sănătate europene nu au anticipat nevoile în creștere ale persoanelor în vârstă. Comitetul dorește să sublinieze atât rolul social și economic al persoanelor în vârstă, cât și faptul că ele reprezintă un bazin ocupațional enorm, prin intermediul economiei vârstei a treia (silver economy) și al nevoilor de asistență medicală și servicii de îngrijire destinate persoanelor în vârstă (coordonate de instituțiile SAPA – Soins aux personnes âgées).

O reprezentare conformă a realităților sociodemografice ale îmbătrânirii necesită o statistică justă a fenomenului: se recomandă, din perspectiva economiei sănătății, ca îmbătrânirea demografică să fie măsurată în mod dinamic și detaliat, în special prin introducerea unor variabile precum sexul, speranța de viață sănătoasă, epidemiologia mediului etc. Prin urmare, ar trebui încredințată unui grup format din demografi, sociologi și medici elaborarea unui set de indicatori dinamici ai îmbătrânirii demografice.

Conceptul de asistență și servicii personale în instituții specializate și la domiciliu ar trebui clarificat, deoarece cuprinde o gamă largă de activități, a căror punere în aplicare poate fi asigurată de furnizori cu statute foarte diverse.
Având în vedere gama largă de activități de tip SAPA, aceste servicii nu sunt considerate ca fiind un sector economic coerent în cadrul UE. În consecință, ar trebui luată în considerare o definiție juridică generală a instituțiilor de tip SAPA (instituții care coordonează acordarea unor servicii de asistență și îngrijire la domiciliu, destinate persoanelor în vârstă) în UE.

CESE recomandă ca dreptul la îmbătrânire demnă să fie recunoscut ca un drept fundamental al omului. Prin urmare, consideră că ar trebui depuse toate eforturile pentru a promova accesul egal la asistență și servicii de calitate.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

CESE dorește ca strategia digitală a UE să aibă în vedere menținerea utilizării documentelor pe suport de hârtie, pentru a le permite persoanelor în vârstă să înțeleagă mai ușor îngrijirile care le sunt acordate.

CESE recomandă ca politicile privind locuințele și politicile din domeniul îmbătrânirii demografice să fie articulate în jurul unor sisteme de locuințe inovatoare (cum ar fi apartamentele modulare, locuințele de grup, locuințele intergeneraționale și solidare etc.), cărora ar trebui să li se acorde o atenție deosebită și care ar trebui să fie incluse într-un program specific de ajutor din fondurile structurale europene.

Statele membre ar trebui încurajate să înființeze observatoare naționale și regionale ale îmbătrânirii demografice care să colaboreze cu serviciile economice și sociale „din linia întâi”pentru:
– a favoriza evoluția sistemelor juridice în scopul protejării situației sociale și financiare a persoanelor în vârstă;
– a dezvolta mobilitatea internă (locuințe) și mobilitatea externă (activități, călătorii, modalități de petrecere a timpului liber etc.) a persoanelor în vârstă;
– a organiza complementaritatea între serviciile de îngrijire la domiciliu, căminele de bătrâni și toate formele alternative de locuințe pentru persoanele în vârstă;
– a coordona eforturile asistenților, ale îngrijitorilor și ale instituțiilor de tip SAPA în jurul unui parcurs terapeutic și de îngrijire a persoanelor în vârstă, orchestrat de un medic coordonator gerontolog și de un asistent medical.

UE ar trebui să ia în considerare înființarea unei platforme pentru coordonarea activităților observatoarelor din domeniul îmbătrânirii demografice, responsabile, printre altele, cu propunerea de formare continuă și diseminarea bunelor practici, prin dezvoltarea unei baze de date publice cu cele mai bune produse, dispozitive, echipamente și structuri care să faciliteze viața de zi cu zi a persoanelor în vârstă. CESE dorește ca UE să sprijine mai activ programele de cercetare și dezvoltare privind factorii umani și sociali caracteristici persoanelor în vârstă și privind epigenetica, prin identificarea principalelor mecanisme moleculare și biologice ale îmbătrânirii. El recomandă instituirea unei platforme tehnologice comunitare care să direcționeze mai eficient cercetarea și dezvoltarea către inovațiile care protejează sănătatea persoanelor în vârstă și asigură prevenția.

CESE solicită o mai bună utilizare a inovațiilor inspirate de tehnologiile digitale de către toate părțile interesate din domeniul sănătății și al asistenței sociale: telemedicină, senzori, carduri de sănătate digitale și dosare de sănătate electronice, domotică și, în sens mai general, introducerea tehnicilor de inteligență artificială în spațiile destinate persoanelor în vârstă.
CESE dorește ca inovația să fie stimulată prin încetarea fragmentării pieței și a abordărilor corporatiste care reprezintă adevărate bariere tehnice. Comitetul atrage atenția asupra lipsei standardelor și a certificărilor europene pentru materiale și echipamente destinate persoanelor în vârstă.

CESE solicită punerea în comun a utilizării noilor instrumente tehnologice din domeniul digital pentru a stimula o adevărată piață care să acopere nevoile persoanelor în vârstă și pentru a asigura investiții stabile în Europa.
CESE consideră că creșterea productivității datorită tehnologiei digitale ar trebui utilizată pentru a îmbunătăți starea de bine a persoanelor în vârstă și pentru a programa o revalorizare financiară a lucrătorilor sociali și paramedicali.

Formarea profesională a lucrătorilor din sector trebuie puternic sprijinită. Problemele legate de alimentație, căderi la domiciliu, violența față de persoanele în vârstă și față de persoanele care le îngrijesc, utilizarea tehnologiilor digitale la domiciliu, serviciile de îngrijire a persoanelor muribunde etc. trebuie integrate în programe specifice. Fondurile structurale, în special Fondul social european, ar trebui să finanțeze formarea profesională a actorilor din sectorul asistenței și serviciilor.

Având în vedere diversitatea abordărilor din UE, CESE recomandă să se definească un nucleu comun care să includă elementele esențiale în materie de formare, într-o abordare similară celei care a stat la baza elaborării Directivelor 2005/36/CE din 7 septembrie 2005 și 2013/55/UE privind recunoașterea calificărilor profesionale.

Pentru a pregăti și a spori mobilitatea lucrătorilor și a serviciilor destinate persoanelor în vârstă, ar trebui să fie definită o bază europeană de formare pentru asistenți specializați în gerontologie, infirmieri și îngrijitori, nu numai din punct de vedere tehnic, ci și pe plan social și uman.

În același timp, este necesară o revalorizare a recunoașterii pe plan social și financiar a personalului care îngrijește persoane în vârstă. Recunoașterea noțiunii de îngrijitor membru al familiei este, de asemenea, esențială pentru construirea unei politici coerente și eficiente privind îmbătrânirea populației.

CESE solicită organizarea unei mese rotunde pe tema finanțării, la care să participe principalii actori din sectorul medico-social, autoritățile de reglementare a pieței (cum ar fi guvernele și autoritățile locale), casele de pensii, asigurătorii și fondurile de pensii, pentru a asigura viabilitatea serviciilor și a investițiilor destinate persoanelor în vârstă și sustenabilitatea financiară a locurilor de muncă și pentru a recomanda prețul corect al serviciilor. Această masă rotundă centrală ar trebui să fie precedată de o serie de reuniuni pregătitoare descentralizate, organizate în cadrul consiliilor economice și sociale naționale precum și al CESE.

CESE recomandă instituirea unei politici europene de comunicare care să vizeze dezvoltarea unei solidarități mai mari între generații în favoarea persoanelor în vârstă, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social.

Consilier juridic Elena Albu

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership