Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Aprobarea Normelor metodologice de identificare a operatorilor de servicii esențiale și furnizorilor de servicii digitale
22.07.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 584 din 17 iulie 2019 a fost publicat Ordinul nr. 599/2019 privind aprobarea Normelor metodologice de identificare a operatorilor de servicii esențiale și furnizorilor de servicii digitale.

Prin operator de servicii esențiale înțelegem persoană fizică sau juridică de drept public sau privat care furnizează un serviciu care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: serviciul este esențial în susținerea unor activități societale și/sau economice de cea mai mare importanță; furnizarea sa depinde de o rețea sau de un sistem informatic; furnizarea serviciului este perturbată semnificativ în cazul producerii unui incident – Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice (Legea „NIS”) .

În vederea înscrierii actestora în Registrul operatorilor de servicii esențiale, ei urmează a fi identificabili, în acest sens CERT-RO (autoritatea competentă la nivel național) va proiecta și implementa o aplicație informatică, identificată sub denumirea CRONOS.

Normele reglementează următoarele etape în procesul de identificare:
– Etapa 1. Identificarea serviciilor esențial: principal în acest sens este ca OENIS (operatorii economici și alte entități care operează ori furnizează servicii în cadrul sectoarelor și subsectoarelor definite în anexa la Legea NIS ori furnizează servicii esențiale din lista prevăzută la art. 20 lit. r) din aceeași lege) își evaluează toate serviciile furnizate prin prisma prevederilor de la art. 6 alin. (1) din Legea NIS.
– Etapa 2. Notificarea CERT-RO de către operatorii de servicii esențiale
– Etapa 3. Evaluarea și înscrierea operatorilor de servicii esențiale

Etapa 3 este de competența CERT-RO, care procedează la demararea procesului de evaluare și înscriere a OSE în Registrul operatorilor de servicii esențiale.

Normele mai cuprind: reguli privind documentația pentru înscriere în Registru, reglementări ce țin de radierea operatorilor de servicii esențile, precum și anexe cu modele de acte.

Intrarea în vigoare: 17 iulie 2019.


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.