JURIDICE.ro
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Gelu Maravela: Ne dorim să ajungem în primele 5 case de avocatură locale
24.07.2019 | Alina MATEI

Alina Matei

Alina Matei

Gelu Maravela

Gelu Maravela

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Gelu Maravela, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Aveți o experiență de viață profesională fascinantă: judecător, avocat la Londra, la București, ați înființat propria societate de avocați, se cheamă că ați reușit în viață. De obicei, sunt interesată de ce oamenii aleg o anumită profesie. Cu dumneavoastră o să încep invers de la prezent spre alegerile din trecut. Curând a avut loc un rebranding aniversar: MARAVELA | ASOCIAȚII a devenit MPR Parteners | Maravela, Popescu & Roman. Doamna avocat Alina Popescu vorbea de alinierea resorturilor reale ale echipei, iar domnul avocat Ioan Roman a susținut ideea de continuitate a ceea ce s-a început în urmă cu 5 ani. Rebranding-ul a constat și în schimbarea denumirii societății. A fost forma dumneavoastră de a proteja prezentul?

Gelu Maravela: Pe foarte scurt, acest rebranding a fost și este forma recunoașterii tuturor celor implicați. Inițialele MPR sunt ale celor cinci parteneri care reprezintă, în prezent, pilonii acestei firme fondate acum cinci ani de subsemnatul, Alina Popescu și Marius Pătrășcanu. La scurt timp ni s-au alăturat Ioan Roman, apoi Dana Rădulescu și, de curând, Alexandra Rîmbu. Am vrut să exprimăm cât mai clar faptul că suntem împreună pe acest drum și să acordăm credit „nominal” tuturor. Este o schimbare de nume care reflectă realitatea operațională a firmei, astfel încât, pe lângă responsabilități, să fie împărțiți și laurii „luminii reflectoarelor”. Așadar nu aș spune „proteja”, ci mai degrabă a „revela”.

Alina Matei: Cum i-ați determinat pe partenerii dumneavoastră să vină cu dumneavoastră sub umbrela MARAVELA | ASOCIAȚII? Ce fapte ale dumneavoastră i-au impresionat? Sau a fost vorba de caracter (cum spune frumos Goethe: caracterul celui care vorbește este acela care convinge, nu vorba)?

Gelu Maravela: De la bun început a fost vorba de un parteneriat, am fost norocos să mă aflu într-o alăturare de minți cu adevărat luminate care în plus au dorit să pună umărul și să clădim împreună. A fost (și este) vorba de o potrivire de caractere, împărtășirea acelorași afinități profesionale și, neîndoielnic, o conjunctură prielnică.

Alina Matei: Ce calități ați desăvârșit când ați fost avocat la Londra? Vorbind de calități, vă întreb și de metehne, întrucât se dezvoltă și acestea.

Gelu Maravela: La Londra am căpătat în primul rând o (mai mare) deschidere către nou și diversitate, un plus de dinamism, inclusiv în privința asimilării informațiilor și noutăților. În egală măsură (și cu dublu tăiș) mi-au crescut atât setea pentru mai bine, cât și nemulțumirea pentru insuficient, împreună cu competitivitatea.

Alina Matei: Cum lucrează avocații acolo? Ce mediu este? Când au timp să citească, să se perfecționeze?

Gelu Maravela: Încă de atunci, condițiile de lucru erau excelente. Mediul era dinamic, alert, „în priză” și divers. Foarte multe mandate pe masa de lucru, unele mai importante și complexe decât altele – cu alte cuvinte aveai ce să înveți și era practic imposibil să ai timp sau ocazia să te plictisești. Cu siguranță se putea găsi și timp de citit, odată ce numărul impus de ore de lucru era atins. Goana după timp, strâns îmbrățișată cu goana după eficiență și rezultate, făcea ca uneori relațiile să fie lacunare din perspectiva laturii umane și căldurii la locul de muncă. Eu lucram, spre exemplu, în departamentul de Capital markets și (nu doar pentru acesta) jurisprudența, era abundentă. Exista astfel așa-numita „biblie” a tranzacțiilor/mandatelor și aveai de la bun început un schelet al unei spețe similare, pe care puteai începe să lucrezi. Astfel, o nouă oportunitate de perfecționare, cea prin exercițiu, era la îndemână. Exista chiar și o persoană desemnată (foarte ușor înlocuibilă în zilele noastre cu o Siri sau o Alexa) care se ocupa de identificarea celor mai potrivite materiale de lucru în funcție de specificul tranzacției/mandatului.

Alina Matei: Visul oricărui avocat este de a deveni equity partner într-o mare firmă de avocatură. Visul a devenit realitate, în cazul dumneavoastră. De ce nu ați zăbovit în această poziție? Ce v-a zgândărit de ați ales drumul propriu?

Gelu Maravela: The challenge, spuse englezul. Este adevărat, poziția aceea este visul multora, a fost și al meu. Dar mi-am dorit foarte mult să văd dacă se poate pe cont propriu, fiind în plus norocos să am alături oameni valoroși, care mi-au împărtășit dorința/curiozitatea.

Alina Matei: Cum ați trecut de la viața de judecător la cea de avocat?

Gelu Maravela: Am fost judecător în perioada 1995-1997. Este ușor de imaginat că erau cu totul alte vremuri, alt context al sistemului juridic, încă în tranziție după 1989. A fost, pentru mine, o perioadă foarte frumoasă, dar nu mi-a luat mult până am realizat că nu era cu exactitate ceea ce îmi doream. De altfel, afacerile în România erau pe o pantă ascendentă, probabil și acest factor jucând un rol important în tranziția mea către sectorul privat. Așadar, pentru a vă răspunde la întrebare, a fost o trecere ușoară și firească.

Alina Matei: Cât din ce știați despre profesia de avocat în timp ce erați judecător a fost real?

Gelu Maravela: Totul. Numeroși colegi de generație erau (și sunt în continuare) în sectorul privat, în avocatură. Împărtășeam impresii și aveam adesea discuții cu privire la mediul și modul de lucru, așadar eram la curent cu întregul tablou. Aș dori să precizez faptul că „totul” în contextul de atunci, într-o perioadă în care firmele de avocatură de business se numărau pe degetele de la o mână, însemna de fapt foarte puțin.

Alina Matei: Faptul că ați fost judecător cândva este acum o liniuță în CV sau mintea de avocat merge paralel cu cea de judecător?

Gelu Maravela: Consider că nu este neglijabilă (temporal și din punct de vedere al experienței) perioada petrecută în calitate de judecător și nu reprezintă doar o liniuță în CV. A fost o perioadă extrem de frumoasă de care îmi voi aminti întotdeauna cu plăcere.

Alina Matei: Cum ar fi fost astăzi dacă erați judecător la Înalta Curte, pentru că așa cum ați reușit în avocatură sunt convinsă că ajungeați acolo?

Gelu Maravela: M-ar fi onorat să fi ajuns în această poziție, sunt convins că orice magistrat îți dorește să ajungă pe cele mai înalte culmi profesionale. Îmi este dificil să duc acest exercițiu de imaginație până la capăt, sunt mulțumit de situația actuală și poate un pic prea ancorat în realitate.

Alina Matei: Cum vedeți piața avocaturii din România astăzi?

Gelu Maravela: Este o piață cu care te poți mândri în alte jurisdicții, grație profesioniștilor desăvârșiți ce o formează, iar acesta este un aspect foarte important. Este o piață competitivă, puternică, solidă și ușor fragmentată.

Alina Matei: Cum vedeți MPR peste 5 ani?

Gelu Maravela: Până acum am reușit să atingem obiectivele propuse și am realizat foarte multe în ultimii 5 ani. Avem astfel încrederea că în următorii 5 ani vom face și mai multe și ne dorim să ajungem în primele 5 case de avocatură locale.

Alina Matei: E ceva mai greu pe lume decât să faci o firmă să meargă? Poate un client străin experimentat 🙂

Gelu Maravela: Este într-adevăr o luptă zilnică (și nu doar luni-vineri). Depășește cu mult sfera avocaturii și implică management, contabilitate, fiscalitate, resurse umane, marketing și comunicare, strategie și multă răbdare. Practic dezvolți un brand bazat pe o profesie (sau mai multe, vorbind despre echipă) deja dezvoltată, dar în permanentă muncă de perfecționare, toate frumos așternute pe un portofoliu de clienți pe care trebuie să îl păstrezi și diversifici în același timp. Cel puțin 2-3 (dacă nu mai mulți) ani sunt de sacrificiu, apoi încep, într-un scenariu optimist, să se vadă roadele muncii.

Alina Matei: Trei sfaturi, vă rog, pentru tânăra generație de avocați?

Gelu Maravela: Voi fi concis, căci câteva elemente cheie pentru succes, în majoritatea profesiilor: cunoștințe solide, muncă, seriozitate și ambiție.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Gelu Maravela: Să fie curioși, găsind/alocând timp, surse și resurse pentru a intra în contact cu cât mai multe informații și să fie curajoși să le pună în aplicare, atunci când au găsit ceva care poate stârni în ei o pasiune, care merită urmată.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Gelu Maravela: Plăcerea a fost de partea mea, mulțumesc asemenea.


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.