Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Poziția MASP cu privire la remunerarea inspectorului șef al Inspecției Judiciare
23.07.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 23 iulie 2019, Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” a dat publicității următorul comunicat: „Având în vedere articolele de presă cu privire la veniturile lunare ale inspectorului șef, domnul Lucian Netejoru, prezentate ca indecente și sfidătoare, AMASP solicită factorilor decidenți să evalueze și să inițieze demersurile legislative necesare pentru a pune capăt unor astfel de situații, în care persoane orientate beneficiază de venituri uriașe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcționării justiției.

AMASP militează pentru remunerarea corectă a magistraților, corespunzător funcției lor în stat, a interdicțiilor și incompatibilităților. De aceea consideră că alegerea profesiei și a instituției în care procurorii și judecătorii doresc să activeze, trebuie să aibă ca fundament interesul pentru înfăptuirea justiției și nu bonusurile și privilegiile materiale.
Amintim că remunerația procurorilor și judecătorilor este stabilită în funcție de criterii precum gradul parchetului/instanței, vechimea în profesie și complexitatea activității și faptul că aceștia beneficiază de decontarea chiriei. Conform dispozițiilor legale diurna este un drept suplimentar acordat magistraților detașați sau delegați la un parchet/o instanță în altă localitate decât cea de domiciliu, în cuantum de 2% pe zi din indemnizația de încadrare brută lunară, care nu se impozitează.
În acest context, situațiile aparte din cadrul Inspecției Judiciare sau al Consiliului Superior al Magistraturii, de a primi diurne pentru deplasarea din suburbiile orașului până la birou și de a beneficia de aceste drepturi pentru funcții în care sunt numiți și nu delegați/detașați, nu sunt deloc justificate, fiind necesară abrogarea dispozițiilor legale care permit acest lucru. Într-un caz ipotetic, o persoană care locuiește în orașul Otopeni și desfășoară activitatea în cadrul uneia dintre cele două instituții va primi suplimentar circa 400 de lei, în fiecare zi calendaristică, pentru o călătorie care durează la fel de mult ca drumul Militari – Universitate.

În egală măsură se impune abrogarea art 88 indice 2 alin. 5 din Legea 304/2004 care prevede: ”Pe durata desfășurării activității în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, procurorii cu funcții de conducere și execuție beneficiază de drepturile procurorilor detașați, în condițiile legii.” Veniturile suplimentare uriașe ale procurorilor din această secție aparent nu au nicio justificare și îi discriminează pe ceilalți procurori din cadrul PÎCCJ, dar și pe judecători.
Trebuie să li se dea posibilitatea procurorilor din cadrul SIIJ să arate că activează acolo de dragul profesiei și nu pentru beneficiile materiale extraordinare pe care le oferă acea secție. Trebuie să demonstreze că SIIJ nu este, așa cum se sugerează în spațiul public, un loc din care poți să te pensionezi cu o pensie cu mult mai mare, nemeritată, inclusiv deschizând dosare unor magistrați doar pentru a convinge că ai activitate.

Pentru exemplificare, un procuror din Galați care alege să susțină un interviu pentru numirea în cadrul DIICOT – Structura centrală și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și i se va deconta chiria, maxim 600 euro, un venit total de circa 20000 lei. În același caz ipotetic, dacă același procuror domiciliat în Galați alege să susțină un interviu pentru SIIJ și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și un bonus de circa 40% lunar cu titlu de diurnă, adică un venit total de circa 25.000 lei deși în cele două situații este vorba de o funcție în cadrul Parchetului General pe care procurorul a ales să o exercite.”

***

Conform declarației de avere a jud. Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției judiciare, acesta a încasat în 2018 suma de 397.743 lei, aproximativ 88.000 euro, venituri reprezentând salarii, diurne și alocații, potrivit ziare.com.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti