Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații Sistemul judiciar

Poziția MASP cu privire la remunerarea inspectorului șef al Inspecției Judiciare

23 iulie 2019 | JURIDICE.ro

Marți, 23 iulie 2019, Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” a dat publicității următorul comunicat: „Având în vedere articolele de presă cu privire la veniturile lunare ale inspectorului șef, domnul Lucian Netejoru, prezentate ca indecente și sfidătoare, AMASP solicită factorilor decidenți să evalueze și să inițieze demersurile legislative necesare pentru a pune capăt unor astfel de situații, în care persoane orientate beneficiază de venituri uriașe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcționării justiției.

AMASP militează pentru remunerarea corectă a magistraților, corespunzător funcției lor în stat, a interdicțiilor și incompatibilităților. De aceea consideră că alegerea profesiei și a instituției în care procurorii și judecătorii doresc să activeze, trebuie să aibă ca fundament interesul pentru înfăptuirea justiției și nu bonusurile și privilegiile materiale.
Amintim că remunerația procurorilor și judecătorilor este stabilită în funcție de criterii precum gradul parchetului/instanței, vechimea în profesie și complexitatea activității și faptul că aceștia beneficiază de decontarea chiriei. Conform dispozițiilor legale diurna este un drept suplimentar acordat magistraților detașați sau delegați la un parchet/o instanță în altă localitate decât cea de domiciliu, în cuantum de 2% pe zi din indemnizația de încadrare brută lunară, care nu se impozitează.
În acest context, situațiile aparte din cadrul Inspecției Judiciare sau al Consiliului Superior al Magistraturii, de a primi diurne pentru deplasarea din suburbiile orașului până la birou și de a beneficia de aceste drepturi pentru funcții în care sunt numiți și nu delegați/detașați, nu sunt deloc justificate, fiind necesară abrogarea dispozițiilor legale care permit acest lucru. Într-un caz ipotetic, o persoană care locuiește în orașul Otopeni și desfășoară activitatea în cadrul uneia dintre cele două instituții va primi suplimentar circa 400 de lei, în fiecare zi calendaristică, pentru o călătorie care durează la fel de mult ca drumul Militari – Universitate.

În egală măsură se impune abrogarea art 88 indice 2 alin. 5 din Legea 304/2004 care prevede: ”Pe durata desfășurării activității în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, procurorii cu funcții de conducere și execuție beneficiază de drepturile procurorilor detașați, în condițiile legii.” Veniturile suplimentare uriașe ale procurorilor din această secție aparent nu au nicio justificare și îi discriminează pe ceilalți procurori din cadrul PÎCCJ, dar și pe judecători.
Trebuie să li se dea posibilitatea procurorilor din cadrul SIIJ să arate că activează acolo de dragul profesiei și nu pentru beneficiile materiale extraordinare pe care le oferă acea secție. Trebuie să demonstreze că SIIJ nu este, așa cum se sugerează în spațiul public, un loc din care poți să te pensionezi cu o pensie cu mult mai mare, nemeritată, inclusiv deschizând dosare unor magistrați doar pentru a convinge că ai activitate.

Pentru exemplificare, un procuror din Galați care alege să susțină un interviu pentru numirea în cadrul DIICOT – Structura centrală și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și i se va deconta chiria, maxim 600 euro, un venit total de circa 20000 lei. În același caz ipotetic, dacă același procuror domiciliat în Galați alege să susțină un interviu pentru SIIJ și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și un bonus de circa 40% lunar cu titlu de diurnă, adică un venit total de circa 25.000 lei deși în cele două situații este vorba de o funcție în cadrul Parchetului General pe care procurorul a ales să o exercite.”

***

Conform declarației de avere a jud. Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției judiciare, acesta a încasat în 2018 suma de 397.743 lei, aproximativ 88.000 euro, venituri reprezentând salarii, diurne și alocații, potrivit ziare.com.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership