Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


Comisia Europeană a analizat impactul aplicării GDPR
24.07.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 24 iulie 2019, Comisia Europeană a publicat o comunicare în care se analizează impactul normelor UE privind protecția datelor și modul în care punerea în aplicare poate fi îmbunătățită în continuare, potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene.

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene: „Uniunea Europeană se străduiește să rămână în avangarda protecției drepturilor personalității în această eră a transformărilor digitale, valorificând totodată numeroasele oportunități pe care acest proces le oferă în ceea ce privește locurile de muncă și inovarea. Datele devin un element inestimabil al unei economii digitale în plină expansiune și au un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea unor sisteme inovatoare și a învățării automate. Este esențial să modelăm acest sector de interes mondial pentru ca revoluția tehnologică să continue și să fie utilizată în mod corespunzător, cu respectarea deplină a drepturilor individuale.”

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen: „Regulamentul general privind protecția datelor dă roade. Acesta le oferă europenilor instrumente solide de abordare a provocărilor legate de digitalizare și le permite să dețină controlul asupra propriilor date cu caracter personal. Întreprinderilor le oferă oportunități de a valorifica la maximum revoluția digitală, asigurând în același timp încrederea cetățenilor în aceasta. Dincolo de granițele Europei, regulamentul oferă posibilitatea ca, prin diplomație digitală, să se promoveze fluxurile de date bazate pe standarde înalte între țările care împărtășesc valorile UE. Este însă necesar să se continue eforturile în acest sens, pentru ca noul regim de protecție a datelor să devină pe deplin operațional și eficace.”

Potrivit comunicării, se pot desprinde concluzii cu privire la faptul că majoritatea statelor membre și-au instituit cadrul juridic necesar și că noul sistem de consolidare a asigurării respectării normelor privind protecția datelor începe să dea rezultate. Întreprinderile își dezvoltă o cultură a respectării normelor, iar cetățenii devin din ce în ce mai conștienți de drepturile lor în acest domeniu. În același timp, convergența către standarde înalte de protecție a datelor înregistrează progrese la nivel internațional.

Comisia propune măsuri concrete de consolidare în continuare a acestor norme și a aplicării acestora:

Un continent, un sigur set de norme: În prezent, toate statele membre, cu excepția Greciei, Portugaliei și Sloveniei, și-au actualizat legislația națională în materie de protecție a datelor pentru a fi în concordanță cu normele UE. Comisia va continua să monitorizeze legislația statelor membre pentru a se asigura că, atunci când își aliniază la RGPD dispozițiile legislației interne, aceasta rămâne în concordanță cu regulamentul și nu constituie un exercițiu de suprareglementare. Dacă este necesar, Comisia nu va ezita să utilizeze instrumentele pe care le are la dispoziție, inclusiv procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, pentru a se asigura că statele membre transpun și aplică în mod corect normele.

Întreprinderile își adaptează practicile: Respectarea regulamentului a permis întreprinderilor să își sporească securitatea datelor și să transforme componenta legată de viața privată într-un avantaj competitiv. Comisia va sprijini setul de instrumente oferit de RGPD întreprinderilor pentru a facilita respectarea normelor, cum ar fi clauzele contractuale tip, codurile de conduită și noul mecanism de certificare. În plus, Comisia va continua să sprijine IMM-urile în eforturile acestora de aplicare a normelor.

Consolidarea rolului autorităților de protecție a datelor: Regulamentul a conferit autorităților naționale de protecție a datelor mai multe competențe în materie de asigurare a respectării normelor. În primul an, autoritățile naționale de protecție a datelor au făcut uz de aceste noi competențe în mod eficace, atunci când a fost necesar. De asemenea, autoritățile de protecție a datelor cooperează mai îndeaproape în cadrul Comitetului european pentru protecția datelor. Până la sfârșitul lunii iunie 2019, au fost gestionate 516 cazuri transfrontaliere prin intermediul mecanismului de cooperare. Comitetul ar trebui să își consolideze rolul de lider și să continue să construiască o cultură a protecției datelor la nivelul întregii UE. Comisia încurajează, de asemenea, autoritățile naționale de protecție a datelor să își unească eforturile, de exemplu, prin desfășurarea unor anchete comune. Comisia Europeană va continua să ofere finanțare autorităților naționale de protecție a datelor în eforturile acestora de a colabora cu părțile interesate.

Normele UE reprezintă o referință pentru standarde mai stricte în materie de protecție a datelor la nivel mondial: Având în vedere că din ce în ce mai multe țări din întreaga lume se echipează cu norme moderne de protecție a datelor, acestea utilizează standardul UE de protecție a datelor ca punct de referință. Această convergență ascendentă deschide noi oportunități pentru fluxuri de date sigure între UE și țările terțe. Comisia își va intensifica în continuare dialogurile privind caracterul adecvat al nivelului de protecție, inclusiv în domeniul asigurării respectării legii. În special, Comisia își propune să încheie, în lunile următoare, negocierile în curs cu Republica Coreea. Pe lângă adecvare, Comisia își propune să exploreze posibilitatea de a crea cadre multilaterale pentru a efectua schimburi de date într-un climat de încredere.

În 2020, Comisia va prezenta un raport referitor la punerea în aplicare a acestuia, în care va evalua progresele înregistrate după doi ani de aplicare, inclusiv revizuirea unui număr de 11 decizii privind caracterul adecvat al nivelului de protecție, care au fost adoptate în temeiul directivei din 1995.

:: Comunicarea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti