Doina Anghel: Protestul judecatorilor este o revolutie a societatii romanesti
04.09.2009 | JURIDICE.ro

Intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul, Doina Anghel, vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti, a declarat:
Ref. daca salariile judecatorilor reprezinta o povara pentru bugetul de stat: “Exclus! Nu este o povara, pentru ca sunt 4.000 de judecatori in toata Romania si pentru ca 76% din ei, judecatorii de judecatori si tribunale, au lefuri mici de 1.900 sau 2.200 de lei. Exista apoi cei cu venituri medii. La Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) sunt 115 judecatori care au salarii mari si inca 9 la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), deci in astia 124 de magistrati cu salarii mari este spaima bugetului Romaniei.
Nu sunt cati judecatori ar trebui. Anul trecut au fost peste doua milioane de dosare la 4.000 de judecatori. Acum, la Judecatoria Sectorului 1, de exemplu, intra 800 de dosare noi pe zi si sunt sedinte in care un judecator trebuie sa judece peste 170 de cauze. Oricum, ni s-a spus ca, cu toate aceste probleme, trebuie sa sesizam noi ministerul.”
Ref. bugetul subfinantat al instantelor: “Bugetul ar fi trebuit sa treaca inca din 2004 la ICCJ si inca nu a trecut. Ministerul trebuie sa ne asigure coli de scris, si in luna iunie Sectia de Contencios a venit cu colile de acasa, la propriu. Din luna mai, CAB nu a mai platit femeile de serviciu si nici orele suplimentare, nu putem angaja personal de specialitate. La fiecare sectie sunt oameni in minus si ceilalti trebuie sa le faca munca celor care lipsesc. Sunt oameni care vin in instanta la ora 6:00 si pleaca la ora 20:00, personal auxiliar. Oamenii astia veneau si in weekend sa-si faca treaba. Si acum vin, dar mi-au spus ca pana acum, daca-si lasau copiii singuri, macar se intorceau acasa cu niste bani, le mai luau o haina, o carte, acum nu mai au. Justitia nu o facem doar noi, magistratii, o fac si acesti oameni care au salarii mici. Nici dotarile nu sunt mai stralucite, calculatoarele si imprimantele sunt depasite, nu exista toner. Imprimantele sunt si ele niste masini, dupa un numar de copii nu mai merg cum trebuie, noroc ca grefierele sunt depanatori-sefi si reusesc sa le faca sa mearga.”
Ref. evolutia protestului: “Este o miscare pe termen lung, poate dura 3-4 luni, asa cum a fost si in Franta, iar noi am stiut de la inceput la ce ne inhamam. Nu protestam numai pentru noi. Justitiabilii si avocatii au realizat exact natura protestului nostru. Oamenii ne-au incurajat ca si in 1996, iar faptul ca avocatii sunt alaturi de noi spune cel mai mult despre cat de justificata este miscarea noastra. Este o revolutie a societatii romanesti.”