Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Contencios administrativ Drept civil Drept comercial Dreptul Uniunii Europene Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Decizia de punere în aplicare (UE) ref. proiectul-pilot de punere în aplicare a dispozițiilor în materie de cooperare administrativă

26 iulie 2019 | Elena ALBU
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 195/40 din data de 23 iulie 2019 a fost publicată Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1253 a Comisiei din 22 iulie 2019 privind un proiect-pilot de punere în aplicare a dispozițiilor în materie de cooperare administrativă stabilite în Decizia 2001/470/CE a Consiliului de creare a unei Rețele Judiciare Europene în materie civilă și comercială prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne.

Sistemul de informare al pieței interne („IMI” – Internal Market Information), înființat prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2012, este o aplicație software care poate fi accesată prin internet, dezvoltată de Comisie în cooperare cu statele membre cu scopul de a sprijini statele membre la punerea în aplicare a cerințelor privind schimbul de informații prevăzute în actele Uniunii prin instituirea unui mecanism centralizat de comunicare destinat să faciliteze schimbul transfrontalier de informații și asistența reciprocă.

Decizia 2001/470/CE a Consiliului stabilește obligații de cooperare pentru punctele de contact desemnate de statele membre. Punctele de contact sunt obligate să comunice utilizând cele mai adecvate mijloace tehnologice disponibile pentru a răspunde cât mai rapid și mai eficient posibil la cererile de cooperare.

În conformitate cu articolul 8 alineatul (3) din Decizia 2001/470/CE, Comisia ține o evidență electronică securizată și cu acces limitat, pe baza informațiilor furnizate de punctele de contact. IMI facilitează îndeplinirea acestei obligații permițând autorităților competente să prelucreze cererile de cooperare și răspunsurile aferente. Astfel de cereri ar trebui să vizeze accesul la legislația străină și la instrumentele Uniunii referitoare la cooperarea în materie civilă și comercială în ceea ce privește obținerea de probe și notificarea sau comunicarea actelor.

IMI ar putea fi un instrument eficace de punere în aplicare a dispozițiilor privind cooperarea stabilite în Decizia 2001/470/CE. Prin urmare, este necesar să se deruleze proiectul-pilot la care se face referire la articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2012.

În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Danemarca nu a participat la adoptarea Deciziei 2001/470/CE, nu are obligații în temeiul acesteia și nu face obiectul aplicării sale. Din acest motiv, termenul de „stat membru” ar trebui înțeles ca toate statele membre, cu excepția Danemarcei.

În conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2012, Comisia urmează să prezinte o evaluare a rezultatelor proiectului-pilot către Parlamentul European și Consiliu. Este necesar să se prevadă o dată până la care o astfel de evaluare ar trebui să fie prezentată.

Informațiile privind statisticile referitoare la cererile de cooperare și la răspunsurile furnizate de Comisie în conformitate cu articolul 8 alineatul (4) din Decizia 2001/470/CE ar trebui să vizeze utilizarea IMI în cadrul proiectului-pilot.

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat prin articolul 24 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2012.

Articolul 5 alineatul (2) literele (b)-(e) și articolul 8 din Decizia 2001/470/CE fac obiectul unui proiect-pilot pentru a evalua dacă Sistemul de informare al pieței interne („IMI”) ar fi un instrument eficace pentru punerea în aplicare a dispozițiilor privind cooperarea administrativă prevăzute la articolele respective.

Intrarea în vigoare: 23 iulie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership