Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial

Decizia de punere în aplicare (UE) ref. proiectul-pilot de punere în aplicare a dispozițiilor în materie de cooperare administrativă
26.07.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: C. administrativ, Drept civil, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 195/40 din data de 23 iulie 2019 a fost publicată Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1253 a Comisiei din 22 iulie 2019 privind un proiect-pilot de punere în aplicare a dispozițiilor în materie de cooperare administrativă stabilite în Decizia 2001/470/CE a Consiliului de creare a unei Rețele Judiciare Europene în materie civilă și comercială prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne.

Sistemul de informare al pieței interne („IMI” – Internal Market Information), înființat prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2012, este o aplicație software care poate fi accesată prin internet, dezvoltată de Comisie în cooperare cu statele membre cu scopul de a sprijini statele membre la punerea în aplicare a cerințelor privind schimbul de informații prevăzute în actele Uniunii prin instituirea unui mecanism centralizat de comunicare destinat să faciliteze schimbul transfrontalier de informații și asistența reciprocă.

Decizia 2001/470/CE a Consiliului stabilește obligații de cooperare pentru punctele de contact desemnate de statele membre. Punctele de contact sunt obligate să comunice utilizând cele mai adecvate mijloace tehnologice disponibile pentru a răspunde cât mai rapid și mai eficient posibil la cererile de cooperare.

În conformitate cu articolul 8 alineatul (3) din Decizia 2001/470/CE, Comisia ține o evidență electronică securizată și cu acces limitat, pe baza informațiilor furnizate de punctele de contact. IMI facilitează îndeplinirea acestei obligații permițând autorităților competente să prelucreze cererile de cooperare și răspunsurile aferente. Astfel de cereri ar trebui să vizeze accesul la legislația străină și la instrumentele Uniunii referitoare la cooperarea în materie civilă și comercială în ceea ce privește obținerea de probe și notificarea sau comunicarea actelor.

IMI ar putea fi un instrument eficace de punere în aplicare a dispozițiilor privind cooperarea stabilite în Decizia 2001/470/CE. Prin urmare, este necesar să se deruleze proiectul-pilot la care se face referire la articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2012.

În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Danemarca nu a participat la adoptarea Deciziei 2001/470/CE, nu are obligații în temeiul acesteia și nu face obiectul aplicării sale. Din acest motiv, termenul de „stat membru” ar trebui înțeles ca toate statele membre, cu excepția Danemarcei.

În conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2012, Comisia urmează să prezinte o evaluare a rezultatelor proiectului-pilot către Parlamentul European și Consiliu. Este necesar să se prevadă o dată până la care o astfel de evaluare ar trebui să fie prezentată.

Informațiile privind statisticile referitoare la cererile de cooperare și la răspunsurile furnizate de Comisie în conformitate cu articolul 8 alineatul (4) din Decizia 2001/470/CE ar trebui să vizeze utilizarea IMI în cadrul proiectului-pilot.

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat prin articolul 24 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2012.

Articolul 5 alineatul (2) literele (b)-(e) și articolul 8 din Decizia 2001/470/CE fac obiectul unui proiect-pilot pentru a evalua dacă Sistemul de informare al pieței interne („IMI”) ar fi un instrument eficace pentru punerea în aplicare a dispozițiilor privind cooperarea administrativă prevăzute la articolele respective.

Intrarea în vigoare: 23 iulie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti