Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

TUE. T-95/18, Gollnisch / Parlamentul. Drept instituțional. Membru al Parlamentului European. Decizie privind recuperarea unei indemnizații de asistență parlamentară plătite în timpul mandatului de parlamentar. Căi de atac. Admisibilitate. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului
25.07.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Drept instituțional – Reglementare privind cheltuielile și indemnizațiile deputaților din Parlamentul European – Indemnizație de asistență parlamentară – Recuperarea sumelor plătite nejustificat – Reclamație – Acțiune în anulare – Admisibilitate – Dreptul la apărare –Obligația de motivare – Eroare de fapt

Din complet a făcut parte jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, judecătorul român la Tribunalul Uniunii Europene

Reclamantul, domnul Bruno Gollnisch, a fost deputat în Parlamentul European din 1989 până în 2019.

Printr-o decizie a secretarului general al Parlamentului European din 1 iulie 2016, s-a stabilit recuperarea de la domnul Gollnisch a unei sume de 275 984,23 euro plătită în mod nejustificat cu titlu de indemnizație de asistență parlamentară unui asistent parlamentar, pe motiv că eurodeputatul nu a demonstrat că asistentul parlamentar a prestat efectiv activitate. Pe baza deciziei secretarului general a fost emisă o notă de debit pentru suma respectivă.

Reclamantul a formulat, la data de 1 septembrie 2016, o reclamație administrativă împotriva deciziei Secretarului General și a notei de debit, în baza dispozițiilor Normelor de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European[1], care a fost respinsă printr-o decizie a Biroului Parlamentului European din 23 octombrie 2017.

În paralel, la data de 5 septembrie 2016, reclamantul a introdus o acțiune în anulare împotriva acelorași acte și a unor acte de punere în executare subsecvente, înregistrată pe rolul Tribunalului sub numărul T-624/16, Gollnisch / Parlamentul, care a fost respinsă parțial ca inadmisibilă prin ordonanța din 23 martie 2017, Gollnisch/Parlamentul (T‑624/16, nepublicată, EU:T:2017:243) și parțial ca nefondată prin hotărârea[2] din 7 martie 2018, Gollnisch/Parlamentul (T‑624/16, nepublicată, EU:T:2018:121).

Prin prezenta acțiune, înregistrată sub numărul T-95/18, reclamantul a solicitat Tribunalului anularea deciziei Biroului Parlamentului European din 23 octombrie 2017, prin care a fost respinsă reclamația sa administrativă împotriva deciziei Secretarului General, precum și a deciziei Secretarului General și a notei de debit aferente. Ulterior, în cursul ședinței, reclamantul a renunțat la capetele de cerere care vizau decizia Secretarului General și nota de debit, luând-se act de restrângerea obiectului acțiunii.

În susținerea acțiunii, reclamantul a invocat două motive îndreptate în special împotriva deciziei Biroului, și a reiterat motivele pe care le formulase împotriva deciziei Secretarului General contestate în fața Biroul Parlamentului, în măsura în care acesta din urmă a menținut decizia atacată, fără a ține cont de argumentele pe care le avansase în reclamația administrativă.

Prin hotărârea din 11 iulie 2019, nepublicată, Tribunalul a respins acțiunea reclamantului.

Tribunalul a examinat cu prioritate admisibilitatea acțiunii și, făcând aplicarea hotărârii Curții de Justiție din 21 februarie 2018, LL/Parlamentul (C‑326/16 P, EU:C:2018:83), a conchis că se putea considera că, prin introducerea primei acțiuni judiciare (care a făcut obiectul cauzei T-624/16, Gollnisch / Parlamentul), reclamantul renunțase la reclamația administrativă formulată în paralel împotriva deciziei Secretarului General și a notei de debit aferente, finalizată cu decizia Biroului Parlamentului European din 23 octombrie 2017.

În acest sens, Tribunalul a reamintit că, deși un deputat european putea să-și prezerve drepturile și, în baza dispozițiilor Normelor de aplicare, să introducă atât o reclamație administrativă cât și o acțiune în anulare împotriva acelorași acte ale Parlamentului (a se vedea, în acest sens, ordonanța din 24 octombrie 2016, Le Pen/Parlamentul, T‑140/16, nepublicată, EU:T:2016:645), în hotărârea LL/Parlamentul Curtea de Justiție a subliniat că persoana interesată putea, în orice moment, să renunțe la procedura administrativă prealabilă și să formuleze o cale de atac jurisdicțională (a se vedea hotărârea din 21 februarie 2018, LL/Parlamentul (C‑326/16 P, EU:C:2018:83, punctul 26).

Cu toate acestea, Tribunalul a estimat oportun să examineze decizia Biroului Parlamentului European din 23 octombrie 2017 pe fond.

Tribunalul a reținut, în esență, că reclamantul nu a stabilit că principiul egalității armelor și dreptul său de a beneficia de un tratament imparțial și echitabil în procedura de adoptare a deciziei Biroului Parlamentului European din 23 octombrie 2017 fuseseră încălcate, că au fost respectate în mod adecvat principiul contradictorialității și dreptul la apărare al reclamantului, că nimic nu permitea să se considere că declarația unui chestor pe care se fonda decizia atacată era inexactă și că motivul referitor la denaturarea faptelor se fonda pe argumente identice cu cele deja analizate și respinse în hotărârea din 7 martie 2018, Gollnisch/Parlamentul (T‑624/16, nepublicată, EU:T:2018:121).

Hotărârea, cu referința T‑95/18, EU:T:2019:507, poate fi consultată pe site-ul Curia integral în limba de procedură (franceza).


[1] Decizia Biroului Parlamentului European din 19 mai și 9 iulie 2008 privind normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European 2009/C 159/01, publicată în JO UE seria C nr. 159, 13.7.2009, p. 1.

[2] Prin ordonanța din 21 martie 2019, Gollnisch/Parlamentul (C‑330/18 P, nepublicată, EU:C:2019:240), recursul reclamantului împotriva hotărârii din 7 martie 2018, Gollnisch/Parlamentul (T‑624/16, nepublicată, EU:T:2018:121) a fost respins.
PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.