Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare
30 mai 2023 | JURIDICE.ro
Marți, 30 mai 2023, Curtea de Apel Craiova a decis condamnarea definitivă a inculpatului Gheorghe Dincă la pedeapsa de 30 de ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat.
:: Minuta
***
Luni, 3 februarie 2020, președintele Tribunalului Olt a transmis procurorului șef adjunct DIICOT o adresă cu privire la verificările efectuate în legătură cu modalitatea în care rechizitoriul în dosarul Caracal a fost transmis reprezentanților mass media, potrivit unui comunicat.
În respectiva adresă, conducerea Tribunalului a precizat că, în conformitate cu dispozițiile art.10 C.P.P., art.93 C.P.P., art. 94 C.C.P. precum și cu dispozițiile art.161 și art.93 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 1375/2015, copia rechizitoriului a fost transmisă în format electronic, de grefierul șef al secției penale, la cerere, apărătorilor aleși ai părții civile M.M.G. și că personalul instanței nu a transmis reprezentanților mass media o copie a actului de sesizare a instanței.
***
Luni, 27 ianuarie 2020, procurorul șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a dispus măsuri de verificare cu privire la modul în care actul de sesizare a instanței în dosarul “Caracal” a fost comunicat în cadrul direcției și cu privire la posibilitatea ca acesta să fi fost transmis de către personalul instituției reprezentanților mass-media sau altor persoane, potrivit unui comunicat.
În urma verificărilor efectuate nu au rezultat elemente care să conducă la concluzia că actul de sesizare a instanței ar fi fost comunicat de către personalul direcției.
În acest sens au fost efectuate demersuri către conducerea Tribunalului Olt, căruia i-a fost înaintat rechizitoriul la data de 15 ianuarie 2020 atât în format letric, cât și în format electronic, pentru a dispune verificări cu privire la modul în care a fost transmis actul de sesizare cu nerespectarea dispozițiilor Legii 544/2001 și a Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media.
***
Miercuri, 15 ianuarie 2020, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
Prin rechizitoriul din data de 10.01.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor D.G. și R.Ș., pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol și profanare de cadavre.
Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că la 14.04.2019, în jurul orelor 11:30, pe raza municipiului Caracal, judeţul Olt, inculpatul D.G a observat-o pe victima M.L.M. , în vârstă de 18 ani, așteptând în locul numit “a Văduvei” și prin inducere în eroare, prin răpire și prin constrângere, manifestată prin violență fizică și verbală, inculpatul a recrutat-o, (folosind un pretext fals, în sensul că s-a oferit să o transporte “la ocazie”), determinând victima să se urce voluntar în autoturismul său, pe locul din dreapta spate.
Pentru a-i întări victimei convingerea cu privire la realitatea celor susținute, inculpatul s-a deplasat cu aceasta până la intrarea în comuna Dioști unde a oprit și, utilizând violența fizică și verbală, a imobilizat victima, legând-o cu cureaua de la pantalonii săi, de centura de siguranță a banchetei din spate.
Ulterior, inculpatul a transportat victima cu autoturismul, la locuința sa din municipiul Caracal, judeţul Olt, prin răpire, contrar voinței victimei, care s-a opus și a strigat după ajutor, aceasta fiind în imposibilitate să coboare din autoturism întrucât fusese legată de banchetă, iar portierele și geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificărilor aduse de inculpat.
În timp ce se deplasa cu autoturismul, inculpatul a aruncat din mers telefonul mobil al victimei în vegetația de pe marginea drumului național E 70. Inculpatul a adăpostit victima în perioada 14 – 17.04.2019 (în locuința sa din municipiul Caracal, judeţul OLT) prin constrângere, manifestată prin violență fizică și verbală ținând-o permanent imobilizată de pat cu un lanț metalic, legată la ochi cu bandă adezivă, iar la mâini și la picioare cu sfoară/ bandă adezivă, în scopul exploatării sexuale în interes propriu, fapt care, potrivit legii, realizează conținutul constitutiv al infracțiunii de „trafic de persoane”.
În aceeași perioadă, în baza unei unice rezoluții infracționale, prin constrângere, manifestată prin violență fizică și verbală, inculpatul G.D. a întreținut în mod repetat, mai multe raporturi sexuale cu victima M.L.M., în vârstă de 18 ani, la unul dintre aceste acte materiale, săvârșit în cursul zilei de 14.04.2019, după orele 12.00, participând simultan și inculpatul R.Ș.
În sarcina acestuia s-a reținut că, la 14.04.2019, în jurul orelor 12.00, a ajuns inopinat la locuința inculpatului D.G. din municipiul Caracal, judeţul Olt, ocazie cu care l-a surprins pe acesta în timp ce intra cu autoturismul în curtea locuinței şi a observat-o sechestrată în autoturism pe victima majoră M.L.M. În aceste împrejurări inculpatul R.Ş. i-a solicitat să-i permită întreținerea de raporturi sexuale cu victima, iar, ca urmare a acordului exprimat ulterior de către inculpatul D.G., în cursul aceleași zile, prin constrângere, manifestată prin violență fizică și verbală, a întreținut raporturi cu victima M.L.M.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, la 17.04.2019, ca urmare a refuzului de a se mai supune tratamentului degradant și violurilor repetate, inculpatul G.D. i-a aplicat, cu intenție, victimei M.L.M., multiple lovituri puternice cu pumnii, vizând zone vitale ale corpului, respectiv capul și cutia toracică, în timp ce aceasta era imobilizată (legată de pat), lovituri care au condus la decesul acesteia. Ulterior, după ce a constatat decesul victimei, în scopul ascunderii infracțiunii de omor calificat, a ars cadavrul acesteia într-un butoi metalic pe care îl deținea în curtea locuinței sale. Cenușa, fragmentele osoase și celelalte resturi rezultate în procesul de incinerare au fost transportate și abandonate în vegetație, cel mai probabil la 18.04.2019, în liziera de pădure amplasată pe terenul Stațiunii de cercetare și dezvoltare agricolă Caracal.
Prin acelaşi act de sesizare s-a reţinut și faptul că, la data de 24.07.2019, în jurul orelor 10:00-10:15, în timp ce se afla pe raza comunei Dobrosloveni, judeţul Olt, inculpatul D.G. a observat-o pe victima M.M.A., în vârstă de 15 ani, și prin inducere în eroare, iar ulterior prin răpire și constrângere, manifestată prin violență fizică și verbală, a recrutat-o, folosind un pretext fals, în sensul că s-a oferit să o transporte cu mașina proprie, “la ocazie”, spre liceul MIHAI VITEAZUL din municipiul CARACAL.
Inculpatul a determinat victima să se urce în autoturismul său, pe locul din dreapta spate, și în continuare, pentru a-i întări convingerea cu privire la realitatea celor susținute, s-a deplasat cu aceasta până în zona liceului din CARACAL unde a oprit, și, utilizând violența fizică și verbală, a imobilizat-o, legând-o cu cureaua de la pantalonii săi de centura de siguranță a banchetei din spate.
Inculpatul a transportat victima, cu autoturismul, la locuința sa din municipiul Caracal, judeţul Olt (prin răpire, contrar voinței victimei care s-a opus și a strigat după ajutor), aceasta fiind în imposibilitate să coboare întrucât era legată de bancheta din spate, iar portierele și geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificărilor aduse de inculpat. Pe drum acesta a aruncat telefonul victimei în zona strada Ștrandului din mun. Caracal.
În zilele de 24 și 25 iulie 2019 inculpatul a adăpostit victima, prin constrângere, manifestată prin violență fizică și verbală, în locuința sa, ținând-o imobilizată de pat cu un lanț, legată la ochi cu bandă adezivă, iar la mâini și la picioare cu sfoară/bandă adezivă în scopul exploatării sexuale în interes propriu, fapt care, potrivit legii, realizează conținutul constitutiv al infracțiunii de „trafic de minori“.
În aceleași zile, în baza unei unice rezoluții infracționale, prin constrângere, manifestată prin violență fizică și verbală, inculpatul D.G. a întreținut în mod repetat, mai multe raporturi sexuale cu victima M. M. A., în vârstă de 15 ani, cunoscând faptul că tânăra este minoră.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, la 25.07.2019, în jurul orelor 12.00, după ce a telefonat familiei victimei minore, pentru a induce ideea că aceasta a părăsit voluntar teritoriul României, inculpatul a revenit la locuința sa, unde se afla sechestrată victima M.M.A.. Observând că aceasta a reușit să-și desfacă lanțul cu care era legată de pat, să își scoată banda adezivă de la ochi (fără a putea să se elibereze de sfoara groasă de la picioare) și că ținea în mână un telefon vechi găsit în cameră, având o atitudine total schimbată (victima minoră efectuase mai multe apeluri la SNAU 112, de pe telefonul găsit în camera inculpatului), lovindu-se și de refuzul categoric al victimei de a se mai supune tratamentului degradant și violurilor repetate, cu intenție, i-a aplicat acesteia cel puțin o lovitură cu pumnul în zona capului și în timp ce se afla întinsă la pământ, a sugrumat-o cu ambele mâini, cauzându-i astfel decesul.
În jurul orelor 13.00, după ce a comis infracțiunea de omor calificat asupra victimei minore M.M.A., în locuința sa din municipiul Caracal, Judeţul Olt, în scopul ascunderii noii infracțiuni de omor pe care o săvârșise, a ars cadavrul victimei, punându-l în același butoi metalic pe care îl deținea în curtea locuinței sale și pe care îl folosise și în cazul victimei precedente. Cenușa și resturile osoase au fost depistate în acest butoi, în dimineața zilei de 26.07.2019, la orele 06.00, cu ocazia percheziției domiciliare efectuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.
Considerații privind traficul de persoane și traficul de minori
Fenomen cu manifestare globală, traficul de persoane este o infracțiune ce se poate realiza atât la nivel național, cât și transnațional. Adeseori asociat cu crima organizată, în cadrul căreia reprezintă una dintre activitățile cele mai profitabile, traficul de persoane poate fi realizat și în mod izolat, de un singur subiect activ contra unuia sau mai multor subiecți pasivi.
La nivel internațional, Protocolul privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane, în special al femeilor şi copiilor din 15 noiembrie 2000, adiţional la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Criminalităţii Transnaţionale Organizate, cunoscut ca și „Protocolul de la Palermo„, a pus bazele acţiunii internaţionale împotriva traficului de persoane.
Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane din 2005 de la Varșovia, având ca punct de plecare Protocolul de la Palermo şi luând în considerare şi alte instrumente juridice internaţionale, fie ele universale sau regionale, relevante pentru combaterea traficului de persoane, a fost la rândul său instrumentul de bază prin care țările europene au declanșat ofensiva împotriva sclaviei moderne.
În prezent, în legislația din România, traficul de persoane și traficul de minori reprezintă infracțiuni incriminate la art.210 C.pen., respectiv art.211 C.p., prin preluarea într-o formă modificată a textelor din conținutul Legii nr. 678/2001, text în vigoare până la data de 1 februarie 2014.
În definiție, traficul de persoane se compune dintr-o combinație de trei elemente de bază: acțiunea, mijloacele și scopul:
-Acțiunea poate fi realizată prin săvârșirea uneia dintre modalitățile alternative ale elementului material al laturii obiective a infracțiunii: recrutare, transportare, transfer, adăpostire sau primire de persoane.
-Ca mijloace, pentru realizarea tipicității este necesară folosirea a cel puțin uneia dintre formele alternative prevăzute de text prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate, profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-și exprima voința ori de o vădită vulnerabilitate a persoanei, sau prin oferirea, darea, acceptarea ori primirea de bani sau de alte foloase în schimbul consimțământului unei persoane ce are autoritate asupra victimei;
-Scopul infracțiunii include oricare din formele de exploatare prev. la art. 182 C.p., condiția primordială fiind ca exploatarea să fie urmărită de făptuitor, nu neapărat și atinsă:
a) supunerea la executarea unei munci sau îndeplinirea de servicii, în mod forțat;
b) ținerea în stare de sclavie sau alte procedee asemănătoare de lipsire de libertate ori de aservire;
c) obligarea la practicarea prostituției, la manifestări pornografice în vederea producerii și difuzării de materiale pornografice sau alte forme de exploatare sexuală;
d) obligarea la practicarea cerșetoriei;
e) prelevarea de organe, țesuturi sau celule de origine umană, în mod ilegal.
Termenul de alte procedee asemănătoare de lipsire de libertate este prevăzut de lege în directă corelație și alternativ la litera” b” a articolului 182 Cod penal cu termenul de ținere în stare de sclavie, fiind evident că legiuitorul a dorit să cuprindă toate formele asociate cu starea de sclavie, în care ființa umană este total lipsită de drepturile sale fundamentale, printre care dreptul la libertate fiind cel mai afectat.
Traficul de persoane comis prin răpirea victimei și exploatarea acesteia prin limitarea totală sau parțială a libertății sale de mișcare, constituie o infracțiune complexă, care absoarbe în conținutul său constitutiv, în mod natural, infracțiunea de lipsire de libertate, prev. de art.205 Cod penal, infracțiune pentru care în cazul ambelor victime fusese dispusă începerea urmăririi penale in rem de către parchetele întâi sesizate.
Legislația națională, ca de altfel și normele internaționale, creează o excepție pentru victimele minore – orice persoană sub 18 ani – fiind suficiente pentru realizarea condițiilor de tipicitate ale infracțiunii de trafic de minori doar acțiunea și scopul, mijloacele constituind o agravantă a infracțiunii.
Autorul infracțiunii de trafic de persoane poate fi simultan și beneficiar al serviciilor persoanei exploatate.
Cauza a fost instrumentată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigații Criminale, Institutului Național de Criminalistică, Direcției de Operațiuni Speciale, Institutului Național de Medicină Legală, Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutului de Fizică Atomică, Biroului Federal de Investigații din cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite, Eurojust și Direcția Națională Antimafia – Italia.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Olt.
***
Miercuri, 15 ianuarie 2020, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a informat că în urma examinării rechizitoriului, a dosarului cauzei și a referatelor întocmite de către procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică și Serviciului de îndrumare și control ce au format colectivul desemnat cu analizarea actelor de urmărire penală, constatând că rechizitoriul întocmit de către DIICOT în dosarul „Caracal” întrunește condițiile legalității și temeiniciei, că au fost respectate dispozițiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă și există probele necesare și legal administrate, procurorul general, Bogdan Dimitrie Licu a confirmat rechizitoriul, potrivit unui comunicat.
Prin rechizitoriul confirmat, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului D.G. pentru săvârșirea unui număr de 8 infracțiuni (trafic de persoane, trafic de minori, viol – două infracțiuni, omor calificat – două infracțiuni și profanarea de cadavre sau morminte – două infracțiuni) și a inculpatului R.Ș. pentru săvârșirea infracțiunii de viol.
De asemenea, în cauză au fost dispuse disjungeri, dispunându-se și continuarea cercetărilor in rem sub aspectul comiterii infracțiunilor de complicitate la omor, complicitate la trafic de persoane și trafic de minori.
***
Luni, 13 ianuarie 2020, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a informat că Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a transmis procurorului general al PÎCCJ dosarul “Caracal”, împreună cu rechizitoriul întocmit, pentru verificarea sub aspectul legalității și temeiniciei și confirmării de către procurorul ierarhic superior, potrivit unui comunicat.
În vederea soluționării, procurorul general al PÎCCJ, Bogdan Dimitrie Licu, a constituit un colectiv format din procurori din cadrul Serviciului de îndrumare și control și Secției de urmărire penală și criminalistică – Biroul Criminalistică, care va examina actele de urmărire penală efectuate în cauză și va întocmi un referat cu propuneri, referat care va sta la baza fundamentării deciziei procurorului general.
***
Miercuri, 27 noiembrie 2019, Giorgiana Hosu, procuror șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a făcut următoarele declarații, potrivit unui comunicat: „Cu puțin timp în urmă, procurorii DIICOT – Structura Centrală au reţinut un inculpat acuzat de săvârșirea infracțiunii de viol în formă agravată asupra victimei majore din dosarul menţionat, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Inculpatul, în vârstă de 46 ani a intrat în atenția DIICOT încă de la începutul preluării cauzei la structura centrală, iar în acest moment, vă pot confirma că au fost administrate probe suficiente, ştiinţifice şi testimoniale, pentru a formula acuzaţii oficiale faţă de acesta.
În fapt, la data de 14.04.2019, în jurul orelor 12.00, după ce inculpatul DINCĂ GHEORGHE a răpit-o, prin constrângerea cu acte de violenţă, pe victima MELENCU MIHAELA LUIZA, ce aştepta „la ocazie” pe raza municipiului Caracal, judeţul Olt, a transportat-o la domiciliul său, în scopul exploatării sexuale în interes personal şi în aceste împrejurări a fost surprins de către inculpatul reţinut astăzi. Acesta a ajuns inopinat în curtea imobilului, unde a observat victima sechestrată în autoturism.
Precizez că inculpatul făcea parte din anturajul inculpatului DINCĂ GHEORGHE şi era folosit de către acesta, ocazional, la diverse munci în gospodărie.
La explicațiile oferite de către inculpatul DINCĂ GHEORGHE în sensul că victima este o fată pe care a adus-o pentru a întreține relații sexuale, inculpatul reţinut i-a solicitat acestuia să-i permită şi lui întreţinerea de astfel de relaţii cu MELENCU MIHAELA LUIZA.
În aceste împrejurări, pentru a-şi conspira faptele, inculpatul DINCĂ GHEORGHE a fost de acord.
Astfel, în aceeași zi, în camera unde dormea inculpatul DINCĂ GHEORGHE, prin constrângere manifestată prin violență fizică și verbală, cei doi au violat-o pe tânăra lipsită de libertate.
Doresc să precizez faptul că, bărbatul reţinut astăzi, autor al infracțiunii de viol în formă agravată, este o persoana fără ocupație, fără pregătire, fără venituri şi fără un domiciliu stabil.
Este necăsătorit, nu are copii şi este cunoscut ca fiind consumator de băuturi alcoolice.
Aş dori să fac o subliniere foarte importantă pentru a evita speculațiile şi anume că, acesta nu este cunoscut cu antecedente penale şi nu există nici o conexiune între inculpat şi vreun grup de criminalitate organizată investigat de către DIICOT.
De asemenea, până în acest moment, nu există nici un indiciu ori probă din care să rezulte că ar fi avut vreo formă de participație la comiterea infracţiunilor reținute deja în sarcina inculpatului DINCĂ GHEORGHE.
Cu alte cuvinte, inculpatul reținut astăzi nu este complice, instigator sau co-autor la săvârşirea celorlalte infracţiuni pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de GHEORGHE DINCĂ.
Inculpatul va fi prezentat instanței de judecată, procurorii DIICOT urmând să solicite emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia.
Procurorii DIICOT nu au ignorat nici o ipoteză de anchetă, au fost verificate toate variantele de lucru, iar la acest moment, sunt în măsură sa vă aduc la cunoştință, finalizarea dosarului până la sfârșitul acestui an.”
***
Miercuri, 2 octombrie 2019, Inspecţia Judiciară a informat că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Cristian Ovidiu Popescu – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004, potrivit unui comunicat.
Inspectorii de caz au reţinut următoarele:
– procurorul a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material care permiteau pătrunderea în imobilul numitului Gheorghe Dincă cu mandat de percheziție, anterior orei 6.00.
– urmărirea penală s-a desfășurat fără coerență, informațiile au fost colectate disparat, procurorul nu a impus comunicarea într-o singură direcție. Informaţiile au fost disipate iar necoroborarea lor a condus la pierderea consistenței fiecăreia întrucât existau mai multe indicii care doar cumulate puteau conduce la identificarea autorului și găsirea minorei.
– lipsa de organizare și de coordonare a activităților a generat ignorarea stării de flagranță în care se afla prezumtivul autor al infracțiunii continue, către care se îndreptau toate indiciile obținute în data de 25 iulie 2019, respectiv: identificarea mărcii și ulterior a numărului de înmatriculare a mașinii în care a fost luată minora, identitatea proprietarului mașinii, identitatea utilizatorului numărul de telefon, aspectele exterioare ale locuinței numitului Gheorghe Dincă, conţinutul apelurilor la 112.
***
Miercuri, 25 septembrie 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
Prin ordonanța din data de 20.09.2019, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus efectuarea unei cereri de asistență judiciară în materie penală cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), având drept obiect efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al victimei majore, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial.
În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații, fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei.
Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența specialiștilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului DINCĂ GHEORGHE.
În cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen.
Se preciează faptul că activitățile procedurale ce privesc partea civilă MELENCU MONICA GEORGETA se află în conexitate cu activitățile anterior menționate.
Partea civilă, numita MELENCU MONICA GEORGETA, a fost citată pentru data de 26.09.2019, în vederea punerii în executare a autorizării emise la data de 23.09.2019 de către Tribunalul București.
***
Marți, 24 septembrie 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
La data de 23.09.2019, ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, în baza ordonanței de delegare emisă de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, s-au prezentat la domiciliul părții civile MELENCU MONICA GEORGETA în scopul prelevării de probe biologice, necesare aflării adevărului în cauză și efectuării unei noi expertize judiciare genetice.
S-a solicitat consimțământul părții civile MELENCU MONICA GEORGETA, care, după consultarea cu apărătorul ales, a refuzat prelevarea de probe.
În aceste condiții, în baza art. 190 al. 2 și 4 C.p.p., s-a solicitat și s-a obținut de la Tribunalul București autorizarea judecătorului în vederea prelevării de probe biologice de la partea civilă MELENCU MONICA GEORGETA, mama victimei majore. În vederea punerii în executare a autorizării instanței de judecată, organele de poliție judiciară delegate în acest scop vor desfășura activitățile prevăzute de lege, în cursul zilei de 24.09.2019.
Se precizează că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identității victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei și bunei desfășurări a urmăririi penale.
***
Marți, 17 septembrie 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
În zilele de 16 şi 17.09.2019, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară delegați în cauză, pe baza materialului probator administrat până în prezent, au procedat la reconstituirea parțială a activităților ce reprezintă elementul material al infracțiunilor cercetate în cauza denumită generic “Caracal”.
Activitățile întreprinse au vizat indicarea de către inculpatul Dincă Gheorghe a principalelor momente sub aspectul racolării, răpirii, adăpostirii, violării și uciderii celor două victime, precum și modalitatea și mijloacele comiterii infracțiunii de profanare de cadavre, în raport de aceleași două victime.
În paralel cu aceste activități au fost efectuate audieri de martori la sediul Poliției Municipiului Caracal și s-a formulat propunere de prelungire a măsurii arestului preventiv față de inculpatul Dincă Gheorghe, pentru o perioadă de 30 de zile, către Tribunalul Olt.
***
Marți, 10 septembrie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității următorul comunicat:
Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un procuror, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că, în calitate de procuror de caz în dosarul penal 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, aflat in exercitarea atribuțiilor de serviciu și care efectua personal acte de cercetare penală, nu ar fi dispus pătrunderea organelor de poliție in noaptea de 25/26.07.2019, în domiciliul lui Dincă Gheorghe, situat in mun. Caracal, str. Craiovei nr. 169, jud. Olt (in forma neîndeplinirii unui act) încălcând astfel dispozițiile:
– art. 63 lit. b din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit căruia Ministerul Public exercită, prin procurori, printre altele, și atribuția de a conduce și a supraveghea activitatea de cercetare penală a poliției judiciare, conduce și controlează activitatea altor organe de cercetare penală;
– art. 27 alin. 1 și 2 lit. b din Constituția României, potrivit căruia domiciliul și reședința sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reședința unei persoane fără învoirea acesteia, iar potrivit alin.2 al aceluiași articol, de la prevederile alineatului 1 se poate deroga prin lege și pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
– art. 300 alin. 3 C.pr.pen, potrivit căruia în exercitarea atribuției de a conduce activitatea de urmărire penală, procurorul ia măsurile necesare sau dă dispoziții organelor de cercetare penală care iau aceste măsuri. Procurorul poate să asiste la efectuarea oricărui act de cercetare penală sau să îl efectueze personal.
– art. 299 alin. 1 C.pr.pen., potrivit căruia procurorul supraveghează activitatea organelor de cercetare penală, astfel că orice infracțiune să fie descoperită și orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie trasă la răspundere penală;
– art. 303 alin. 1 C.pr.pen., potrivit căruia procurorul poate să dispună cu privire la efectuarea oricărui act de urmărire penală de organele de cercetare penală ale poliției judiciare, iar potrivit alin. 2, dispozițiile date de procuror cu privire la efectuarea actelor de cercetare penală sunt obligatorii și prioritare pentru organele de cercetare penală.
Totodată procurorul ar fi respins, în același timp, propunerea organelor de poliție de a pătrunde în domiciliul lui Dincă Gheorghe, dispunând efectuarea percheziției domiciliare începând cu ora 06,00 a zilei de 26.07.2019, deși obținuse mandat de percheziţie la orele 03,04 (forma îndeplinirii unui act în mod defectuos, modalitate în care a adus atingere drepturilor persoanelor vătămate), încălcând astfel dispozițiile:
– art. 63 lit. b din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit căruia Ministerul Public exercită, prin procurori, printre altele, și atribuția de a conduce și a supraveghea activitatea de cercetare penală a poliției judiciare, conduce și controlează activitatea altor organe de cercetare penală;
– art. 27 alin. 4 din Constituția României, potrivit căruia perchezițiile în timpul nopții sunt interzise, în afară de cazul infracțiunilor flagrante;
– art. 159 alin. 3 C.pr.pen., potrivit căruia percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 06,00 sau după ora 20,00, cu excepția infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră;
– art. 293 C.pr.pen., potrivit căruia este flagrantă infracțiunea descoperită imediat după săvârșire (alin. 1). Este, de asemenea, considerată flagrantă, potrivit alin. 2 al aceluiași articol și infracțiunea al cărui făptuitor, imediat după săvârșire, este urmărit de organele de ordine publică și de siguranță națională, de persoana vătămată, de martori oculari sau de strigătul public ori prezintă urme care justifică suspiciunea rezonabilă că ar fi săvârșit infracțiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infracțiunii cu arme, instrumente sau orice obiecte de natură a-l presupune participant la infracțiune;
– art. 300 alin. 3 C.pr.pen., potrivit căruia în exercitarea atribuției de a conduce activitatea de urmărire penală, procurorul ia măsurile necesare sau dă dispoziții organelor de cercetare penală care iau aceste măsuri. Procurorul poate să asiste la efectuarea oricărui act de cercetare penală sau să îl efectueze personal;
– art. 299 alin. 1 C.pr.pen., potrivit căruia procurorul supraveghează activitatea organelor de cercetare penală, astfel că orice infracțiune să fie descoperită și orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie trasă la răspundere penală;
– art. 303 alin. 1 C.pr.pen., potrivit căruia procurorul poate să dispună cu privire la efectuarea oricărui act de urmărire penală de organele de cercetare penală ale poliției judiciare, iar potrivit alin. 2, dispozițiile date de procuror cu privire la efectuarea actelor de cercetare penală sunt obligatorii și prioritare pentru organele de cercetare penală.
Totodată, procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de trei lucrători de poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal constând în:
Primul, în calitate de comisar-șef de poliție, șeful unei secții de poliție rurală, subordonat ierarhic şefului Poliţiei Municipiului Caracal, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi informat, în noaptea de 24/25.07.2019 cu dispariţia minorei Măceşanu Alexandra Mihaela, nu ar fi raportat şefului ierarhic acest fapt, nu s-ar fi asigurat/ nu ar fi controlat că agenţii-şefi principali de poliţie, aflaţi în subordine, nu au înregistrat sesizarea, nu au efectuat verificări şi nu au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu, modalitate în care a încălcat dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1 și 2, art. 38 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului cauzând o vătămare drepturilor persoanei vătămate, care a sesizat verbal lucrătorii de poliţie.
Cel de al doilea lucrător de poliție, în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, în seara zilei de 24.07.2019, nu ar fi consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate Măceşanu Ion privind dispariţia minorei Măceşanu Alexandra Mihaela, nu ar fi efectuat verificări în legătură cu aceasta, nu ar fi informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal, modalitate în care a încălcat dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1 şi 2, art. 38 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 41 lit b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului cauzând o vătămare drepturilor persoanei vătămate, care a sesizat verbal.
Cel de al treilea lucrător de poliție, în calitate de agent- şef principal de poliţie şi şeful unui post de poliție, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, în seara zilei de 24.07.2019, nu ar fi consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate Măceşanu Ion privind dispariţia minorei Măceşanu Alexandra Mihaela, nu ar fi efectuat verificări în legătură cu aceasta, nu ar fi informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal, modalitate în care a încălcat dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1 şi 2, art. 38 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului şi a cauzat o vătămare drepturilor persoanei vătămate, care a sesizat verbal.
Cu privire la lucrătorii de poliție precizăm:
În seara zilei de 24.07.2019, persoana vătămată Măceşanu Ion în jurul orelor 21,00 a sesizat dispariţia fiicei sale Măceşanu Alexandra Mihaela la postul de poliție.
Menţionăm faptul că agenţii-şefi principali de poliţie nu ar fi consemnat aspectele sesizate de persoana vătămată Măceşanu Ion, nu i-ar fi solicitat să formuleze o sesizare scrisă, nu ar fi audiat persoana vătămată şi nu ar fi întreprins nicio activitate poliţienească specifică dispariţiei unui minor.
Deşi informat, în noaptea de 24/25.07.2019, cu dispariţia minorei Măceşanu Alexandra Mihaela, comisarul șef nu ar fi raportat şefului ierarhic acest fapt, nu s-ar fi asigurat/controlat că agenţii-şefi principali de poliţie aflaţi în subordine, nu au înregistrat sesizarea, nu au efectuat verificări şi nu au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu.
În seara/noaptea de 24/25.07.2019, cei trei lucrători de poliție nu ar fi întreprins nicio activitate specifică dispariţiei unui minor, respectiv: nu ar fi consemnat sesizarea; nu ar fi dispus deplasarea unei echipe operative la faţa locului pentru evaluarea situaţiei de fapt şi stabilirea tipului de dispariţie; nu ar fi procedat la căutarea minorei şi nu ar fi făcut niciun fel de investigaţii în acest sens.
Procedura de căutare şi investigare a dispariţiei minorei Măceşanu Alexandra Mihaela a început în data de 25.07.2019, orele 08,15, deşi persoana vătămată Măceşanu Ion a sesizat dispariția lucrătorilor de poliție încă din seara zilei de 24.07.2019, orele 21,00.
Practic, în intervalul 24.07.2019, orele 21,00 – 25.07.2019, orele 08,15, organele de poliţie, deşi sesizate, nu ar fi întreprins nicio activitate de investigare şi căutare a minorei Măceşanu Alexandra Mihaela.
La data de 10 septembrie 2019 a fost adusă la cunoștința suspecților efectuarea în continuare a urmăririi penale, faptele pentru care sunt suspectați, încadrarea juridică a acestora precum și drepturile și obligațiile procesuale.
***
Vineri, 6 septembrie 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
I. Organele judiciare au fost sesizate pentru prima dată la data de 15.04.2019, telefonic, de către bunicul victimei M.L.M., care a anunțat Postul de poliție Dioști, jud. Dolj, despre faptul că în ziua de 14.04.2019, în jurul orei 10:30, nepoata sa M.L.M., în vârstă de 19 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliu, din sat Radomir, comuna Dioști, cu intenția de a se deplasa în municipiul Caracal și nu s-a mai întors.
Astfel, la data de 19.04.2019, a fost constituit dosarul nr. 3363/P/2019 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, în care, prin ordonanța organelor de poliție din data de 18.04.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal prevăzută de art. 205 alin.1 C. pen.
Existând indicii ale comiterii infracțiunii de trafic de persoane (bunicul victimei fusese apelat telefonic în data de 15 și 19.04.2019 de către un bărbat necunoscut care i-a dat de înțeles că aceasta ar fi condusă într-o altă țară), prin ordonanța din data de 30.05.2019, cauza a fost declinată în favoarea Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT.
Astfel, la data de 05.06.2019, a fost constituit dosarul nr. 203/D/P/2019, al Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, în care, în raport de împrejurările cauzei, de datele personale ale victimei, de locul inițierii celor două apeluri telefonice către bunicul acesteia și de cele comunicate autorului sesizării, din care rezultau indicii temeinice despre existența unei activități de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale a acesteia, prin ordonanța din data de 06.06.2019 s-a dispus începerea urmăririi penale (in rem) pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane prevăzută de art. 210 alin. 1 lit. a) C.pen.
II. Organele judiciare au fost din nou sesizate, în data de 25.07.2019, de către mama victimei M.A.M., care prezentându-se la Postul de poliție Dobrosloveni, județul Olt, a anunțat despre faptul că în ziua de 24.07.2019, fiica sa M.A.M, în vârstă de 15 ani, nu s-a mai întors la domiciliu, în sat Dobrosloveni, aceeași comună, după ce a plecat în mod voluntar de acasă, în jurul orei 09:30, pentru a se deplasa în municipiul Caracal, urmând a reveni în cursul aceleiași zile.
Astfel, la data de 25.07.2019, a fost constituit dosarul nr. 1883/P/2019 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, în care prin ordonanța organelor de poliție din aceeași dată, a fost începută urmărirea penală (in rem) pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal prevăzută de art. 205 alin. 1,2,3, lit. b) C.pen.
În aceeași zi, în intervalul orar 11:04 – 11:51, Poliția municipiului Caracal a fost în mai multe rânduri apelată telefonic, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, de către o persoană de sex feminin care s-a recomandat a fi minora dispărută și care a relatat faptul că a fost răpită de către un bărbat necunoscut, care a agrest-o, a violat-o și o ține legată într-o casă din municipiu, apelurile fiind efectuate de la un post telefonic mobil neînregistrat (cartelă PrePay).
În vederea identificării locației unde este ținută victima contrar voinței sale, au fost efectuate mai multe verificări și activități de către organele poliției judiciare sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, care în noaptea ce a urmat, în jurul orei 02:30, au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Caracal autorizarea efectuării percheziției domiciliare, între altele, la locuința numitului Dincă Gheorghe, din municipiul Caracal, între a cărui post telefonic și cel de pe care apelase minora organele de poliție, s-a stabilit existența unei conexiuni anterioare.
Cu ocazia efectuării percheziției domiciliare, în curtea locuinței numitului Dincă Gheorghe, au fost descoperite urmele arderii unui corp, într-un butoi metalic de cca. 200 l volum, fără capace, așezat vertical pe un dispozitiv metalic improvizat, prevăzut cu o sită, respectiv cenușă și fragmente osoase calcinate.
În urma cernerii conținutului butoiului, au fost descoperite și ridicate toate fragmentele osoase rezultate, precum și un număr de 21 dinți, obiecte de bijuterie și accesorii, toate prezentând urmele specifice expunerii la flacără și la temperaturi ridicate.
Totodată, în aceeași curte, a fost găsit și un autoturism de culoare gri, tip break, în al cărui interior, a fost descoperit, între altele, un cercel recunoscut ulterior de către mama victimei ca aparținând acesteia, ca de altfel și bijuteriile din butoiul metalic.
Medicul legist din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Olt deplasat la fața locului, a precizat că fragmentele osoase și dinții descoperiți în acel butoi sunt de natură umană, motiv pentru care cauza a fost de îndată declinată, prin ordonanța din data de 26.07.2019, spre competentă soluționare, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor.
Astfel, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, a fost constituit, la aceeași dată, dosarul nr. 297/P/2019, în care, prin ordonanța din data de 26.07.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat prev. de art. 188 alin. 1 C.pen. rap. la art. 189 alin. 1 lit. a), h) C.pen.
În aceeași dată (26.07.2019), comunicându-li-se de către Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT, despre existența pe rolul acestei structuri de parchet a unui alt dosar, anterior, respectiv cel cu nr. 203/D/P/2019, cu același modus operandi și existând indicii că faptele din ambele dosare ar fi fost comise de către aceeași persoană, prin ordonanța din data de 27.07.2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT.
Astfel, la data de 27.07.2019, cauza a fost înregistrată la Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT, sub nr. 290/D/P/2019, iar prin ordonanța din aceeași dată, s-a dispus reunirea dosarului la cel anterior, cu nr. 203/D/P/2019.
În dosarul astfel reunit și la aceeași dată (27.07.2019), ora 07:20, s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori și de viol, prev. de art. 211 alin. 1,2 lit. a) C. pen. rap. la art. 210 alin. 1 lit. a) C. pen., respectiv art. 218 alin. 1, 3 lit. c) C.pen., precum și continuarea urmării penale față de suspectul Dincă Gheorghe pentru săvârșirea celor două infracțiuni având ca persoană vătămată pe minora M.A.M.
Audiat fiind în prezența avocatului desemnat din oficiu, suspectul nu a recunoscut că ar fi comis faptele pentru care era urmărit penal, iar prin ordonanța din data de 27.07.2019, procurorul a dispus reținerea pentru 24 de ore a suspectului începând cu ora 08:45, sub aspectul săvârșirii în concurs a infracțiunilor de trafic de minori și de viol, având ca persoană vătămată pe minora M.A.M.
Ulterior, dar în aceeași zi, la ora 09:15, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Dincă Gheorghe sub aspectul săvârșirii acelorași două infracțiuni.
Inculpatul nu a dorit să facă o nouă declarație, menținându-și-o pe cea dată în calitate de suspect și nu a solicitat avocat ales.
Totodată, cu referatul din data de 27.07.2019, Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT a solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile, începând cu aceeași dată, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și de viol, având ca persoană vătămată pe minora M.A.M.
Inculpatul a fost arestat pentru perioada de 30 de zile solicitată și nu a declarat contestație împotriva măsurii preventive, iar în data de 28.07.2019, prin ordonanța de la ora 21:00, s-a dispus extinderea acțiunii penale față de acesta sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, de viol și de omor calificat, prev. de art. 210 ali. 1 lit. a) C.pen., art. 218 alin. 1 C. pen., respectiv art. 188 alin. 1 C.pen., rap. la art. 189 alin.1 lit a), h) C.pen., toate având ca victimă pe M.L.M.
Fiind reaudiat în prezența aceluiași avocat din oficiu, în raport de noile acuzații penale, inculpatul a recunoscut faptul că le-ar fi ucis pe ambele fete, după care s-a preocupat să scape de cele două cadavre, pe al doilea arzându-l în acel butoi, iar pe primul aruncându-l în Dunăre, în apropierea localității Corabia. Nu a recunoscut însă că le-ar fi și violat pe vreuna dintre ele și nici săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și de trafic de minori.
În raport de aceste noi declarații ale inculpatului, de recunoaștere, prin ordonanța din data de 29.07.2019, s-a dispus efectuarea unei conduceri în teren a acestuia, pentru a preciza locațiile în care a aruncat cadavrul victimei M.L.M. și obiecte personale ale celor două victime.
Totodată, prin ordonanță a fost dispusă și efectuarea unei analize comportamentale a inculpatului în cauză de către specialiști din cadrul IGPR – DIC.
De asemenea, la data de 27.07.2019, s-a dispus efectuarea unei expertize antropologice de către specialiști din cadrul Institutului Național de Medicină Legală asupra fragmentelor osoase și a dinților găsiți în butoiul din curtea inculpatului, iar la data de 31.07.2019 s-a dispus efectuarea unei constatări fizico-chimice de către specialiștii Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR cu privire la cenușa ridicată din același butoi.
La data de 27.07.2019, s-a mai dispus și efectuarea unei expertize genetice judiciare de către specialiștii Institutului Național de Criminalistică cu privire la firele de păr, urme biologice de contact și obiectele purtătoare de astfel de urme prelevate/ridicate din autoturismul și din locuința inculpatului, punându-se, totodată, la dispoziția specialiștilor probe de referință prelevate de la inculpat și de la ambii părinți ai victimei M.A.M.
La data de 31.07.2019, s-a dispus efectuarea unei alte expertize genetice judiciare de către aceeași specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, cu privire la probe biologice prelevate de pe mâinile inculpatului și alte obiecte ridicate din locuința și din autoturismul acestuia, cu punerea la dispoziție de probe de referință, prelevate de la mama victimei M.L.M, de la soția inculpatului și de la o persoană din anturajul inculpatului.
La aceeași dată, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice pentru detecția comportamentului simulat, de către specialiști din cadrul DGPMB – Serviciul Criminalistic, cu privire la inculpat.
La data de 01.07.2019, aceeași constatare, privind detecția comportamentului simulat, a fost dispusă și cu privire la mama și bunicul matern al victimei M.L.M, de către specialiști din cadrul IPJ Gorj – Serviciul Criminalistic.
La data de 30.07.2019, a fost dispusă expertizarea medico-legală psihiatrică a inculpatului la nivelul Institutului Național de Medicină Legală și transferul în acest scop al acestuia la Spitalul Penitenciar Rahova.
III. Având în vedere complexitatea cauzei, mediatizarea excesivă a acesteia, precum și resursele tehnice, logistice și umane necesare aflării adevărului judiciar, prin ordonanța din data de 01.08.2019, în temeiul art. 17 din OUG nr. 78/2016 și art. 325 C.p.p., procurorul șef al DIICOT a dispus preluarea dosarului în discuție la Structura Centrală a DIICOT, soluționarea acestuia fiind de îndată asumată de un colectiv format din patru procurori, urmărirea penală urmând a fi desfășurată în continuare cu maximă celeritate.
Cu încuviințarea judecătorului de drepturi și libertăți s-a dispus efectuarea percheziției informatice asupra tuturor aparatelor telefonice și a mediilor de stocare descoperite în autoturismul și în locuința inculpatului.
De asemenea, s-a dispus efectuarea percheziției domiciliare a locuinței inculpatului (locuință, anexe, curte și grădină), cercetările ce au urmat în cadrul acestei activități fiind efectuate cu cea mai mare minuțiozitate și fiind finalizate abia în data de 29.08.2019, în baza mai multor autorizații de percheziție domiciliară, solicitate și obținute în mod succesiv.
În acest scop, încă din ziua preluării cauzei, pe lângă lucrătorii de poliție judiciară din cadrul IGPR – DIC, DGPMB -Serviciul Omoruri și Serviciul Criminalistic și cei ai DCCO și BCCO Craiova, au fost delegați să asigure suport tehnic în activitatea de căutare, descoperire, prelevare, ambalare și sigilare de probe, respectiv urme și obiecte purtătoare de urme (în special biologice) și lucrătorii din cadrul Institutului Național de Criminalistică al IGPR.
De asemenea, în aceeași zi, procurorii Structurii Centrale a DIICOT au dispus reluare activității de cercetare la fața locului la domiciliul inculpatului și de conducere în teren cu acesta, iar a doua zi (02.08.2019), în curtea inculpatului au fost identificate și alte fragmente osoase de natură umană, urme biocriminalistice și obiecte purtătoare de urmă ce prezentau interes pentru cauză în vederea analizelor de laborator.
De asemenea, în cursul aceleiași zile, în timpul efectuării conducerii în teren cu inculpatul, acesta a indicat locul în care a aruncat aparatul telefonic al victimei M.A.M, ocazie cu care, în urma căutărilor efectuate, telefonul a fost găsit și ridicat în vederea analizării lui.
Prin ordonanța din data de 04.08.2019, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnice biocriminalistice de către specialiștii Institutului Național de Criminalistică cu privire la mai multe urme materie, urme biologice de contact și obiecte purtătoare de astfel de urme, fiindu-le puse totodată la dispoziție, pofilele genetice ale inculpatului și celor două victime.
În data de 03.08.2019, a fost primit de la Institutul Național de Medicină Legală un prim raport genetic preliminar din care rezulta faptul că în urma analizelor de laborator ale probelor ridicate și examinate până la acea dată, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv al victimei M.A.M, concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat la părinților victimei.
Activitățile de cercetare la fața locului efectuate în baza autorizațiilor de percheziție au continuat pe parcursul a cca o lună de zile, iar în data de 05.08.2019, inculpatul a revenit asupra celor declarate inițial cu privire la cadavrul victimei M.L.M. și a precizat verbal că nu l-ar fi aruncat în Dunăre, ci l-ar fi ars, procedând de aceeași manieră ca și în cazul celeilalte victime, iar cenușa rezultată a pus-o în doi saci, pe care i-a transportat și i-a abandonat într-o zonă de lizieră situată pe traseul Caracal – București.
Inculpatul a condus organele judiciare pe drumul național 6 și la km 168 + 250m, în urma detaliilor oferite de acesta, a fost identificată o cantitate de cenușă și doi saci din plastic.
În urma cernerii cenușei au fost descoperite mai multe fragmente osoase și dinți, iar medicul legist chemat la fața locului a concluzionat că acestea sunt cu cea mai mare probabilitate de natură umană.
A doua zi (06.08.2019), s-a dispus efectuare de către specialiștii Institutului Național de Medicină Legală a unei expertize genetice asupra acelor fragmente osoase și de dinți, precum și a sacilor descoperiți în zona de lizieră.
Ulterior (13.08.2019), Institutul Național de Medicină Legală a comunicat, urmare a examinării antropologice, faptul că fragmentele osoase în discuție, găsite în zona de lizieră, provin de la o persoană de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, și că ele sunt altele decât cele s-au individualizat anatomic printre resturile scheletale descoperite în urma percheziției domiciliare efectuate la data de 27.07.2019 la locuința inculpatului.
La data de 17.08.2019, Institutul Național de Medicină Legală a comunicat și constatări preliminare ale expertizei genetice judiciare, din care rezultă că, în urma examinării a o parte dintre probele ridicate cu ocazia cercetării la fața locului, efectuate în zona de lizieră de pădure – fragmente osoase de natură umană, nu s-a putut evidenția niciun profil ADN, având în vedere starea de calcinare excesivă a acestora și urmare a acțiunii factorilor fizico-chimici la care a fost supus materialul biologic osos examinat.
În aceeași zi, procurorii au reiterat Institutului Național de Medicină Legală dispoziția de efectuare în continuare, în regim de urgență, a expertizei genetice judiciare asupra întregului material probator, inclusiv asupra dinților și a celorlalte mijloace materiale de probă găsite cu ocazia cercetării la fața locului.
În același timp cu cercetările desfășurate la domiciliul inculpatului, cu examinările de specialitate efectuate de specialiștii Institutului Național de Criminalistică și Institutului Național de Medicină Legală și cu percheziționarea informatică a mediilor de stocare, procurorii, atât personal, cât și prin intermediul ofițerilor de poliție judiciară delegați, au procedat la audierea a numeroase persoane în calitate de martor, atât ca evoluție a anchetei, cât și în urma solicitărilor formulate de părțile civile și de reprezentanții acestora.
Ca urmare a declarațiilor luate, prin ordonanța din data de 22.08.2019, s-a dispus extinderea urmării penale sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de viol prev. de art. 219 alin. 1, 3 lit. c) C.pen., în raport de alte două persoane vătămate.
La dosarul cauzei a fost reunit și dosarul nr. 2677/D/P/2019, la data de 26.08.2019, format ca urmare a declinării în favoarea structurii noastre de parchet a dosarului nr. 2059/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, în care o altă persoană vătămată sesizase faptul că în perioada mai – iunie 2019, fusese constrânsă de inculpat să întrețină relații sexuale cu acesta în locuința lui din municipiul Caracal.
În data de 23.08.2019, s-a dispus extinderea urmării penale in rem și pentru complicitate la omor, urmare a sesizării formulate de mama victimei M.L.M., în data de 22.08.2019 cu privire la o presupusă activitate infracțională a soției inculpatului.
Urmărirea penală a fost din nou extinsă, la data de 02.09.2019, sub aspectul comiterii a două infracțiuni de profanare de cadavre sau morminte, prev. de art. 383 alin. 1 C.pen.
În dosarul cauzei s-au efectuat cercetări și sub aspectul infracțiunii de neglijență în serviciu cu privire la apelurile telefonice inițiate de victima M.A.M. prin intermediul Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, respectiv cu privire la respectarea procedurilor specifice în astfel de situații, dar întrucât o cauză având obiect similar se afla deja pe rolul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, la data de 26.08.2019, s-a dispus disjungerea cauzei sub acest aspect și declinarea competenței de soluționare a cauzei disjunse în favoarea acestei secții din cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție.
În aceeași perioadă, în curtea inculpatului au mai fost descoperite și alte fragmente osoase, într-o groapă săpată în pământ, a căror expertizare genetică a fost de asemenea de îndată dispusă către specialiștii Institutului Național de Medicină Legală, prin ordonanța din data de 07.08.2019.
Tot în data de 07.08.2019, s-a dispus specialiștilor Institutului Național de Criminalistică stabilirea profilului genetic al unei persoane din anturajul inculpatului și compararea profilului genetic determinat al acestuia, precum și a profilelor genetice ale inculpatului și victimelor, cu profilele genetice rezultate din examinarea firelor de păr, a urmelor de contact și a mai multor obiecte purtătoare de urme, ridicate din autoturismul și din casa inculpatului.
În data de 28.08.2019, au fost dispuse noi expertize genetice la nivelul Institutului Național de Medicină Legală și Institutului Național de Criminalistică cu privire la fragmente osoase și fragmente textile carbonizate, respectiv fragmente metalice, nasturi, capse, cleme agrafe de păr, fermoare și un cercel descoperite în zona de lizieră și rezultate în urma cernerii cenușei, la km 168 + 250m, de pe marginea DN 6.
La aceeași dată, s-a dispus și efectuarea unei constatări fizico-chimice de către specialiștii Institutului Național de Criminalistică, cu privire la acea cenușă, precum și o expertiză antropologică la Institutul Național de Medicină Legală asupra fragmentelor osoase descoperite în aceasta.
Cercetarea criminalistică de la domiciliul inculpatului a fost finalizată în data de 29.08.2019, iar în data de 01.09.2019, acesta a fost transferat în Centrul de Reținere și Arest Preventiv București, pentru efectuarea altor activități, ce presupun prezența acestuia în fața organelor de urmărire penală, respectiv pentru efectuarea analizei comportamentale, dispusă prin ordonanța din 29.07.2019, pentru reaudierea sa, începută în data de 05.09.2019 și pentru examinarea medico-legală psihiatrică, ce va fi programată într-o perioadă imediat următoare.
În data de 02.09.2019, Institutul Național de Medicină Legală ne-a comunicat un prim raport final de expertiză genetică judiciară în ceea ce o privește pe victima minoră M.A.M.
Din acest raport rezultă faptul că, analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase, găsite cu ocazia cercetării la fața locului în cenușa din butoiul metalic de la domiciliul inculpatului, a condus la evidențierea unui profil ADN unic aparținând unei persoane de sex feminin.â
Din același raport, mai rezultă și faptul că, persoana de sex feminin evidențiată în urma analizei genetice a probelor biologice de os este victima minoră M.A.M, cu o probabilitate de 99,93%.
La data de 05.09.2019, s-a dispus efectuarea unor suplimente de expertiză medico-legală antropologică de către specialiștii Institutului Național de Medicină Legală, atât cu privire la piesele scheletale ridicate din zona de lizieră de pădure, cât și cu privire la piesele scheletale ridicate din curtea inculpatului, în vederea identificării persoanei/persoanelor în cauză și a examinării fizico-chimice, precum și pentru stabilirea cauzei decesului și precizarea oricărui aspect medico-legal ce poate contribui la aflarea adevărului în cauză.
IV. În vederea lămurii cauzei sub toate aspectele și al stabilirii întregului cerc de eventuali participanți la comiterea faptelor, confirmăm emiterea, la data de 07.08.2019, a unui ordin european de anchetă către autoritățile judiciare din Italia pentru obținerea informațiilor necesare, precum și dispunerea unei comisii rogatorii către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, la data de 25.06.2019.
V. Prin ordonanța din data de 06.08.2019, s-a dispus comunicarea datelor privind existența conturilor bancare, a datelor privind veniturile și tranzacțiile imobiliare, a istoricului asociat/administrator în cadrul societăților comerciale, conturile societăților comerciale astfel identificate și date REVISAL, deținute de către inculpat, de soția, de cei trei fii, de fiica, de ginerele și de nora acestuia.
În data de 14.08.2019, s-a dispus indisponibilizarea celor patru autovehicule ale inculpatului.
La data de 19.08.2019, s-a dispus efectuarea tuturor activităților care se impun pe teritoriul Italiei, pentru identificare bunurilor mobile și imobile, precum și a sumelor de bani provenite din activități ilicite, ce pot face obiectul măsurii sechestrului asigurator și al confiscării speciale sau extinse, stabilirii trasabilității acestora, în scopul sechestrării și/sau valorificării prin intermediul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, cu privire la inculpat.
La aceeași dată, s-a dispus și instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra soldului contului deschis de inculpat la o instituție bancară și asupra eventualelor sume de bani viitoare.
În data de 29.08.2019, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunurile imobile și mobile ale inculpatului, respectiv, trei imobile, situate în municipiul Caracal și patru autovehicule, toate acestea în scopul asigurării recuperării cheltuielilor judiciare și al acoperirii prejudiciilor cauzate prin comiterea infracțiunilor.
Cauza în discuție este una complexă și în final, dorim să asigurăm opinia publică de faptul că autoritățile române, atât DIICOT, cât și organele de poliție judiciară delegate în această cauză, precum și specialiștii Institutului Național de Medicină Legală și Institutului Național de Criminalistică implicați, o tratează cu maximă responsabilitate și cu toate resursele disponibile, atât logistice, cât și umane și energetice, iar urmărirea penală se desfășoară cu stricta respectare a principiilor prevăzute de art. 4 și urm. C.p.p.
***
Marți, 3 septembrie 2019, DIICOT a dat publicități următorul comunicat:
La data de 02.09.2019, procurorii DIICOT – Structura centrală au dispus, prin ordonanță, predarea de către familia victimei M.A.M. a cărții de identitate aparținând minorei, în acest sens fiind delegați ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova.
Persoanele menționate mai sus împreună cu un reprezentant al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Zonal Craiova – s-au deplasat la domiciliul părinților victimei minore, au adus la cunoștință acestora ordonanța dispusă in cauză, precum și concluziile raportului de expertiză genetică.
Familia victimei a refuzat să predea cartea de identitate aparținând victimei minore, motivând faptul că solicită să consulte conținutul concluziilor respectivului raport.
În acest sens s-a încheiat un proces verbal in care a fost consemnată poziția părinților, iar în urma consultării ofițerilor de poliție judiciară cu procurorii de caz, s-a dispus citarea părinților victimei minore la sediul DIICOT – Structura centrală pentru a li se pune la dispoziție concluziile documentului.
Citația a fost emisă, părinții victimei minore luând la cunoștință și semnând în nume personal.
***
Luni, 2 septembrie 2019, DIICOT a dat publicității două comunicate:
La data de 1 septembrie 2019, inculpatul Dincă Gheorghe a fost transferat în Centrul de Reținere și Arest Preventiv București pentru efectuarea altor activități ce presupun prezența acestuia în fața organelor de urmărire penală, respectiv efectuarea unei analize comportamentale de către specialiști din cadrul IGPR, activitate dispusă prin ordonanța din data de 29.07.2019, reaudierea inculpatului, precum și examinarea medico-legală psihiatrică a acestuia.
***
În cursul acestei zile, Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul de expertiză medico-legală prin examen ADN – expertiză genetică judiciară – în ceea ce privește pe victima minoră M.A.M.
Din concluziile raportului de expertiză medico – legală rezultă faptul că, analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase, găsite cu ocazia cercetării la fața locului în cenușa din butoiul metalic de la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, a condus la evidențierea unui profil ADN unic, aparținând unei persoane de sex feminin.
De asemenea, din raportul de expertiză medico – legală rezultă faptul că, persoana de sex feminin evidențiată în urma analizelor genetice a probelor biologice de os este victima minoră M.A.M, cu o probabilitate de 99,93%.
***
Joi, 29 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
Astăzi, 29 august 2019, activitățile desfășurate la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe au fost în cea mai mare parte finalizate, cu referire directă la cercetarea criminalistică.
Până la data expirării autorizației de percheziție emisă de către instanța de judecată, vor fi efectuate și alte activități, în funcție de analiza ulterioară a mijloacelor de probă ridicate până la acest moment de la locul faptei.
***
Luni, 26 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
În perioada 20.08.2019 – 26.08.2019, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu polițiști specializați din cadrul Poliției Române, delegați în cauză, au efectuat mai multe audieri, atât la sediul Poliției Municipiului Caracal, cât și la sediul DIICOT- Structura Centrală.
Totodată, procurorii de caz au dispus, prin ordonanță, expertizarea tehnică a autoturismului aparținând inculpatului Dincă Gheorghe, precum și a altor mijloace de probă ridicate cu ocazia percheziției domiciliare.
La data de 26.08.2019 procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței de soluționare în favoarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, sub aspectul comiterii infracțiunii de neglijență în serviciu, prev. de art. 298 C.p., cu privire la apelurile telefonice inițiate de victima M.A.M. către Serviciul Unic de Urgență 112, respectiv cu privire la respectarea procedurilor specifice în astfel de situații, având în vedere faptul că pe rolul acestei unități de parchet există deja un dosar penal având un obiect similar.
La data de 23.08.2019 a fost finalizată activitatea de scanare a solului din curtea imobilului inculpatului, urmând a fi efectuată, cu un alt dispozitiv specific, activitatea de scanare a zonelor cimentate și zidite.
De astăzi, 26.08.2019, continuă percheziția domiciliară, în baza unui nou mandat emis de către Tribunalul București pentru o perioadă de 15 zile.
***
Luni, 19 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
În perioada 15.08.2019 – 19.08.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală împreună cu polițiști specializați din cadrul Poliției Române, delegați în cauză, au continuat percheziția efectuată la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, respectiv, activitatea de scanare și excavare a zonelor delimitate.
De asemenea, în această perioadă au fost audiate persoane care aveau cunoștință despre fapte sau împrejurări care ar putea constitui probe în dosarul penal privind pe inculpatul Dincă Gheorghe.
În cauză a fost dispusă expertizarea unor noi mijloace de probă în scopul evaluării valențelor probatorii ale acestora de către Institutul Național de Medicină Legală “Mina Minovici” și Institutul Național de Criminalistică din cadrul IGPR.
Subliniem faptul că procurorii DIICOT, încă din data de 28.07.2019, au asigurat asistență familiilor celor două victime, prin intermediul specialiștilor din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, în conformitate cu atribuțiile sale, prevăzute de art.3 din H.G. 460/2011 privind organizarea și funcționarea acestei instituții.
***
Sâmbătă, 17 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
În dimineaţa zilei de 17.08.2019, Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” a înaintat Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism constatările preliminare ale expertizei genetice judiciare, potrivit cărora:
– au fost expertizate de către Institutul Național de Medicină Legală o parte dintre probele ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului efectuată la zona de lizieră de pădure, respectiv fragmente osoase de natură umană.
– având în vedere starea de calcinare excesivă a acestora, ca urmare a acţiunii factorilor fizico – chimici la care a fost supus materialul biologic osos, nu s-a putut evidenţia niciun profil ADN.
Precizăm că, prin adresa emisă astăzi, procurorii DIICOT-Structura Centrală au reiterat Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, dispoziţia de efectuare în continuare, în regim de urgenţă, a expertizei genetice judiciare asupra întregului material probator, inclusiv asupra dinţilor şi a altor mijloace materiale de probă găsite cu ocazia cercetării la faţa locului.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism va continua să informeze opinia publică, cu celeritate, de îndată ce vom primi noi informaţii de la Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”.
***
Miercuri, 14 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
Prin adresa din data de 13.08.2019, Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” a înaintat către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism raportul de expertiză medico-legală antropologică asupra fragmentelor osoase găsite cu ocazia conducerii în teren a inculpatului Dincă Gheorghe la data de 05.08.2019 în zona de lizieră de pădure, amplasată pe terenul Stațiunii de cercetare și dezvoltare agricolă Caracal, indicate de către inculpat ca aparținând victimei majore.
Din analiza raportului preliminar de expertiză medico-legală antropologică rezultă că fragmentele osoase examinate provin de la o persoană de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani și că sunt altele decât cele ce s-au individualizat anatomic printre resturile scheletale descoperite în urma percheziției domiciliare efectuate la data de 27.07.2019 la locuința inculpatului Dincă Gheorghe.
***
Joi, 8 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
Astăzi, data de 08.08.2019, percheziția efectuată la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe a fost întreruptă, urmând să fie reluată în dimineața zilei de 09.08.2019, în prezența inculpatului și a apărătorului acestuia.
În cursul acestei zile a fost finalizată percheziția informatică asupra unor medii de stocare, respectiv un laptop, aparat foto, două telefoane mobile și stick-uri de memorie, în prezența inculpatului și a apărătorului din oficiu, urmând ca datele obținute să fie prelucrate analitic de către specialiști din cadrul Biroului tehnic de coordonare a activităților de specialitate din cadrul DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO-IGPR.
De asemenea, procurorii DIICOT – Structura Centrală au procedat la audierea mai multor persoane și au efectuat activități de urmărire penală care vor continua cu celeritate și în perioada următoare.
***
Miercuri, 7 august 2019, David Sassoli, președintele Parlamentului European, a postat pe Facebook următorul mesaj: „Vocea Alexandrei Măceşanu, de 15 ani, care cere în zadar ajutor la numărul de urgenţă, îndurerează nu numai România, ci întreaga Europă. Punerea în aplicare a unor politici din ce în ce mai eficiente împotriva uciderii femeilor şi a violenţei împotriva femeilor va trebui să fie o prioritate a acţiunilor politice şi instituţionale europene. În numele Alexandrei şi al tuturor victimelor!”
***
Duminică, 4 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
Astăzi, data de 04.08.2019, procurorii DIICOT – Structura centrală împreună cu polițiștii specializați din cadrul Poliției Române – delegați au continuat activitățile de cercetare în dosarul cauzei, între care și cele de la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, în urma cărora au fost identificate și ridicate mai multe categorii de urme criminalistice, ce urmează a fi procesate.
Activitățile de cercetare și căutare în locuința, în dependințele, în autoturismul și în autoutilitara inculpatului nu au fost finalizate, urmând a fi continuate și în cursul zilelor următoare, în mod neîntrerupt, în prezenta inculpatului și a avocatului său.
Menționăm că activitățile de cercetare și căutare care nu presupun prezența inculpatului sunt încă în desfășurare.
***
Sâmbată, 3 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
DIICOT continuă activitățile începute in ziua de ieri, potrivit comunicării anterioare, prin cercetarea efectuată de echipe complexe, a locuinței inculpatului, echipe formate din procurorii care efectuează UP, polițiști specializați în cercetarea infracțiunii de omor, criminaliști și polițiști din cadrul structurii specializate a IGPR – DCCO.
Precizăm că, în urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei SINGURE persoane, respectiv Măceșanu Alexandra Mihaela, concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinților Alexandrei.
Concluzia ne-a fost comunicată aseară, 2 august, de către reprezentanți ai INML, urmând ca astăzi să ne fie transmis și raportul specialiștilor conținând aceleași date.
După ce a primit datele, DIICOT a procedat la informare in regim de urgentă, conform dispozițiilor art. 1 al. 2 din OUG nr. 78/2016 privind organizarea și funcționarea DIICOT și art. 62 al. 2 din Legea nr. 304/2004 cu modificările și completările ulterioare privind organizarea judiciară.
Concluzia expertizei nu este o informație confidențială în cadrul urmăririi penale, ci este o informație de interes public, care trebuia comunicată familiei, fapt pentru care, familia victimei a fost de îndată și neîntârziat anunțată, din respect și compasiune față de suferința pe care o resimte, având in vedere și solicitarea acesteia in același sens, respectiv de a nu lua cunoștință din alte surse de informare.
În raport de această concluzie, urmărirea penală continuă cu certitudine, între altele și pentru infracțiunea de omor calificat, prev. de art. 188 al. 1 CP raportat la art. 189 lit. a, h CP.
La finalul activităților din ziua de astăzi, vom reveni cu un nou comunicat / declarație de presă și nu în ultimul rând, transmitem Condoleanțe familiei îndurerate!
***
Vineri, 2 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
În cursul acestei zile, Institutul Național de Medicină Legală a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul de expertiză medico-legală antropologică privind examinarea materialului osos și dentar identificat în urma percheziției domiciliare efectuate la data de 27.07.2019 la locuința inculpatului Dincă Gheorghe.
Având în vedere faptul că, până la acest moment, raportul asupra materialului genetic nu a fost transmis, iar rezultatele necesită a fi coroborate, opinia publică va fi informată ulterior asupra concluziilor acestora.
***
Vineri, 2 august 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
Cu ocazia percheziției domiciliare și a activităților desfășurate în cursul zilei de astăzi, la domiciliul inculpatului au fost identificate și ridicate și alte fragmente osoase, precum și alte obiecte purtătoare de urme biologice.
De asemenea, în urma conducerii în teren a inculpatului, la indicația acestuia, a fost găsit telefonul victimei M.A.M., obiect ce urmează a fi analizat.
Percheziția domiciliară și activitățile de căutare vor continua și în zilele următoare, cu conservarea locului faptei.
În raport de analizele antropologice și genetice aflate în desfășurare, vom informa opinia publică asupra rezultatelor acestora.
***
Joi, 1 august 2019, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat publicității următoarea informare de presă:
În ședința din data de 01.08.2019, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în temeiul art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, suspendarea din funcție a domnului P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, pe perioada desfășurării cercetării disciplinare.
Secția a apreciat că procedura disciplinară desfăşurată la acest moment faţă de procuror este de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei.
Asupra fondului abaterii disciplinare Secția pentru procurori se va pronunța în eventualitatea exercitării acţiunii disciplinare de către Inspecţia Judiciară.
***
Joi, 1 august 2019, Ministerul Public a dat publicității următorul comunicat:
Urmare a solicitării adresată de ministrul justiției la data de 26 iulie 2019 procurorului general al P.Î.C.C.J., de a dispune efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din județul Olt, a rezultatului controlului efectuat de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul P.Î.C.C.J. la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Craiova având ca obiectiv verificarea aspectelor semnalate în mass-media la data de 26.07.2019, referitoare la dispariția elevei Alexandra Mihaela Măceșanu urmată de uciderea acesteia și având în vedere celeritatea solicitată de ministrul justiției pentru punerea în aplicare a propunerilor rezultate, procurorul general al P.Î.C.C.J. a dispus efectuarea unui control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal cu privire la respectarea dispozițiilor privind primirea, înregistrarea, repartizarea și continuitatea în soluționarea lucrărilor și dosarelor penale.
Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciului de Îndrumare și Control, se va desfășura începând cu data de 1 august 2019 și are printre obiective și verificarea stadiului cercetărilor și a modalității de exercitare a supravegherii în cauzele aflate în lucru la procuror și la organele de cercetare penală, având ca obiect infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și viol, precum și a cauzelor având acest obiect soluționate în perioada 01.01.2018 – 31.07.2019.
De asemenea, vor fi verificate cauzele mai vechi de 1 an de la prima sesizare aflate în lucru la procuror și la organele de cercetare penală.
***
Miercuri, 31 iulie 2019, Felix Bănilă, procurorul șef al DIICOT, a susținut o conferință de presă în care a declarat: ”Noi desfășurăm cercetările având în vedere ambele posibile ipoteze: fie că este în viață, fie că este decedată, și nu doar Alexandra, ci și victimă cealaltă, Luiza. Am verificat și am stabilit în mod cert că în perioada 2002-2008 dumnealui a avut reședința în Italia. Din verificările pe care le am făcut până acum, dar nu sunt finalizate în totalitate, se pare că inculpatul nu are interdicție pe spațiul italian. Nu a fost cercetat suspect, ori inculpat, ori arestat pentru vreo cauză pe teritoriul Italiei, pentru nicio infracțiune. Se pare că inculpatul a acționat singur, dar nu putem neglija și cealaltă variantă.”
***
Miercuri, 31 iulie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității poziția Secției pentru judecători privind confiscarea în scop politic a dramei de la Caracal şi îndepărtarea de la asumarea responsabilităților din justiție, potrivit unui comunicat.
Consecventă principiilor și valorilor unei justiții care trebuie să funcționeze efectiv în folosul societății, și nu este doar declarată ca atare, Secția pentru judecători condamnă folosirea dramei de la Caracal în scop politic, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile.
Secția pentru judecători dezaprobă mistificarea prin inducerea, în mod repetat, în discursul politic, a temei „modificării legilor justiției” în lanțul cauzal al efectelor tragicului eveniment.
În contextul în care codurile penale sunt nemodificate și conțin toate dispozițiile necesare luării măsurilor pentru a proteja viața și integritatea persoanei, această temă este vehiculată cu un dublu scop, unul evident politic, iar altul pentru dezvinovățirea celor responsabili.
Independența justiției este o valoare fundamentală, aflată în strânsă corelație cu responsabilitatea instituțională, dar mai ales individuală.
Este momentul să afirmăm deschis că dorim aflarea cât mai grabnică a adevărului și identificarea răspunderilor atât la nivelul funcțiilor de execuție ale magistraților, cât și al celor de conducere din vârful instituțiilor cu competențe în domeniul justiției.
Asumarea disfuncțiilor grave, relevate odată cu drama de la Caracal, este indispensabilă restartării sistemului judiciar de care societatea românească are atâta nevoie.
***
Marți, 30 iulie 2019, Mihai Fifor, ministrul interimar al Afacerilor Interne, a declarat pe Facebook: ”Am preluat interimatul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a solicitării Prim-ministrului Viorica Dăncilă.
Vă asigur că vom continua toate cercetările necesare în cazul din Caracal, pentru identificarea adevărului și pentru sancționarea tuturor celor care nu au acționat profesionist și eficient în acest caz.
Am mandat din partea Premierului să inițiez un proces radical de luptă împotriva criminalității și de reformare a sistemului.
De asemenea, din respect pentru familiile victimelor și pentru cetățenii care urmăresc evoluțiile, mă angajez să asigur o mai mare transparență în comunicarea periodică în acest caz. Vom pune la dispoziție constant informațiile oficiale care ies la iveală din demersurile pe care le facem.
Onoare si Patrie!”
***
Marți, 30 iulie 2019, Ministerul Public a dat publicității următorul comunicat:
Urmare a solicitării adresată de ministrul justiției la data de 26 iulie 2019 procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de a dispune efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din județul Olt, având în vedere că, așa cum a relatat și presa, au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice rezultatul controlului efectuat de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Craiova, având ca obiectiv verificarea aspectelor semnalate în mass-media la data de 26.07.2019 referitoare la dispariția elevei Alexandra Mihaela Măceșanu, urmată de uciderea acesteia.
În urma controlului efectuat de către procurorii Serviciului de Îndrumare și Control s-au stabilit următoarele:
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo.
S-au constatat nerespectări ale dispozițiilor procedurale în activitatea de înregistrare a cauzei ce a format obiectul dosarului nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, precum și un management defectuos al cauzei.
S-au constatat sincope în comunicarea dintre organele de poliție și procurori, constând în aceea că, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal după aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a condus la solicitarea și dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării și identificării autorului cu întârziere.
În completare se va dispune efectuarea unui control de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cu privire la respectarea normelor procedurale privind primirea/înregistrarea lucrărilor, repartizarea dosarelor și continuitatea în lucrările repartizate, ritmicitatea efectuării actelor de urmărire penală.
Raportul întocmit a fost trimis și Inspecției Judiciare pentru a fi avut în vedere în cauza în care efectuează cercetări.
Totodată, în temeiul articolului 69 alin. 1 și 2 din Legea nr. 303/2004 privind organizarea judiciară un exemplar al raportului a fost comunicat ministrului justiției.
***
Marți, 30 iulie 2019, Ministerul Public a dat publicității următorul comunicat:
Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus la data de 28 iulie 2019 începerea urmăririi penale in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, în cauza privind împrejurările în care organele de urmărire penală au acționat/nu au acționat în contextul cercetărilor care s-au desfășurat în dosarul uciderii adolescentelor din Olt.
În cursul zilei de 29 iulie 2019 procurorii și ofițerii de poliție judiciară din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție au efectuat acte de urmărire penală în această cauză, constând în ridicarea unor documente de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, Curtea de Apel Craiova, I.P.J. Olt și I.P.J. Dolj, efectuarea de audieri și alte activități investigative. Activitățile vor continua și în cursul zilei de 30 iulie 2019.
Facem precizarea că începerea urmării penale in rem reprezintă etapa procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
****
Marți, 30 iulie 2019, Administrația Prezidențială a dat publicității următorul comunicat:
Marți, 30 iulie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.
Principala temă abordată în cadrul ședinței Consiliului a constituit-o analiza rapoartelor Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale referitoare la modul în care au gestionat evenimentul tragic de la Caracal.
Din analiza făcută în cadrul ședinței CSAT, s-a constatat că instituțiile care au responsabilități în domeniul securității cetățenilor nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să asigure un drept fundamental prevăzut de Constituția României, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică.
În continuarea ședinței, membrii CSAT au analizat și aprobat forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2020.
Astfel, Armata României va participa cu un efectiv de 2.376 militari și civili la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, iar Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 1.009 militari și polițiști.
Elementul de noutate îl reprezintă participarea cu o navă comandant la Grupul nr. 2 al Forțelor NATO Permanente privind Contramăsurile împotriva Minelor Marine care va opera în Marea Neagră și în Marea Egee, în semestrul I din anul 2020 cu 85 de militari.
De asemenea, Consiliul a aprobat declararea autostrăzii Ploiești-Brașov ca obiectiv strategic de interes național și a avizat proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurii critice.
În finalul şedinţei, s-au avizat propunerile de rectificare bugetară pentru instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale, în anul 2019.
Consiliul a aprobat, totodată, eliberarea din funcție a directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale, General-locotenent ing. Ionel-Sorinel Vasilca, în urma înaintării, de către acesta, a demisiei.
La finalul ședinței CSAT, Klaus Iohanbis, Președintele României, a declarat: ”Am condus astăzi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care am analizat rapoartele Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale referitoare la modul în care au gestionat evenimentul tragic de la Caracal.
Această dramă ne arată unde este dus statul, cu instituțiile lui, atunci când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor şi când deschiderea porților închisorilor devine grija decidenților politici. Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistemul de ordine publică și siguranță națională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilități la adresa securității naționale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranța oamenilor.
Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili.
Corupția și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viață este cel mai important drept al omului și este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor și a instituțiilor distruse în ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE să pornească de aici.
Cetățeanul trebuie să-și recâștige încrederea în stat și în instituții, să se simtă protejat în țara sa, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu își fac această datorie.
Am cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal. Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficiențe grave, dintre care amintesc:
– întârzieri nejustificate în declanșarea investigațiilor; deși dispariția a fost raportată în data de 24.07, ora 20:30, acestea au debutat în dimineața zilei de 25.07, ora 08:30;
– nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”;
– atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei față de victimă, aceştia neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta;
– problemele de sistem şi cooperarea interinstituţională, începând cu relaţionarea operatorilor din Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă cu apelanţii acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora şi al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcţie de gravitatea lor;
– lipsa dotărilor, atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT;
– dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora.
Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a instituţiilor a constituit-o şi numirile în funcţiile de conducere pe criterii politice, nu pe cele de competenţă profesională.
Din analiza foarte serioasă făcută în cadrul ședinței CSAT, s-a constatat că instituțiile care au responsabilități în domeniul securității cetățenilor nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să asigure un drept fundamental prevăzut de Constituția României, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică.
În aceste zile, m-am consultat cu specialiștii din zona de siguranță publică și din justiție pentru a pune la punct soluțiile concrete. Nu am atribuții executive decât în cadrul CSAT, însă voi transmite tuturor instituțiilor soluțiile pe care eu le propun, pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite.
Am solicitat Guvernului României ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri, norme și proceduri de reacție rapidă și corelare a tuturor instituțiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situații precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului. De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgență legislația actuală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care sunt afectate viața, libertatea și integritatea corporală, identificarea modalităților de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului și analiza situației Sistemului de urgență actual 112.
Am solicitat în cadrul ședinței de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflați în nevoie.
Totodată, CSAT a emis astăzi hotărârea pentru eliberarea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale a domnului general Vasilca.
Am cerut STS un control atent și serios cu privire la procedurile sale, pentru a identifica soluțiile pentru o mai bună funcționare de acum înainte. Este nevoie de profesionalism, competență și seriozitate, pentru că discutăm de răspunderi enorme.
Oamenii din fruntea acestor instituții trebuie să fie respectați pentru abordarea lor profesionistă și pentru orientarea lor democratică. Statul român are astfel de experți, iar rolul nostru este să le dăm ocazia de a lucra la cel mai înalt nivel.
Este important ca profesioniștii români din sistemul de stat, indiferent de funcție, să fie încurajați să își facă meseria și să fie ținuți departe de disputele cu mize politice.
România puternică înseamnă consolidarea instituțiilor statului, iar eu pun acest obiectiv în prim plan. Statul român trebuie resetat, cu profesioniștii pe care îi are și pe care îi poate atrage, și cu o conducere politică ce înțelege care îi este rolul – acela de a întări statul, și nu de a-l slăbi, de a îmbunătăți serviciile publice și de a proteja cetățenii și a le garanta o viață mai sigură și mai prosperă aici, în țara lor.
Pe termen mediu, soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesioniști. Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer și celor care sunt acum la putere, dar și celor din opoziție, să își schimbe abordarea față de funcția publică.
Pentru că, altfel, se va continua la nesfârșit cu mecanismul pleacă ai noștri – vin ai noștri, și oamenii competenți sunt ținuți pe margine sau, mai grav, alungați din țară.
Tot în cadrul şedinţei de astăzi, am aprobat ca proiectul autostrăzii Ploieşti-Brașov să fie declarat obiectiv strategic de interes național.
În acest context, am atenționat-o pe doamna Prim-ministru că încă de la finalul anului trecut este în vigoare o lege pe care Guvernul continuă să o încalce și care prevede obligativitatea construirii Autostrăzii Moldovei. Avem o nouă dovadă a incapacității acestei guvernări de a dezvolta România. Este deplina responsabilitate a Guvernului de a găsi acele soluții care se impun pentru a putea realiza aceste proiecte prioritare pentru milioane de români, inclusiv posibilitatea declarării și acestui obiectiv de infrastructură ca unul strategic de interes național, lucru pe care l-am propus foarte concret în ședința CSAT de astăzi.
Mai multe detalii privind și alte teme discutate în ședința CSAT veți afla din comunicatul de presă pe care îl veți primi la finalul acestei declarații.
Vă mulțumesc!”
***
Marți, 30 iulie 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
Cu privire la victima M.L.M., dispărută la data de 14.04.2019, DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova a fost sesizat la data de 05.06.2019, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, prin declinare de competență, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere faptul că bunicul victimei, numitul I.S., a fost sunat în datele de 15.04.2019 și 19.04.2019 de către persoane necunoscute, care i-au comunicat că aceasta se află pe teritoriul Elveției, cauza fiind înregistrată sub nr. 203/D/P/2019.
Prin ordonanța Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova din data de 06.06.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p.
În fapt, s-a reținut că la data de 15.04.2019, lucrătorii Postului de Poliție Dioști au fost sesizați prin plângerea penală formulată de către numitul I.S., din comuna Dioști, sat Radomir, jud. Dolj, cu privire la faptul că nepoata sa, M.L.M., a plecat în mod voluntar de la domiciliul său, din comuna Dioști, către mun. Caracal și nu a mai revenit.
Prin ordonanța din 18.04.2019 Secția 4 Poliție Rurală Coșoveni – Postul de Poliție Coșoveni a început urmărirea penală sub aspectul infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art.205 alin.1 C.p.
Cu privire la victima M.A.M., dispărută la data de 24.07.2019, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal din data de 26.07.2019 s-a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor, prev. de art.188 alin.1 C.p. Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt sub nr.297/P/2019, iar prin ordonanța din 26.07.2019 s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul infracțiunii de omor calificat, prev. de art.188 alin.1 C.p. rap. la art.189 alin.1 lit. a, h C.p.
Prin ordonanța din data de 27.07.2019 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt s-a dispus declinarea cauzei la D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, existând indicii sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, prev. de art.210 alin.1 lit. a C.p., cauza fiind înregistrată sub nr.290/D/P/2019.
În fapt, s-a reținut că în dosarul nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, prin ordonanța din 25.07.2019 a Poliției Municipiului Caracal s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin.1, 2 și 3 lit. b C.p., constând în aceea că numita M.A.M., în ziua de 24.07.2019, a fost luată de către un transportator de ocazie, de pe DN 64, din comuna Dobrosloveni, jud. Olt, de o persoană de sex masculin și ajungând în municipiul Caracal a fost lipsită de libertate.
Pentru o mai bună înfăptuire a justiției, în temeiul art. 45 rap la art. 63 C.p.p., prin ordonanța din data de 27.07.2019 a DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova s-a dispus reunirea dosarului nr.290/D/P/2019 la dosarul nr.203/D/P/2019.
Prin ordonanța nr. 203/D/P/2019 din data de 27.07.2019, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii, în concurs, a infracțiunilor de trafic de minori și viol, fapte prev. de art. 211 alin. 1 și 2 lit. a Cod penal rap. la art.210 alin.1 lit. a C.p. și art. 218 alin. 1 și 3 lit. c Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1, 2 Cod penal și continuarea urmăririi penale față de suspectul DINCĂ GHEORGHE pentru faptele reținute în sarcina sa.
Ulterior, s-a dispus măsura reţinerii suspectului DINCĂ GHEORGHE pe o durată de 24 ore, începând cu 27.07.2019, ora 08.45 şi până la 28.07.2019 ora 08.45.
Prin ordonanța din data de 27.07.2019 ora 09.15 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul DINCĂ GHEORGHE, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa.
La data de 27.07.2019, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova a solicitat Tribunalului Dolj arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu 28.07.2019 a inculpatului DINCĂ GHEORGHE, pentru săvârșirea, în concurs, a infracțiunilor de trafic de minori și viol, fapte prev. de art. 211 alin. 1 și 2 lit. a Cod penal rap. la art.210 alin.1 lit. a C.p. și art. 218 alin. 1 și 3 lit. c Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1, 2 Cod penal.
***
În dosarul nr. 203/D/P/2019 al D.I.I.C.O.T. – S.T.Craiova, începând cu data de 05.06.2019 (momentul sesizării) au fost efectuate următoarele acte de urmărire penală:
– 05.06.2019 – dosarul nr. 203/D/P/2019 a fost înregistrat pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, prin declinare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova;
– 06.06.2019 – s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art. 210 C.p. alin. 1 lit. a C.p. (privind victima M.L.M.)
– 12.06.2019 – ordonanță de dispunere a unei expertize criminalistice (INEC);
– 12.06.2019 – ordonanță prin care s-a dispus efectuarea unei expertize criminalistice pentru îmbunătățirea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere, precum și raportul atașat acestuia;
– 17.06.2019 – 18.07.2019 – audieri martori;
– 24.06.2019 – efectuarea unei percheziții informatice autorizată de judecător;
– 28.06.2019 – activități specifice de căutare în teren;
– 04.07.2019 – raport de constatare criminalistică, dispus la 01.07.2019, cu privire la detecția comportamentului simulat față de bunicul și mama victimei M.L.M. (declarații de consimțământ), ca urmare a constatării existenței unor aspecte contradictorii în declarațiile acestora;
– 10.07.2019 – activități de identificare a terminalului mobil utilizat de victimă;
– 10.06.2019 –19.07.2019 au fost efectuate activități în baza unor metode speciale de cercetare;
– 11.07.2019 – ordonanță copierea datelor informatice conținute de mijloacele de stocare a datelor informatice, dispozitivele și sistemele informatice înscrise în mandatul de percheziție informatică nr. 121/11.07.2019;
– 11.07.2019 – autorizare efectuare percheziție informatică asupra terminalului mobil al unui martor.
Urmare a ordonanței de declinare din data de 27.07.2019, ora 01:30 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt către D.I.I.C.O.T. – dosar nr. 297/P/2019 și a reunirii dosarului nr. 290/D/P/2019 la dosarul nr. 203/D/P/2019 (P.T. Olt – dosar nr. 297/P/2019), s-au efectuat următoarele activități:
– 27.07.2019, ora 07:20 – ordonanță de continuarea a urmăririi penale;
– 27.07.2019, ora 08:45 – reținerea suspectului DINCĂ GHEORGHE; 27.07.2019 – declarație suspect;
– 27.07.2019, ora 08:50 – aducerea la cunoștință că fost reținut și a drepturilor procesuale prev. de art. 83 C.p.p.;
– 27.07.2019, ora 09:15 – punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat pentru infracțiunile de trafic de minori și viol;
– 27.07.2019, ora 09:20 – aducerea la cunoștință a punerii în mișcare a acțiunii penale; extinderea urmăririi penale pentru infracțiunile de trafic de minori și viol; continuarea urmăririi penale;
– 27.07.2019 – ridicare obiecte de vestimentație și încălțăminte (ordonanță);
– 27.07.2019 – ordonanță de delegare;
– 27.07.2019 – referat cu propunere de arestare preventivă față de inculpatul DINCĂ GHEORGHE, cercetat sub aspectul săvârșirii în concurs a infracțiunilor de trafic de minori și viol, prev. de art. 211 alin. 1 și 2 lit. a C.p. rap. la art. 210 alin. 1 lit. a C.p. și art. 218 alin. 1 și 3 lit. c C.p., cu aplic. art. 38 alin. 1și 2 C.p.
– 28.07.2019 – constatare la fața locului, la domiciliul inculpatului DINCĂ GHEORGHE;
– 28.07.2019 – extinderea acțiunii penale sub aspectul săvârșirii și a infracțiunii de omor calificat în sarcina inculpatului DINCĂ GHEORGHE;
– 29.07.2019 – conducere în teren a inculpatului, audiere martori, dispunerea unei expertize ce urmează a fi efectuată de către INC asupra probelor ridicate cu ocazia cercetării la fața locului;
– 30.07.2019 – începerea urmăririi penale in rem sub aspectul comiterii infracțiunii de neglijență în serviciu, prev. de art. 298 C.p. cu privire la apelurile telefonice inițiate de victima M.A.M. către Serviciul Unic de Urgență 112, respectiv cu privire la respectarea procedurilor specifice în astfel de situații.
Facem mențiunea că în perioada 2004 – 2019, pe rolul DIICOT – ST Craiova și DIICOT – BT Olt nu a fost înregistrată nicio cauză privind activități infracționale desfășurate de inculpatul DINCĂ GHEORGHE.
De asemenea, subliniem faptul că DIICOT a fost sesizată cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., abia în data de 05.06.2019, la mai mult de o lună de la săvârșirea faptei, deși plângerea penală formulată de către numitul I.S. fusese înregistrată la Postul de Poliție Dioști încă din data de 15.04.2019.
Menționam faptul că procedurile aplicabile în astfel de situații reclamă o acțiune promptă din partea autorităților judiciare, factorul timp fiind decisiv în astfel de cazuri.
***
Marți, 30 iulie 2019, Nicolae Moga, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, potrivit digi24.ro: „În urma unei discuții pe care am avut-o cu doamna ministru Dăncilă am decis să mă retrag din fruntea MAI. Retragerea din această demnitate trebuie văzută ca un nou început pentru minister.
Am dispus toate controalele posibile pentru identificarea vinovaţilor. Toate cercetările vor continua. Am încredere în oamenii oneşti din minister şi le mulţumesc pentru colaborare. Îi mulţumesc doamnei prim-ministru pentru încredere. Trebuie ca astfel de evenimente să nu mai fie posibile în viitor.”
***
Luni, 29 iulie 2019, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a dat publicității următorul comunicat:
Asociația „INIȚIATIVA PENTRU JUSTIȚIE” (AIJ), asociație profesională a procurorilor, dorește pe această cale să ia atitudine în mod public față de modalitatea neconformă cu rolul constituțional de garant al independenței justiției în care o parte din membrii Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv președintele acestei autorități, au ales să se manifeste la adresa procurorilor, dar și a altor organe judiciare, subsecvent apariției în presă a primelor informații referitoare la crimele de la Caracal.
1. Considerăm că este neconform cu rolul constituțional al CSM ca – așa cum s-a arătat prin comunicatul de presă din 26.07.2019 – președintele CSM să solicite, în baza informațiilor din mass-media, și fără a cunoaște la momentul respectiv date cu privire la dosarul cauzei, Inspecției Judiciare și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție „efectuarea tuturor verificărilor necesare cu privire la împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a exercitat supravegherea activității de cercetare penală în cauză și a coordonat activitatea de efectuare a percheziției domiciliare, precum și cu privire la modul de soluționare a cererilor înregistrate pe rolul Judecătoriei Caracal în această cauză”.
Necunoașterea dosarului rezultă din referirea în comunicat la „cauza penală privind decesul unei tinere din județul Olt”, în condițiile în care la momentul respectiv cauza penală nu avea în realitate acest obiect.
Din felul în care este formulat comunicatul nu rezultă că verificările solicitate Inspecției Judiciare cu privire la procuror se încadrează în cele expres prevăzute la art. 74 alin. 1 lit. a)-h) din Legea nr. 317/2004. Nu numai că nu se indică vreun temei juridic al verificărilor solicitate cu privire la activitatea procurorului, dar nici nu se poate identifica vreun temei legal al acestora.
Obiectul verificărilor nu permite încadrarea acestora între verificările care se fac „la parchete” potrivit lit. b) a acestui articol. Mai mult, astfel de verificări ar putea fi dispuse, potrivit alin. 2 al aceluiași articol, doar de către Plenul CSM sau secțiile CSM, dintre care, singura care ar îndeplini și condiția specializării este secția pentru procurori a CSM.
Neindicându-se activitatea sau conduita necorespunzătoare a procurorului, verificările nu pot fi încadrate nici la cazul de la lit. e), pentru care nu este prevăzut un titular anume al sesizării. În orice caz însă, astfel de verificări presupun existența unei sesizări cu privire la o abatere disciplinară, sesizare care, potrivit art. 45 alin. 1 și 2 din Legea nr. 317/2004, trebuie să fie motivată și să conțină „indicii concrete cu privire la situația de fapt” – ceea ce în speță nu este cazul, doamna președinte Lia Savonea necunoscând în concret nici obiectul dosarului.
Celelalte categorii de verificări pe care le poate face inspecția Judiciară potrivit lit. a), c), d), f) g) vizează chestiuni de cu totul altă natură, astfel încât nu intră în discuție, iar „orice alte verificări” pot fi dispuse, în temeiul lit. h), doar de Plenul CSM, secțiile CSM (potrivit principiului specializării) sau inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, în condițiile legii, iar nu de președintele CSM.
Prin urmare, rezultă că această solicitare lipsită de bază legală adresată Inspecției Judiciare este doar o acțiune de intimidare a procurorului de caz, inadmisibilă din partea reprezentantului garantului independenței justiției.
În cea ce privește sesizarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pentru efectuarea verificărilor solicitate, constatăm că efectuarea acestui gen de activități nu se înscrie între atribuțiile procurorului enumerate la art. 55 alin. 3 C.pr.pen. Respectivele verificări nu se încadrează în activitatea de urmărire penală, specifică SIIJ, activitate care potrivit art. 285 alin. 1 C.pr.pen. „are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existența infracțiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârșit o infracțiune și la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată”, deoarece președintele CSM nu sesizează niște infracțiuni, ci solicită verificări ale activității procurorului, la modul general
Prin urmare, și această solicitare, adresată SIIJ, este tot o acțiune de intimidare a procurorului de caz, inadmisibilă din partea reprezentantului garantului independenței justiției.
Organul competent în a efectua verificările solicitate de președintele CSM Inspecției Judiciare și SIIJ este Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin procurorii care funcționează în cadrul său. Cu privire la aceștia, în art. 47 alin. 2 lit. i) din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, adoptat prin Ordinul nr. 2.632/C/2014 al Ministrului Justiției, se prevede: „în conformitate cu dispoziţiile art. 65 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, efectuează activităţi de coordonare şi control la parchete şi propun măsuri de înlăturare a deficienţelor constatate, inclusiv sesizarea Inspecţiei judiciare”.
Având în vedere aceste aspecte, rezultă că efectuarea de verificări cu privire la împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a exercitat supravegherea activității de cercetare penală în cauză și a coordonat activitatea de efectuare a percheziției domiciliare” de către alte structuri din cadrul autorității judecătorești ar putea intra sub incidența articolul 300 C.pen. – Uzurparea funcţiei.
Cu toate acestea, SIIJ s-a sesizat din oficiu „cu privire împrejurările și condițiile în care organele de urmărire penală au acționat/nu au acționat în noaptea de 25/26 iulie 2019 în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariția a două persoane de sex feminin din județul Olt” – potrivit unui comunicat propriu, din care nu rezultă că ar cerceta o infracțiune anume, ci că efectuează verificări specifice Serviciului de Îndrumare și Control din cadrul PÎCCJ.
Așadar, instrumentul de presiune s-a pus efectiv în mișcare la solicitarea președintei CSM Lia Savonea, în ciuda faptului că serviciul competent din cadrul PICCJ derulează în paralel același tip de verificări din ordinul procurorului general al PICCJ – aspect adus la cunoștința publicului atât de Biroul de informare şi relaţii publice, prin comunicat, cât și de procurorul general în persoană, prin intermediul televiziunii.
2. Considerăm că este neconform cu rolul constituțional al CSM ca un membru al societății civile din cadrul CSM, dl Victor Alistar – printr-un comunicat de presă din 28.07.2019 intitulat „Apel la responsabilitate și răspundere astfel încât societatea să fie corect tratată de autoritățile statului” și publicat pe site-ul CSM în secțiunea „Noutăți” – să facă afirmații denigratoare la adresa organelor judiciare implicate în procedurile penale în cazul de la Caracal.
Este inadmisibil ca, înaintea stabilirii de către organele de competente potrivit legii a existenței indiciilor cu privire la niște abateri concrete de la normele legale, un membru CSM, dator să contribuie la garantarea independenței justiției, inclusiv prin respectarea cu strictețe a prezumției de nevinovăție, și care nu se bucură de o marjă a libertății de exprimare atât de mare ca jurnaliștii, să facă afirmații de genul: „reacția anchilozată, incompetentă și sfidătoare și cu tente penale a polițiștilor și magistraților implicați până la un anumit moment”, „Procurorul de caz a încadrat greșit cauza”, „În derularea procedurilor au fost nesocotite prevederi legale în gestionarea sarcinilor ce le revin atât lucrătorilor de poliție cât și în cazul unor magistrați”, „profesiile din magistratură, administrație și ordine publică trebuie în fața unor asemenea evidențe să revină la respectul pentru valorile ființei umane”.
Este la fel de inadmisibil ca astfel de afirmații să fie făcute printr-un comunicat publicat pe site-ul CSM – atribuția de aprobare a comunicatelor de presă revenind președintelui CSM, în baza art. 24 alin. 3 lit. b) din Legea nr. 317/2004, care trebuie să vegheze ca documentele publicate, chiar și atunci când sunt emise în nume propriu de membri CSM, să fie conforme cu rolul constituțional al CSM.
3. Considerăm că este neconform cu rolul constituțional al CSM ca la data de 28.07.2019, pe site-ul acestuia să fie publicat un comunicat intitulat „POZIȚIA SECȚIEI PENTRU JUDECĂTORI pe marginea modului în care organele judiciare au gestionat evenimentele din județul Olt”, care să nu fie adoptat ca urmare a unor lucrări ale secției pentru judecători (aceasta nefiind convocată) și din care să rezulte că vina pentru ineficiența procedurilor în respectiva cauză aparține organelor judiciare, pe motiv că legislația este bună și nu trebuie criticată.
Considerăm că orice vină trebuie stabilită în urma unor cercetări efectuate de către organele competente și că garantul independenței justiției trebuie să se abțină de la a induce cetățenilor ideea că magistrații ar fi vinovați de niște fapte neprecizate în concret (fiecare fiind liber să își imagineze orice), înainte ca aceste cercetări să se fi încheiat.
Este, de asemenea, inadmisibil a se folosi această tragedie în vederea atacării asociațiilor de magistrați în sensul că, prin criticarea anumitor modificări legislative (efectuate deja sau aflate în faza controlului de constituționalitate) manipulează faptele (?) și creează o stare de dezbinare. Reamintim că democrația nu presupune consens, ci libertate de exprimare, transparență decizională, libertate de criticare a legilor și proiectelor de lege, în scopul îmbunătățirii acestora și creării cadrului necesar apărării drepturilor cetățenilor. Pe de altă parte, nicio asociație a magistraților nu a afirmat, cum se susține în comunicat, că „justiția în România nu se poate înfăptui fără sprijinul și implicarea Serviciului Român de Informații”. Nu este conform cu rolul constituțional al CSM ca referirea într-un comunicat al unei alte asociații profesionale de procurori la faptul că tehnica de localizare disponibilă în prezent pentru soluționarea dosarelor penale este deficitară să fie distorsionată într-o concluzie de genul celei prezentate în comunicat.
De asemenea, nu este conform cu rolul constituțional al CSM ca o secție să afirme, cu referire la diverse opinii exprimate de jurnaliști, magistrați sau simpli cetățeni că „alegațiile privind presupusa frică în a acționa conform legii, generată de modificările legislative și de potențialele verificări ale Inspecției Judiciare și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu pot fi acceptate și sunt incalificabile”. Orice persoană are dreptul la opinie, de a face presupuneri și de a căuta soluții pentru ca activitatea de justiție să se desfășoare fără presiuni asupra magistraților. Din chiar cele prezentate mai sus, la pct. 1 al prezentului comunicat rezultă că există argumente în sensul că Inspecția Judiciară și SIIJ sunt instrumente de presiune asupra magistraților. Dacă unii dintre aceștia se tem, iar alții nu, este un aspect care ține de tăria individuală, însă rolul CSM este de a-i proteja de presiuni nejustificate, nu de a sesiza, prin președintele său, Inspecția Judiciară și SIIJ înainte de a ști clar pentru ce și în pofida dispozițiilor legale privind competența.
Astfel de aspecte ar fi trebuit să intre în atenția secției pentru judecători: în ce bază, pentru ce fapte concrete și în ce scop sesizează judecător Lia Savonea, președinte al CSM, Inspecția Judiciară și SIIJ cu privire la activitatea unui procuror cu privire la care nu cunoaște nici măcar elemente de bază.
Având în vedere însă că ultima ședință a CSM a fost în 18 iulie 2019, că atribuțiile convocării secției, repartizării lucrărilor, propuneri ordinii de zi revin tot președintelui CSM (ca și atribuția aprobării comunicatelor), în temeiul aceluiași art. 24 alin. 3 lit. b) din Legea nr. 317/2004, dar și a art. 29 alin. 3 din aceeași lege, și că, în mod evident, o parte dintre membrii secției pentru judecători nu ar fi votat în sensul emiterii unui comunicat cu acest conținut, este limpede că acest comunicat este exclusiv opera doamnei președinte Lia Savonea și a grupului său de susținători.
Ca asociație profesională de magistrați ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la tot mai desele și mai nonșalantele încălcări de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin anumiți membri ai săi, a prevederilor legale.
Reamintim cu acest prilej că în ședința din 15.05.2019, cu majoritate, Plenul CSM a numit în funcția de inspector-șef al Inspecției Judiciare pe judecător Lucian Netejoru, validând un concurs desfășurat după reguli contrare Regulamentului, stabilite de comisia de concurs condusă de președintele CSM Lia Savonea, iar în ședința din 18.07.2019, secția pentru judecători a numit în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe judecător Corina Alina Corbu pe o perioadă de 3 ani, începând cu data de 15.09.2019, deși art. 53 alin. 4 din Legea nr. 303/2004 impune ca depunerea candidaturilor să se facă în termen de 30 de zile de la data la care funcția a devenit vacantă, iar funcția nu era vacantă, actualul președinte al Înaltei Curți fiind în sală și protestând la momentul susținerii interviului de către singura candidată în această procedură ilegală.
În acest context, considerăm că presiunea la care sunt supuși magistrații a ajuns să fie enormă. Atragem atenția asupra faptului că denigrarea magistraților de către cei care ar trebui să le apere independența, înainte de a le fi măcar cercetate faptele ori pentru simplul fapt că au îndrăznit să critice modificări legislative, precum și solicitarea unor controale lipsite de bază legală, de către un „garant al independenței justiției” care sfidează făcând numiri în cele mai înalte funcții din sistemul judiciar cu încălcarea flagrantă a legii, reprezintă un pericol real la adresa justiției.
Co-președinți, procurori:
Sorin Marian LIA, Ionuț MARCU, Bogdan-Ciprian PÎRLOG
***
Luni, 29 iulie 2019, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la tragedia de la Caracal și va întocmi un Raport Special referitor la problemele de sistem care au înlesnit-o, pentru evitarea unor situații asemănătoare în viitor, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Matei Vîrtosu, potrivit stiripesurse.ro:
– Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a început investigațiile și va întocmi un Raport Special referitor la problemele de sistem care au înlesnit crimele de la Caracal. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 21, art. 22, art. 47 alin. (1) și art. 49 din Constituția României privind accesul liber la justiție, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, nivelul de trai și protecția copiilor și a tinerilor.
– În cadrul investigațiilor, Avocatul Poporului va solicita lămuriri de la STS, ANCOM, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Afacerilor Interne în legătură funcționarea, procedurile și timpul de reacție în cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. În același timp, Ministerul Transporturilor, Consiliile Județene, Prefecturile, dar și Ministerul Educației vor fi solicitate să dea detalii cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter și intrajudețean (pentru toți cetățenii României), dar și transportul elevilor către și dinspre școli.
– Avocatul Poporului se va adresa atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât și Ministerului Public în vederea clarificării, între altele, a modului în care a fost gestionat dosarul primei crime comise în Caracal, în luna aprilie 2019. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va fi solicitat să dea detalii referitoare la modul în care este asigurat efectivul de agenți de ordine publică (din teren) în unitățile administrativ-teritoriale, respectiv județe, orașe și comune. În același timp, Avocatul Poporului va trimite o adresă către Inspectoratul General al Poliției Române în care va solicita o evidență, precum și detalii privind gestionarea dosarelor referitoare la disparițiile de copii. Colaborarea între unitățile școlare și organele de poliție, în vederea asigurării protecției elevilor, dar și a semnalării eventualelor dispariții, se va afla și ea în atenția Avocatului Poporului.
– La finalul investigațiilor, Avocatul Poporului va formula Recomandări și va elabora un Raport Special care va analiza problemele de sistem, pentru ca, pe viitor, astfel de tragedii să fie evitate. Documentul va fi înaintat Parlamentului, Guvernului României și va fi prezentat opiniei publice.
***
Luni, 29 iulie 2019, Secția pentru procurori a dat publicității următorul comunicat:
Secția pentru procurori regretă profund tragicele evenimente petrecute pe raza municipiului Caracal şi este alături de familiile greu încercate ale victimelor.
În contextul luărilor de poziție publice din ultima perioadă, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii invită toți reprezentații instituțiilor implicate, în special din sistemul judiciar, la decență și rezervă cu privire la evenimentele petrecute.
Secția îşi exprimă dezacordul față de politizarea subiectului şi încercările mediatice de influențare a opiniei publice pentru stabilirea cu orice preț de încadrări şi vinovății juridice în sarcina unor magistrați bazându-se pe speculații în condițiile în care elementele factuale nu au fost stabilite complet.
Secția pentru procurori asigură opinia publică că cei vinovați vor răspunde însă, ca în orice investigație aflată în curs, adevărul juridic şi responsabilitățile trebuie dovedite şi stabilite în baza probelor şi în niciun caz sub imperiul emoției publice sau presiunii mediatice, în acest scop fiind necesar a fi luate toate măsurile legale pentru ca activitatea organelor judiciare să se desfășoare cu celeritate.
Secția nu poate totuși să nu observe faptul că, pentru a putea să își ducă la îndeplinire atribuțiile, organele judiciare trebuie să beneficieze atât de un cadru legal adecvat, cât și de logistica și resursele umane necesare.
Asupra deficiențelor procesului legislativ în materia procesual penală, precum și a preocupărilor pentru modificarea legislației privind organizarea sistemului judiciar, care slăbesc capacitatea de reacție şi lipsesc de instrumente organele de anchetă, Secția pentru procurori a tras semnale de alarmă de nenumărate ori. Mai mult decât atât, aceleași aspecte au fost sesizate şi de către experții Comisiei Europene, experții Comisiei de la Veneția şi experții GRECO.
În final, Secția pentru procurori asigură opinia publică și toate instituțiile statului că va întreprinde toate demersurile necesare și care sunt în competența sa, în vederea eficientizării activității de urmărire penală și pentru buna înfăptuire a justiției, așteptând totodată, în cel mai scurt timp, concluziile verificărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție şi Inspecţia Judiciară în legătură cu evenimentele petrecute.
***
Luni, 29 iulie 2019, General-locotenent ing. Ionel-Sorinel Vasilca, directorul STS, a demisionat, potrivit unei declarații de presă: ”Doresc să vă informez că, începând cu data de 29 iulie 2019, am înaintat Președintelui României demisia mea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca urmare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a neglijenței mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112.
Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției.”
***
Luni, 29 iulie 2019, Consiliul Național al Audiovizualului a dat publicității următorul comunicat:
Având în vedere modul în care a fost prezentat cazul crimelor de la Caracal, membrii Consiliului Național al Audiovizualului le reamintesc radiodifuzorilor obligația de a trata cu decență și responsabilitate acest subiect și de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine, precum și asigurarea informării corecte – prevăzute în legislația audiovizualului.
Menționăm, totodată, că direcția de specialitate din cadrul CNA va realiza o monitorizare de linie pentru a evalua modul în care radiodifuzorii reflectă acest subiect.
***
Luni, 29 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a dat publicității următorul comunicat:
În urma consultării cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a deplasat la Caracal încă de vineri 26 iulie a.c., dată la care a dispus și un control la Inspectoratul Județean de Poliție Olt.
De asemenea, ministrul afacerilor interne și premierul au decis eliberarea din funcție a inspectorului general al Poliției Române, chestor general de poliție Ioan BUDA.
Totodată, ministrul afacerilor interne va înainta Guvernului propunerile de schimbare din funcții a prefectului și subprefectului județului Olt.
Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine.
Astfel, în urma analizei efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, a dispus:
– Încetarea împuternicirii inspectorului şef al I.P.J. Olt, precum şi a celor doi adjuncți ai acestuia.
– Schimbarea din funcție a şefului Poliției municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia.
Ministrul afacerilor interne a aprobat propunerea conducerii Poliției Române de a împuternici în funcția de inspector şef al I.P.J. Olt pe comisar-şef de poliție Vasile ARMAŞU (director al Direcției de Ordine Publică, din cadrul I.G.P.R.). Totodată, ministrul Nicolae MOGA a dispus noului inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienței actului managerial de la toate subunitățile de poliție din județul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu polițienesc de calitate.
În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenție a polițiștilor de la sesizarea privind dispariția unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziție la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți, în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucțiunilor și dispozițiilor în vigoare. În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112.
Ministrul afacerilor interne a înaintat, în cursul zilei de astăzi, Guvernului și Președintelui României un raport referitor la acțiunile desfășurate în cauză anterior datei de 26 iulie a.c., urmând ca după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acesta să fie făcut public.
În ceea ce privește acțiunile desfășurate în cauză, ulterior datei de 26 iulie a.c., activitățile tuturor structurilor de poliție au fost coordonate, începând de vineri seara până duminică noaptea, de către adjunctul inspectorului general, domnul comisar-șef de poliție Dragnea Florian.
Totodată, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a aflat în permanență la fața locului, asigurând o capacitate operațională (resurse) și un nivel de decizie, în conformitate cu complexitatea cazului.
***
Duminică, 28 iulie 2019, Giorgiana Hosu, procurorul şef adjunct al DIICOT, a declarat, potrivit agerpres.ro: ”În cadrul audierilor, inculpatul a recunoscut că a ucis victima pe 25 iulie, în jurul orei 12,00, la domiciliul său şi ulterior i-a incinerat corpul. Inculpatul a declarat că a agresat-o suprimându-i viaţa atunci când a surprins-o cu telefonul în mână. Cu privire la cea de-a doua victimă există indicii că inculpatul a săvârşit acelaşi gen de infracţiuni şi urmează să ofere detalii în cadrul audierilor reluate de colegii mei acum, la ora 20,00. În cenuşa aflată într-un butoi metalic, prin cernere, au fost identificate mai multe fragmente de oase calcinate şi dinţi de natură umană. Alături de aceste fragmente, au fost găsite trei inele, un lănţişor, alte două fragmente de lănţişoare, o bucată metalică de formă dreptunghiulară, precum şi o bucată similară unei monturi de inel ce prezentau urme de ardere. În autoturismul inculpatului a fost găsit, de asemenea, un cercel. Aceste bijuterii au fost recunoscute de mama minorei ca aparţinând fiicei sale.”
***
Duminică, 28 iulie 2019, Bogdan Alexandru, avocatul lui Gheorghe Dincă, potrivit Mediafax: „Da, este adevărat. A recunoscut că le-a omorât pe amândouă. Sunt două fapte de omor. A oferit niște explicații. Acum sunt din punctul dânsului de vedere, au venit aici pentru a întreținere relații sexuale, au fost discuții mai aprinse și în urma acelor discuții le-a lovit și în urma loviturilor s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Din declarațiile dânsului au venit de bună voie.”
***
Duminică, 28 iulie 2019, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dat publicității următorul comunicat:
„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu îngrijorare de evenimentele petrecute în județul Olt și își exprimă public regretul pentru modalitatea în care procedurile aplicate s-au dovedit a fi fost ineficiente.
Evenimentul dramatic despre care opinia publică din România a luat cunoștință începând cu ziua de vineri, 26 iulie 2019, a relevat încă o dată faptul că, pe fondul unei situații de criză majoră, deși cadrul legislativ actual are toate mecanismele care să garanteze o eficiență deplină a procedurilor, acesta a reprezentat pretextul escaladării unei stări de dezbinare, un mediu pentru dezvoltarea dezinformărilor, manipulărilor, dar și a unei evidente lipse de asumare.
Ignorând faptul că pierderea vieții unui copil reprezintă o dramă ireversibilă și nu pretextul declanșării altor conflicte, asistăm cu îngrijorare la escaladarea unor justificări care nu își au loc într-o societate care își tratează cu maximă responsabilitate și atenție cetățenii.
Folosirea drept pretext a situației de față pentru invocarea unor consecințe presupus negative ale modificărilor aduse legislației penale și procesual penale nu poate reprezenta decât o distorsiune manipulatorie a faptelor și o încercare indecentă de a profita de o situație absolut critică pentru adâncirea stării de conflict din sânul societății românești. Și aceasta este cu atât mai mult de neacceptat cu cât asemenea manipulări provin de la anumite asociații de magistrați, al căror scop central ar trebui să fie protejarea drepturilor cetățenilor, iar nu perpetuarea unor stări conflictuale și tensionate.
Modificările legislative în materie penală clamate nu au fost, încă, aprobate de legiuitor, procesul legislativ fiind la acest moment în etapa verificării de constituționalitate de către instanța de control constituțional. Singurele modificări ale cadrului legal au fost aduse exclusiv în privința statutului judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare, precum și organizării și funcționării Consiliului Superior al Magistraturii.
Tot astfel, este de neconceput cum magistrați organizați în anumite forme asociative înțeleg să susțină că justiția din România nu se poate înfăptui fără sprijinul și implicarea Serviciului Român de Informații, sens în care dezavuăm categoric asemenea afirmații fără niciun fel de suport și care nu fac decât să decredibilizeze sistemul de justiție din țara noastră și să pună sub semnul întrebării Constituția, legile țării și deciziile Curții Constituționale.
Alegațiile privind presupusa frică în a acționa conform legii, generată de modificările legislative și de potențialele verificări ale Inspecției Judiciare și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu pot fi acceptate și sunt incalificabile în contextul în care nu se poate susține că, în lipsa acestor organisme, magistrații ar putea fi la adăpost de orice fel de răspundere.
Facem, așadar, un apel la judecătorii și procurorii țării să respecte obligația de rezervă, să nu se implice și mai ales să nu dea curs unor analize lipsite de suport concret și să evite participarea la scenarii care nu au drept finalitate decât împiedicarea aflării adevărului. Judecătorii și procurorii cunosc foarte bine dimensiunea și importanța responsabilităților pe care le au în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iar acest lucru se realizează numai în considerarea legii și nu temându-se de ea!
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită implicarea imediată a tuturor autorităților responsabile de elucidarea acestei drame și nu adoptarea unei atitudini de protejare a propriei imagini, disfuncțiile existente, cel puțin la nivel de aparență în acest moment, urmând a fi urgent lămurite. Cerem fermitate și reacții rapide, valorificarea deplină a tuturor probelor pentru a le aduce cât mai repede acolo unde trebuie înfăptuit actul de justiție.
Solicităm, de asemenea, Secției pentru procurori implicare deplină în gestionarea acestei situații de criză și tratarea acesteia cu obiectivitate și independența proprie mandatului acordat membrilor Consiliului, fără a afecta caracterul secret al investigațiilor penale în această etapă.
Societatea românească are nevoie de răspunsuri complete, de dezlegarea tuturor aspectelor care, în acest moment, apar ca fiind necunoscute, iar fiecare cetățean de încredere în modalitatea de aplicare a dispozițiilor legale, de siguranță în ceea ce privește integritatea sa și a bunurilor sale, dar mai ales are dreptul să cunoască adevărul. În acest sens, Secția pentru judecători asigură întreaga societate că va acționa cu deplină responsabilitate, obiectivitate și asumare, fiind preocupată în continuare și urmărind până la finalizare cu atenție întreg cursul evenimentelor”.
***
Sâmbată, 27 iulie 2019, Patriarhia Română a declarat că își exprimă sincera compasiune și solidaritate față de durerea prin care trece familia tinerei Alexandra Măceșanu, victima unei răpiri care a indignat puternic societatea românească în aceste zile, potrivit unui comunicat.
În așteptarea rezultatului cert al anchetei autorităților care cercetează acest caz cutremurător, Patriarhia Română îndeamnă pe toți preoții și credincioșii să o pomenească în rugăciuni pe Alexandra, pe părinții și rudele îndurerate ale acesteia.
Ne exprimăm speranța că acest caz va fi elucidat în cel mai scurt timp posibil de către autorități, iar cei vinovaţi vor fi pedepsiţi conform legilor în vigoare. Totodată, ne îngrijorează numărul crescând al femeilor care devin victime ale violenţei şi ale traficului de persoane, fapt care degradează demnitatea umană şi pacea socială.
În acest sens, pe lângă rugăciune, trebuie intensificate acţiunea de solidaritate cu familiile afectate şi promovarea unui comportament responsabil în societate.
***
Sâmbată, 27 iulie 2019, Tribunalul Dolj a decis arestarea preventivă a lui Dincă Gheorghe pentru 30 de zile.
:: Minuta
***
Sâmbată, 27 iulie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicităţii următorul comunicat:
”Față de informațiile semnalate de mass-media cu privire la cauza penală privind decesul unei tinere din județul Olt, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecției Judiciare și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție efectuarea tuturor verificărilor necesare cu privire la împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a exercitat supravegherea activității de cercetare penală în cauză și a coordonat activitatea de efectuare a percheziției domiciliare, precum și cu privire la modul de soluționare a cererilor înregistrate pe rolul Judecătoriei Caracal în această cauză.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită efectuarea cu celeritate a tuturor verificărilor prevăzute de lege pentru clarificarea în cel mai scurt timp a împrejurărilor de fapt și de drept incidente în cauză.”
***
Sâmbată, 27 iulie 2019, Asociația Mișcarea Procurorilor pentru Apărarea Statutului Procurorilor a dat publicității următoatea scrisoare deschisă, postată pe Facebook:
”SCRISOARE DESCHISA AMASP
Stimați cetățeni,
În ultimele 24 de ore au existat multe informații în spațiul public, contradictorii sau inexacte, fie că au venit de la persoane private sau de la reprezentanții autorităților. Nu dorim pe această cale să ne scuzăm pentru faptul că autoritățile statului, în acest caz, nu au reușit să salveze viața a două tinere, nici să arătăm vinovați sau probleme juridice de interpretare a textelor legale în vigoare.
Între obligația de rezervă și datoria noastră față de beneficiarul sistemului de justiție, cetățeanul, am ales să prezentăm cronologia zilelor de 24-25 iulie 2019, astfel cum a fost ea constatată de colegii procurori, fiecare dintre dumneavoastră putând să analizeze și să tragă concluziile pe care le consideră corecte:
Miercuri, 24.07.2019 – ziua în care victima a dispărut
Joi, dimineața, 25.07.2019 – părinții victimei anunță poliția cu privire la dispariție
Joi, ora 11,00 – victima apelează Serviciul de Urgență 112 de mai multe ori
Joi, ora 15,30 – Dosarul penal pentru lipsire de libertate este înregistrat de poliție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal
Joi, în jurul orei 16,00 – procurorul emite ordonanța provizorie de interceptare si localizare pentru doua numere de telefon ce au rezultat din informații
Joi, ora 19,15 – este primită informația că victima ar putea fi in 3 locații dintr-o comună
Joi, ora 19,50 – sunt emise mandate de percheziție pentru cele 3 locații
Joi, ora 19,58 – se intră cu mandatele de percheziție în cele 3 locații
Joi, ora 19,58- 21,00 – se efectuează cele 3 percheziții fără a fi identificată victima sau alte probe
Joi, ora 21.00 – vineri 02,00 – se vizionează imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor deoarece exista o informație despre un autoturism implicat într-o altă speța asemănătoare
Vineri, ora 02,00 – se identifică proprietarul autoturismului
Vineri , ora 02,00 – sunt trimise echipaje de poliție în zona de domiciliu a proprietarului, unde se constata ca nu exista nicio activitate
Vineri, ora 02,20 – sunt solicitate mandate de percheziție pentru locația suspectă si alte 2 posibile locuri
Vineri, ora 03,05 – sunt luate mandatele de percheziție de la instanță
Vineri , ora 03,15 – Politia anunță că nu mai are oameni disponibili la sediu
Vineri, ora 05,30 – se constituie echipa de polițiști
Vineri, ora 06,00 – se intră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziție, inclusiv în locuința suspectului.
De asemenea, datele cunoscute de procurori indică faptul că niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru că ar fi auzit țipete. În cauză au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile și cu privire la care exista o suspiciune că aveau legătură cu cauza, în condițiile legii, în încercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informații la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard roșu, un brad, câinii si un autoturism.
Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.
De aceea, joi, un echipaj al Direcției de Operațiuni Speciale a venit de la București și la ora 22,00 a ajuns la fata locului in încercarea de a ajuta la localizare. La ora 23:00 nu se știa locul unde s-ar fi putut afla victima iar localizarea a fost făcută cu tehnica disponibilă, deficitară, aceeași ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani.
La prima suspiciune cu privire la locul unde s-ar putea afla victima echipajele de poliție au fost trimise să facă investigațiile necesare iar procurorii au dat indicații ca la cel mai mic semn de activitate să intre. Niciun procuror nu a interzis polițiștilor să intre în locație, aceștia comunicând că nicio activitate nu se auzea și nu se observa în interiorul curții sau al casei.
Ulterior acestor activități, s-a stabilit că joi, în jurul orei 13,00 vecinii au observat si au putut simți miros de fum, dar au crezut ca e de la treburi casnice iar cu ocazia percheziției un corp a fost găsit carbonizat.
AMASP consideră că este necesar să fie clarificate orice aspecte care au îngreunat sau împiedicat ancheta în acest caz și dacă au existat erori sau încălcări ale dispozițiilor legale, indiferent de persoana care le-ar fi săvârșit. Înțelegem că toate autoritățile statului au o obligație pozitivă de a interveni și de a apăra viața și integritate cetățenilor, ceea ce presupune ca în condiții de urgență, în care timpul este de esența îndeplinirii acestei obligații să existe dispozițiile legale și mijloacele tehnice necesare pentru a o putea îndeplini. Ne pare rău că în această situație nu au existat aceste mijloace și că autoritățile statului nu au putut proteja drepturile fundamentale, respectiv dreptul la viață.
Suntem conștienți că nicio explicație și nicio analiză a situației juridice nu vor putea atenua tragedia din ultimele zile și nu va șterge durerea resimțită în aceste momente de familiile și prietenii victimelor. Tuturor celor care le-au cunoscut pe cele două tinere le prezentăm condoleanțele noastre!”
***
Sâmbată, 27 iulie 2019, Viorica Dăncilă, Prim-ministru, a declarat, potrivit unui comunicat:
”Bună ziua! În aceste zile, un suflet tânăr care putea a fi salvat a plecat dintre noi. Suntem cu toții plini de durere și revoltă, de tristețe și frustrare, pentru că așa ceva s-a putut întâmpla. Am luat câteva decizii necesare în calitate de prim-ministru, dar este nevoie de mai mult.
Mi-am anulat toate vizitele și evenimentele de astăzi. La sosirea în București, m-am întâlnit de urgență cu ministrul afacerilor interne, care m-a informat asupra tuturor măsurilor luate până în acest moment și a planului de acțiune pentru zilele următoare. I-am cerut ministrului Moga să se întoarcă la Caracal pentru a continua coordonarea acestei anchete.
Tot astăzi, am convocat de urgență o ședință la Palatul Victoria cu șeful Departamentului pentru situații de urgență, Raed Arafat, cu directorul general STS, Sorinel Vasilca, și cu ministrul comunicațiilor, Alexandru Petrescu. Am decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condus de domnul Raed Arafat. Voi propune acest aspect în cadrul ședinței CSAT de marți, în calitatea mea de vicepreședinte.
De asemenea analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie. Luăm în calcul o ordonanță de urgență pentru eliminarea tuturor deficiențelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru.
Am discutat cu domnul Arafat, vrem ca în maximum 15 zile să avem o analiză și un plan de acțiune. I-am demis deja pe șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt și pe subprefectul de Olt.
De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt pentru a-l demite. Vor fi demiși sau vor suporta rigorile legii toți cei care au fost implicați pe parcursul acestui proces și au gestionat defectuos situația, nu doar conducerea. Ceea ce ține de Guvern și de instituțiile aflate în subordinea executivului se întâmplă deja, fără discuții și fără amânări. Însă este de datoria tuturor celor responsabili să ia măsuri și decizii pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc.
Cer să se prezinte în fața CSAT un raport minut cu minut, de la momentul primului apel /…/ la ora 11:05, raport care să conțină, repet, minut cu minut și decizie cu decizie, cum a acționat fiecare pe baza competențelor lor. Aștept același lucru din partea tuturor instituțiilor și entităților implicate în acest proces: președintele României, Klaus Iohannis, STS, procurorul general.
Cer totodată o atitudine responsabilă și din partea partidelor, pe care le rog să nu încerce să politizeze acest subiect. Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie pentru exerciții de imagine și de campanie electorală.
Am amânat deja Congresul PSD din data de 3 august, avem nevoie de acțiuni ferme ca să luăm măsurile necesare și să corectăm erorile de procedură care au condus la moartea unui copil nevinovat. Asigur familiile, pe toți cetățenii României că toți cei vinovați vor plăti indiferent de funcția deținută. Nu o să permit nimănui să se joace cu siguranța și cu viețile oamenilor.
Ca om, ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferință și voi face tot ce îmi stă în putință pentru a le sprijini. Le transmit condoleanțe și toată compasiunea mea. Pentru măsurile care se impun îi asigur că nimeni nu va scăpa nepedepsit. Vă mulțumesc.”
***
Sâmbătă, 27 iulie 2019, DIICOT a dat publicității următorul comunicat:
La data de 26.07.2019, în baza art. 63 C.pr.pen. rap. la art. 43-45 C.pr.pen., cu aplic. art. 50 C.pr.pen. și a art. 11 alin. 1 pct. 5 din O.U.G. 78/2016, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenței de soluționare a cauzei penale înregistrată la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p.
La data de 27.07.2019,ora 01.00 AM, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a dispus declinarea competenței materiale și teritoriale de efectuare a urmăririi penale privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p.,în favoarea DIICOT- S.T.Craiova, cauza fiind reunită la dosarul înregistrat anterior.
Prin ordonanța din data de 27.07.2019 a DIICOT- S.T.Craiova s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Dincă Gheorghe, sub aspectul săvârșirii în concurs, a infracțiunilor de trafic de minori și viol, fapte prev. de art. 211 alin. 1 și 2 lit. a Cod penal rap. la art.210 alin.1 lit. a C.p. și art. 218 alin. 1 și 3 lit. c Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1, 2 Cod penal (persoană vătămată M.A.M.).
Inculpatul urmează sa fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile.
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale, Institutului Național de Criminalistică, IPJ Olt și IPJ Dolj.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
***
Sâmbătă, 27 iulie 2019, Ministerul Public a dat publicității următorul comunicat:
În după-amiaza zilei de 25.07.2019, în jurul orei 15:30, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, la sesizarea Postului de Poliţie Dobrosloveni, s-a constituit un dosar penal în care s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lipsire de libertate, având ca victimă o minoră din comuna Dobrosloveni, județul Olt, existând indicii că în dimineaţa zilei de 24.07.2019, în jurul orei 10:00, a fost luată de pe DN 64, comuna Dobrosloveni, de un autoturism şi a dispărut.
Prin ordonanţa din data de 25.07.2019, organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Caracal – Biroul Ordine Publică, au dispus începerea urmăririi penale în cauză, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate, prev. de art. 205 alin. 1, 2, 3 lit. b C.p.
După înregistrarea dosarului la parchet, cercetările au fost continuate, sub supravegherea procurorului de caz, de către lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Caracal, Postului de Poliţie Dobrosloveni şi Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Olt.
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal desemnat cu supravegherea cercetărilor a procedat la efectuarea unor activități specifice. Totodată, în raport de datele anchetei, procurorul a solicitat încuviinţarea percheziţiei la 3 adrese, mandatele fiind puse în executare în seara zilei de 25.07.2019. De asemenea, s-a solicitat Judecătoriei Caracal emiterea mandatului de percheziţie domiciliară pentru a patra adresă, autorizaţia fiind emisă la ora 02:39 și înmânată procurorului la ora 03:05. În dimineaţa zilei de 26.07.2019, ora 06:00, s-a pus în executare mandatul de către Poliţia Municipiului Caracal, împreună cu Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Olt, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.
Întrucât pe parcursul desfăşurării percheziţiei au rezultat indicii privind săvârşirea infracţiunii de omor, prin ordonanţa emisă în dimineaţa zilei de 26.07.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.p.
Ca urmare a declinării competenţei, cauza a fost înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, iar prin ordonanţă s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor calificat, prev. de art. 188 alin. 1 C.p. rap. la art. 189 alin. 1 lit. a, h C.p. În continuare, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt desemnat cu instrumentarea cauzei a procedat la cercetarea la faţa locului, împreună cu echipele de poliţie din cadrul IPJ Olt – Serviciul Investigaţii Criminale, Poliţiei Municipiului Caracal, IGPR – DIC şi criminalişti din cadrul Serviciului Criminalistic IPJ Olt şi INC.
În cursul cercetării la fața locului s-au prelevat mai multe categorii de urme criminalistice, care urmează a fi procesate în perioada imediat următoare pentru clarificarea tuturor împrejurărilor cauzei. În virtutea rolului de coordonare, Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a acordat spijin în derularea activității menționate anterior.
Pe parcursul efectuării urmăririi penale de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, în baza art. 63 C.p.p. rap. la art. 43 – 45 C.p.p., cu aplic. art. 50 C.p.p. şi art. 11 alin. 1 pct. 5 din OUG 78/2006, DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova a solicitat declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea acelei structuri, în vederea reunirii la o cauză penală ce are ca obiect infracţiunea de trafic de persoane, prev. de art. 210 alin. 1 lit. a C.p. Întrucât din datele transmise de acea structură de parchet, a rezultat că există o legătură de conexitate, respectiv săvârşirea mai multor infracţiuni de aceeaşi persoană (cazul de conexitate prev. de art. 43 alin. 2 Cod procedură penală), prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt din data de 27.07.2019, s-a dispus declinarea competenţei materiale şi teritoriale de efectuare a urmăririi penale în favoarea DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.
Prin ordonanța din data de 27.07.2019 a DIICOT- S.T. Craiova s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului D. G., sub aspectul săvârșirii în concurs, a infracțiunilor de trafic de minori și viol, fapte prev. de art. 211 alin. 1 și 2 lit. a Cod penal rap. la art.210 alin.1 lit. a C.p. și art. 218 alin. 1 și 3 lit. c Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1, 2 Cod penal.
Inculpatul urmează sa fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile.
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale, Institutului Național de Criminalistică, IPJ Olt și IPJ Dolj.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
***
Vineri, 26 iulie 2019, Ministerul Justiției a dat publicității următoarea informare de presă:
”Este o zi tristă pentru noi, am luat la cunoștință din mass media despre această situație halucinantă generată de lipsă de profesionalism, necorelare a activităților sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal, respectiv pierderea unei vieți omenești. Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima mâhnirea și regretul față de această crimă oribilă. Ministrul Justiției prezintă sincere condoleanțe familiei care se află acum într-un moment de grea încercare și asigură atât familia, cât și opinia publică, de faptul că va face tot ceea ce ține de competența sa legală.
Ministrul justiției i-a solicitat procurorului general al României să dispună efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din județul Olt, având în vedere că, așa cum a relatat și presa, au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii.
Totodată, ministrul justiției a cerut Direcției de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiției să evalueze legislația în domeniu, atât în ceea ce privește percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant, precum și să propună de urgență, măsuri de modificare a legislației, astfel încât asemenea situații să fie evitate pe viitor.
Ministrul justiției a solicitat celeritate și fermitate în efectuarea verificărilor dispuse în acest caz.”
***
Vineri, 26 iulie 2019, Guvernul României a dat publicității următorul comunicat:
La solicitarea premierului Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, va coordona direct, la fața locului, ancheta care să clarifice de urgență modul în care autoritățile au intervenit în cazul cutremurător din județul Olt.
De asemenea, prim-ministrul României a cerut ministrului afacerilor interne să aloce toate resursele necesare din partea Poliției Române pentru urgentarea anchetei.
“Este o dramă cumplită. Fac un apel ferm către toate instituțiile implicate să analizeze și să impună sancțiuni severe, dar și să corecteze eventuale vulnerabilități și vicii de procedură, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Sunt alături de rudele aflate în suferință.”, a afirmat premierul.
De asemenea, Viorica Dăncilă a solicitat președintelui o analiză riguroasă a responsabilităților STS în acest caz, în cadrul ședinței CSAT de marți, 30 iulie.
***
Vineri, 26 iulie 2019, Klaus Iohannis, Președintele României, a avut, în cursul acestei zile, o serie de discuții telefonice cu ministrul de Interne Nicolae Moga, precum și cu directorul STS Ionel Sorinel Vasilca în legătură cu tragedia de la Caracal, potrivit unui comunicat.
Președintele Klaus Iohannis le-a cerut acestora ca cercetările legate de acest caz extrem de grav să fie desfășurate cu maximă celeritate și le-a transmis că la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării care va avea loc marți așteaptă să îi fie prezentată o primă evaluare asupra situației.
Președintele României subliniază că demisiile tuturor celor care au gestionat greșit acest caz, cu urmări atât de dramatice, sunt obligatorii. Pentru garantarea siguranței românilor și pentru a preîntâmpina situații similare, demisiile nu sunt însă nici pe departe suficiente. Atât timp cât corupția, incompetența, promovarea pe alte criterii decât profesionalismul vor fi încurajate de unii decidenți politici, întreaga societate va avea de suferit. Pentru ca astfel de drame precum cea de la Caracal să nu se mai repete, este esențială și eliminarea acestor cauze profunde care au făcut-o posibilă.
***
Vineri, 26 iulie 2019, Bogdan Dimitrie Licu, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a declarat la DigiTV: ”A trecut o perioadă lungă, câteva ore, din momentul în care a fost identificată locația în care se afla asasinul până în momentul în care s-a efectuat percheziția. Constituția României permite ca atunci când viața unei persoane este pusă în pericol să se poată interveni de către organele statului fără autorizația judecătorului. Aici trebuie să vedem ce s-a întâmplat.”
***
Vineri, 26 iulie 2019, Serviciul de Telecomunicații Speciale a dat publicității următoarea declarație de presă:
Doresc să transmit, în primul rând, în numele întregului colectiv al Serviciului de Telecomunicații Speciale, condoleanțe familiilor pentru pierderea suferită. Vă asigurăm că, pentru bunul mers al anchetei, neclintit, punem la dispoziția organelor competente absolut toate documentele, înregistrările și materialele necesare pentru aflarea adevărului.
Doresc să vă informez că Serviciul de Telecomunicații Speciale a pus deja la dispoziția Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt toate documentele și înregistrările solicitate pentru efectuarea cercetărilor în acest caz.
În conformitate cu OUG nr. 34/2008 aprobată prin Legea nr. 160/2008, STS operează centrele unice pentru apeluri de urgență cu personal propriu, 24 din 24.
Operatorii 112 ai STS transferă apelurile de urgență către dispecerii agențiilor de intervenție. Prin agenție de intervenție se înțelege: Ambulanță, SMURD, Poliție, Jandarmerie, alte servicii publice profesioniste sau voluntare, în funcție de urgența reclamată.
STS nu are atribuții sau responsabilități care privesc realizarea intervenției.
În cazul apelului 112 în discuție, cele 3 apeluri primite în Centrul Unic pentru Apeluri de Urgență Slatina au fost transferate către Dispeceratul Poliției Slatina, acestea având o durată de 45 de secunde, 2 minute 20 de secunde și 1 minut 38 de secunde.
Informația de localizare primară în cadrul 112 este reglementată de către ANCOM, prin decizia nr. 1023/2008 atât ca format, cât și conținut. Nu necesită nicio prelucrare suplimentară din partea STS, cu excepția afișării zonei transmise de operator în aplicația 112.
În conformitate cu prevederile articolului 10 din OUG nr. 34, STS a procedat corect, fără nicio abatere, în spiritul și litera legii, îndeplinind următoarele atribuții:
– în data de 25 iulie am primit și înregistrat automat 3 apeluri de urgență care au fost localizate așa cum prevede ordonanța, pe cât a fost posibil;
– am transmis operativ cazul la Dispeceratul Poliției Slatina, transferul realizându-se conform indexului: lipsire de libertate;
– am înregistrat datele privind evoluția evenimentului;
– am centralizat, stocat și pus la dispoziția autorității competente, în speță Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, toate datele asociate acestui caz.
Garantăm că sunt respectate în permanență prevederile referitoare la protecția datele cu caracter personal și la funcționarea continuă a Serviciului 112. Față de referirile la localizarea defectuasă a apelului precizăm, încă o dată, că informațiile de localizare primară sunt primite în mod automat de la operatorul de telefonie mobilă, fiind afișate fără nicio prelucrare suplimentară în aplicația 112.
În cel de-al doilea comunicat de presă se poate observa că locul unde a fost găsită victima este la limita ariei de localizare primară, în cazul primului și celui de-al treilea apel, iar aria de localizare primară în cazul celui de al doilea apel este diferită, ca urmare a schimbării în mod automat a celulei operatorului de către terminalul telefonic al apelantului.
Totodată, dorim să vă comunicăm că STS, în calitate de administrator al SNUAU 112, a avut și are o preocupare constantă pentru modernizarea infrastructurii acestuia, cât și pentru îmbunătățirea localizării apelurilor provenite din rețelele mobile.
În acest sens, există în derulare procedura de modernizare a infrastructurii Sistemului 112 utilizându-se finanțare din fonduri europene, unul dintre obiective fiind și îmbunătățirea facilităților de localizare la momentul apelului 112.
Până la implementarea noului proiect, cu scopul îmbunătățirii localizării, STS a dezvoltat și, începând cu data de 15 februarie, a lansat gratuit aplicația Apel 112, care permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului mobil. De la momentul lansării și până în prezent, au fost recepționate un număr de 409 apeluri prin intermediul aplicației, acesta demonstrându-și utilitatea în toate aceste cazuri.
Acuratețea aplicației este de ordinul metrilor sau zecilor de metri.
Până astăzi s-au înregistrat 32.186 descărcări ale aplicației.
Ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este în desfășurare și vă asigurăm că vom furniza toate detaliile despre acest caz pentru aflarea adevărului.
***
Vineri, 26 iulie 2019, Serviciul de Telecomunicații Speciale a dat publicității următoarea precizare de presă:
În completarea comunicatului de presă remis la ora 15.00, facem următoarele precizări:
Prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc, așa cum se poate observa în imaginile de mai jos.
În cazul de față, victima a fost găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia.
Figura 1. Informația de localizare asociată primului apel
(primul apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:05:04, având o durată de 45 de secunde)
Pe durata celui de al doilea apel informația de localizare este cea reprezentată în figura nr. 2, de unde se poate deduce că telefonul victimei a comutat pe o altă celula a operatorului de comunicații mobile.
Figura 2. Informație de localizare asociată celui de al doilea apel
(al doilea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:06:21, având o durată de 2 min. 20 sec.)
Pe durata celui de al treilea apel informația de localizare a fost identică cu cea primită în cazul primului apel efectuat de victimă
Figura 3. Informație de localizare asociată celui de-al treilea apel
(al treliea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:12:33, având o durată de 1 min. 38 sec.)
Singura posibilitate legală și fezabilă pentru o localizare mai precisă a unui apel 112 este utilizarea aplicației dezvoltată și lansată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, în data de 15 februarie 2019, denumită „Apel 112”.
Aplicația „Apel 112” permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului telefonic mobil, tocmai pentru îmbunătățirea poziției de localizare a apelantului la 112.
De la data lansării acestei aplicații și până în prezent au fost inițiate către Serviciul 112, prin intermediul aplicației, un număr de 409 apeluri. Aplicația și-a dovedit utilitatea în toate cazurile în care persoanele aflate în pericol au folosit-o.
Aplicația este disponibilă gratuit și poate fi descărcată din Google Play și Apple Store. De la data lansării și până în prezent s-au realizat 32.186 descărcări.
***
Vineri, 26 iulie 2019, Serviciul de Telecomunicații Speciale a dat publicității următoarea precizare:
La fiecare din cele trei apeluri, informația de localizare primară a fost disponibilă la nivelul Dispeceratului de Poliție, fiind transmisă de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008. Această informație de localizare primară a fost preluată de sistemele informatice SNUAU și pusă la dispoziţia operatorilor 112 şi dispecerului Poliției, în sistemul informatic GIS, așa cum a fost primită, pe timpul procesării apelului.
Referitor la cazul aflat în discuție, către numărul de urgență 112 au fost inițiate 3 apeluri la 112:
Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07
– 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
– 11:06:55: dispecerul Poliției a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire
Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
– 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:07:53: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta
Pe timpul discuției cu dispecerul de la Poliție, apelanta nu a reușit să furnizeze date privind adresa/locația în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla. Apelanta a menționat că nu știe dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.
Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36
– 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:12:51: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta
Ulterior, pentru a obține informații suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.
STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul.
Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului.
***
Vineri, 26 iulie 2019, PÎCCJ a dat publicității următorul comunicat:
Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care organele de urmărire penală au acționat/nu au acționat în noaptea de 25/26 iulie 2019 în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariția a doua persoane de sex feminin din județul Olt.
***
Vineri, 26 iulie 2019, PÎCCJ a dat publicității următorul comunicat:
În data de 15.04.2019, lucrătorii Postului de Poliție Dioști au fost sesizați, prin plângere, de către o persoană de sex masculin, din comuna Dioști, sat Radomir, jud. Dolj, cu privire la faptul că, nepoata sa, în vârstă de 18 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliul din comuna Dioști către municipiul Caracal și nu a mai revenit. Prin ordonanța din 18.04.2019, Secția 4 Poliție Rurală Coșoveni – Postul de Poliție Coșoveni a dispus începerea urmăriririi penale sub aspectul infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art.205 alin.1 C.p.
Prin ordonanța din 30.05.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus declinarea dosarului către D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere că bunicul fetei a fost contactat telefonic, în datele de 15.04.2019 și 19.04.2019, de către persoane necunoscute, care i-au comunicat că aceasta nu mai dorește să se întoarcă acasă, fiind pe teritoriul Elveției.
Prin ordonanța din 06.06.2019 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 alin.1 lit. a C.p, raportat la împrejurările cauzei, la modul și mijloacele de săvârșire, la datele personale ale victimei, la locul de unde fuseseră inițiate apeluri telefonice către familia victimei, considerându-se că sunt indicii temeinice de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale.
La data de 26.07.2019,în baza art. 63 C.pr.pen. rap. la art. 43-45 C.pr.pen., cu aplic. art. 50 C.pr.pen. și a art. 11 alin. 1 pct. 5 din O.U.G. 78/2016, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenței de soluționare a cauzei penale înregistrată la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere faptul că, din datele obținute de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și ulterior din surse publice, au rezultat indicii că între cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și cauza penală a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova există cazul de reunire prev. de art. 43 alin. 2 litera a C.pr.pen.. Astfel, s-a constatat același modus operandi (răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false),precum și împrejurările de timp și de loc.
Facem precizarea că în cauza înregistrată la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au fost efectuate cercetări cu privire la faptă, iar din datele existente până în prezent nu a rezultat vreo bănuială rezonabilă cu privire la identitatea făptuitorilor.
***
Vineri, 26 iulie 2019, Bogdan Dimitrie Licu, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a dispus în cursul acestei zile, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal privind modul în care s-a realizat supravegherea activității de cercetare penală în cauza privind decesul unei tinere din județul Olt, potrivit unui comunicat.
Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciului de Îndrumare și Control.
Nota JURIDICE.ro: O adolescentă de 15 ani, Alexandra Măceşeanu, elevă în clasa a X-a la Liceul Mihai Viteazu din Caracal, a fost răpită miercuri, 24 iulie 2019.
Gheorghe Dincă (66 de ani), mecanic auto și taximetrist de ocazie, a fost reținut pentru 24 de ore vineri spre sâmbătă noaptea, sub aspectul săvârșirii în concurs, a infracțiunilor de trafic de minori și viol.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro