Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Cum s-au discutat la Guvern salariile judecatorilor, marti, cateva ore
03.09.2009 | JURIDICE.ro, Lavinia Lefterache

JURIDICE - In Law We Trust

Cum s-au discutat la Guvern salariile judecatorilor marti, 1 septembrie 2009: La intalnire au participat de la CSM doamna Barbulescu, domnul Pandrea, domnul Lupascu, domnul Licu, domnul Dascalescu, directorul economic, secretarul general adjunct si purtatorul de cuvant. A fost prezenta doamna Procuror General, doi colegi de la parchetul ICCJ (domnul Sima si domnul Piciorus de la asociatia procurorilor), doamna Laura Andrei, presedinta Tribunalului Bucuresti, doamna Doina Anghel vicepresedinta CA Bucuresti, domnul Aron de la ICCJ, patru colege de la Curtea de Apel Bucuresti (Francisca Vasile, Lucia Rog, Cristina Rotaru), doamna Viorica Costiniu de la Asociatia Magistratilor managerul economic al CAB, reprezentatii grefierilor.

Totul a inceput previzibil, cu solicitarea domnului ministru ca reprezentantii grefierilor sa iasa din sala, pentru a se discuta cateva chestiuni cu privire la judecatori si procurori (prima parte a intalnirii de dupa amiaza a avut loc intr-o alta sala decat sala decat sala mare, doar in prezenta domnului ministru al justitiei si a domnului secretar de stat Ojog). Am avut ocazia astfel sa ne comunicam proasta parere pe care o avem unii despre altii si despre lege fara cei doi grefieri prezenti. Cei din MJ au spus ca au facut totul pentru noi, noi am spus ca suntem in greva tocmai pentru ca acest „tot”, ne reduce salarile cu 65%…

In acesta discutie preliminara, doamna Procuror General a intrebat daca inghetarea salariilor la nivelul celor de la 31 mai 2009 ne favorizeaza pe judecatori, la procurori ajungandu-se la concluzia ca in ceea ce-i priveste ar fi o solutie buna. Domnul Dascalescu a aratat ca prin art. 33 si 55 din lege salariile noastre (dar si ale celorlalti bugetari) vor scadea. Art. 55 prevede ca la trei zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial sporurile de 15% si 50% pentru magistrati se transforma in doua sporuri de cate 5%.

Partea a doua s-a desfasurat in sala mare. De la Guvern, in afara domnului Predoiu, au venit domnii Nica, Pogea, Sirbu, un domn secretar de stat Mocanu (nu cunosc foarte bine figurile secretarilor de stat si nu s-au prezentat). De la sindicate domnul Hossu si inca un domn. Discutia a inceput cu prezentarea facuta de domnul Pogea cu privire la principiile grilei de salarizare: 1. veniturile slariale nu vor scadea; 2. fiecare coeficient se inmulteste pentru 2015 cu 1100 si pentru 2009 cu 600; 3. constrangerile bugetare; 4.dorinta ca sitemul de salarizare sa fie predictibil. Evident, discutiile au aratat ca lucrurile nu stau chiar asa.

Dupa prezentare, domnul Lupascu si doamna Barbulescu au enumerat problemele legii (art. 55 din lege, respectiv ce inseamna salariul care ingheata, abrogarea dispozitiilor referitoare la chirii, asistenta medicala, pensii de invaliditate si de urmas) si domnul Pandrea a pus o intrebare simpla: Daca acum salariul unui judecator de la ICCJ este de 10.000 lei, cat va fi la 1 ianuarie 2010? Ultima intrebare a avut nevoie de aproximativ trei ore de discutii pentru a primi un raspuns de la Guvern. Raspunsul a fost salariul va scadea (chestiunea este valabila pentru toti bugetarii).

In timpul acestor discutii s-a scos in evidenta ca salariul unui judecator de judecatorie este acum echivalentul celui de secretar de stat, iar in noua grila la jumatatea
acestuia.

Va scutesc de discutiile colaterale, ceea ce s-a solicitat gasiti in comunicatul UNJR, coeficient 8 pentru judecatorie , 9 tribunal, 10 curti de apel si 11 ICCJ pentru functii de executie, diminuarea diferentelor dintre functii de conducere si de executie, spor de 10% pentru magistrati pentru a-i diferentia de asimilati etc.

Despre chirii s-a spus de catre MJ ca nu este reala informatia referitoare la inlaturarea decontarii.

Discutiile au fost neplacute pentru ambele parti. Mai ales momentul in care doamna Lucia Rog a intrebat care este salariul unui ministru comparativ cu cel al unui judecator de curte de apel. Iritarea fost maxima, raspunsul a intarziat sa apara, intr-un final am aflat: un ministru 11, doamna Rog 6,90.

Nu pot scrie exact ce a spus fiecare, dar toti cei prezenti si doamna Procuror General si membrii CSM si judecatorii prezenti au solicitat aceleasi lucruri referitoare la coeficienti, inghetarea salariilor, chirii.

Doamna Laura Andrei (care a dat nenumarate explicatii referitoare la chestiuni juridice cu privire la solutiile propuse de noi, incompatibilitati, surse bugetare pentru finantarea sistemului) si doamna Cristina Rotaru de la CAB, intr-un final au solicitat sa ni se spuna cand anume vom sti punctul de vedere al Guvernului pe solicitari (dupa cum va spuneam, comunicatul UNJR).

Ni s-a spus ca domnul Prim Ministru ne va comunica de indata ce se va lua o decizie. Am multumit si am plecat.

Lavinia Lefterache

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.