Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Curtea de Apel Oradea. Anularea unei hotărâri a Guvernului care adaugă la Codul fiscal
29.07.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 616 din 25 iulie 2019 a fost publicată Sentința nr. 263/CA/2016 – PI privind pronunțarea hotărârii asupra acțiunii în contencios administrativ formulate de reclamanta Scandic Distilleries – S.A., cu sediul în Oradea, Str. Teatrului nr. 1-2, județul Bihor, în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României, cu sediul în București, Palatul Victoria, Piața Victoriei nr. 1, sector 1, și cu intervenientul Ministerul Finanțelor Publice, cu sediul în București, str. Apolodor nr. 17, sector 5, având ca obiect anulare act administrativ.

Curtea de Apel Oradea a anulat, în parte, Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 (Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal):

(i) sintagma „în antrepozitul fiscal în care acestea au fost produse” din cuprinsul normei 82 alin. (2) teza II din Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 prin care a fost redefinit în mod fundamental diferit față de vechea reglementare noțiunea de „sistem integrat”: „Prin sistem integrat se înțelege utilizarea alcoolului etilic și a altor produse alcoolice, în antrepozitul fiscal în care acestea au fost produse, pentru realizarea de produse finite care se consumă ca atare, fără a mai fi supuse vreunei modificări”;

(ii) sintagma „în care a fost produs și denaturat alcoolul etilic – materie primă, respectiv prin utilizarea sistemului integrat, așa cum este acesta definit la pct. 82 alin. (2) teza a doua” din cuprinsul normei 79 alin. (5) teza II din Hotărârea Guvernului nr. 1/2016:
„(4) Realizarea în interiorul antrepozitelor fiscale de producție a produselor care nu sunt destinate consumului uman prevăzut la pct. 78 alin. (10) este interzisă.
(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), alcoolul sanitar se realizează numai în interiorul antrepozitului fiscal de producție în care a fost produs și a fost denaturat alcoolul etilic – materie primă, respectiv prin utilizarea sistemului integrat, așa cum este acesta definit la pct. 82 alin. 2 teza a doua.”

După ce a luat în considerare că Guvernul a procedat la modificarea unui act normativ în condițiile în care în piață era un sigur producător (respectiv societatea reclamantă) asupra căruia actul normativ respectiv avea impact, instanța a apreciat că legalitatea actelor administrative normative este subsumată unor condiții :
– respectarea ierarhiei normelor juridice (art. 4 din Legea nr. 24/2000: actele normative date în executarea legilor, ordonanțelor sau a hotărârilor Guvernului se emit în limitele și potrivit normelor care le ordonă)
– interdicția de a conține soluții care să contravină prevederilor în a căror aplicare sunt date (art. 78 din Legea nr. 24/2000)
– adoptarea într-un termen util care să facă posibilă ducerea lor la îndeplinire (art. 79 din Legea nr. 24/2000).

În concret, instanța a observat că prin HG atacată în contencios administrativ au fost impuse condiții suplimentare pentru scutirea de accize a alcoolului pentru produse care nu sunt destinate consumului uman (alcool sanitar, oțet), respectiv că norma de aplicare textului din Codul fiscal (art. 397 alin. 2 lit. b) și c), raportate la art. 335 alin. 2 lit. a)) adaugă la Codul fiscal.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.