Curtea de Apel Oradea. Anularea unei hotărâri a Guvernului care adaugă la Codul fiscal
29 iulie 2019 | JURIDICE.ro
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 616 din 25 iulie 2019 a fost publicată Sentința nr. 263/CA/2016 – PI privind pronunțarea hotărârii asupra acțiunii în contencios administrativ formulate de reclamanta Scandic Distilleries – S.A., cu sediul în Oradea, Str. Teatrului nr. 1-2, județul Bihor, în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României, cu sediul în București, Palatul Victoria, Piața Victoriei nr. 1, sector 1, și cu intervenientul Ministerul Finanțelor Publice, cu sediul în București, str. Apolodor nr. 17, sector 5, având ca obiect anulare act administrativ.
Curtea de Apel Oradea a anulat, în parte, Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 (Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal):
(i) sintagma „în antrepozitul fiscal în care acestea au fost produse” din cuprinsul normei 82 alin. (2) teza II din Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 prin care a fost redefinit în mod fundamental diferit față de vechea reglementare noțiunea de „sistem integrat”: „Prin sistem integrat se înțelege utilizarea alcoolului etilic și a altor produse alcoolice, în antrepozitul fiscal în care acestea au fost produse, pentru realizarea de produse finite care se consumă ca atare, fără a mai fi supuse vreunei modificări”;
(ii) sintagma „în care a fost produs și denaturat alcoolul etilic – materie primă, respectiv prin utilizarea sistemului integrat, așa cum este acesta definit la pct. 82 alin. (2) teza a doua” din cuprinsul normei 79 alin. (5) teza II din Hotărârea Guvernului nr. 1/2016:
„(4) Realizarea în interiorul antrepozitelor fiscale de producție a produselor care nu sunt destinate consumului uman prevăzut la pct. 78 alin. (10) este interzisă.
(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), alcoolul sanitar se realizează numai în interiorul antrepozitului fiscal de producție în care a fost produs și a fost denaturat alcoolul etilic – materie primă, respectiv prin utilizarea sistemului integrat, așa cum este acesta definit la pct. 82 alin. 2 teza a doua.”
După ce a luat în considerare că Guvernul a procedat la modificarea unui act normativ în condițiile în care în piață era un sigur producător (respectiv societatea reclamantă) asupra căruia actul normativ respectiv avea impact, instanța a apreciat că legalitatea actelor administrative normative este subsumată unor condiții :
– respectarea ierarhiei normelor juridice (art. 4 din Legea nr. 24/2000: actele normative date în executarea legilor, ordonanțelor sau a hotărârilor Guvernului se emit în limitele și potrivit normelor care le ordonă)
– interdicția de a conține soluții care să contravină prevederilor în a căror aplicare sunt date (art. 78 din Legea nr. 24/2000)
– adoptarea într-un termen util care să facă posibilă ducerea lor la îndeplinire (art. 79 din Legea nr. 24/2000).
În concret, instanța a observat că prin HG atacată în contencios administrativ au fost impuse condiții suplimentare pentru scutirea de accize a alcoolului pentru produse care nu sunt destinate consumului uman (alcool sanitar, oțet), respectiv că norma de aplicare textului din Codul fiscal (art. 397 alin. 2 lit. b) și c), raportate la art. 335 alin. 2 lit. a)) adaugă la Codul fiscal.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro