Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Modificări privind contravențiile silvice
29.07.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. contravențional, Dreptul mediului, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 619 din 25 iulie 2019 a fost publicată Legea nr. 146/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Limitele amenzii pentru încheierea de contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare ale terenului pe care este amplasată aceasta se majorează de la 1.000-2.000 lei la 10.000-20.000 lei. Cauza de nulitate absolută a actului juridic se menține: aceste contracte sunt nule de drept.

Numeroase amenzi se majorează, iar prevederile privind faptele contravenționale sunt perfecționate în ce privește redactarea, adăugându-se expresii noi, care au generat discuții în practică (de exemplu: „vânzarea şi/sau cumpărarea materialelor lemnoase fără provenienţă legală sau fără avizele de însoţire valabile” este înlocuită cu „vânzarea şi/sau cumpărarea materialelor lemnoase fără provenienţă legală sau fără avizele de însoţire valabile ori cu avize din care nu rezultă provenienţa legală„.

Textul a fost perfecționat și prin adăugarea unor referiri la modalitățile de dovedire (de exemplu: „Repetabilitatea se demonstrează prin interogarea aplicației Iwood Tracking, cu martori sau cu informații cu caracter oficial obținute de la alte autorități ale statului.„) și „luarea în considerare a toleranţelor” (tehnice), chestiuni care, nefiinf prevăzute până acum în lege, au generat discuții în fața instanțelor judecătorești.

Au fost adăugate contravenții noi. De exemplu constituie contravenție nu doar refuzul transportatorului de a transporta materialele lemnoase confiscate/reţinute în vederea confiscării la locul indicat de agentul constatator, ci și refuzul transportatorului de a transporta însuși mijlocul de transport confiscat la locul indicat de agentul constatator.

În urma numeroaselor modificări, actul normativ are o nouă organizare, mai clară și mai detaliată.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti