Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Nou: Definiția legală a „reprezentantului pacientului”
29.07.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 619 din 25 iulie 2019 a fost publicată Legea nr. 150/2019 pentru completarea art. 1 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003.

Unica modificare este adăugarea unei definiții legale: „prin reprezentant legal se înțelege soțul/soția, copiii, părinții sau celelalte rude până la gradul al IV-lea ale pacientului, tutorele, precum și orice persoană cu vârsta de minimum 18 ani împliniți pe care pacientul o desemnează în acest scop prin declarație încheiată în formă autentică, care se înregistrează în Registrul național notarial de evidență a procurilor și revocărilor acestora și care va cuprinde drepturile prevăzute de lege ce pot fi exercitate de reprezentant.

Noua reglementare remediază o deficiență binecunoscută a Legii drepturilor pacientului: noțiunea de reprezentant legal. Legea drepturilor pacientului face referire în mod repetat la reprezentantul legal al pacientului, dar legea nu reglementa, până acum, noțiunea de reprezentant legal, fiind aplicabil dreptul comun, ceea ce creea dificultăți în practică, mai cu seamă în ceea ce-i privește pe pacienții care nu (mai) erau în măsură să-și exprime voința.

Textul introdus prin Legea nr. 150/2019 reglementează noțiunea de reprezentant legal, extinzând-o peste limitele dreptului comun, și chiar peste limitele reglementării în materie de sezină (care ar fi putut fi aplicate prin asemănare).

Totodată este reglementată și reprezentarea convențională a pacientului, în limitele dreptului comun, însă cu excluderea avocatului ca reprezentant, fiind nevoie de o procură autentică (notarială).

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.