Secţiuni » Arii de practică » Litigation
Litigation
ArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalDreptul penal al afacerilorProcedură penalăProcedură civilăMediereRecuperare creanţe

Modificări importante ale Legii Medierii, printre care un titlu executoriu nou: acordul de mediere atestat de avocat


29 iulie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Litigii, Mediere, Noutăți legislative, Procedură civilă, Recuperare creanțe, SELECTED

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 623 din 26 iulie 2019 a fost publicată Legea nr. 154/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Acordul de mediere verificat și atestat de către avocații părților, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părților este titlu executoriu. Potrivit vechii reglementări, în cazul în care conflictul mediat viza transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator trebuia prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz. Acordurile de mediere trebuia să fie verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, de notarul public sau instanţa de judecată, după caz, aceștia putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor. Acordul de mediere devenea titlu executoriu doar dacă era consemnat într-un act autentic notarial sau într-o hotărâre judecătorescă (de expedient). Elementul de noutate important este că acordul de mediere încheiat în fața avocatului este titlu executoriu. (art. 58 alin. 21)

Un alt element de noutate important este acela că în cazul în care conflictul soluționat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje și cauze succesorale, se va restitui 50% din taxa achitată. Înainte de modificare, în cazurile în care conflictul soluţionat pe calea medierii era legat de transferul dreptului de proprietate şi/sau constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, taxa era cea obișnuită, adică se achita integral. (art. 63 alin. 2)

Noua reglementare dă forță normativă la nivel de lege Statutului profesiei de mediator, precizând că dispozițiile Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator se completează cu dispozițiile Statutului profesiei de mediator. (art. 76)

Noua reglementare conține și numeroase dispoziții noi, cum ar fi cea care instituie obligația pentru judecători, procurori, notari public, avocați, executori judecătorești și consilieri juridici să recomande părților, respectiv părții pe care o reprezintă soluționarea amiabilă a litigiului, respectiv a conflictului, prin procedura medierii, potrivit legii speciale. Legea nu prevede sancțiunea încălcării acestei obligații.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.