Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificări importante ale Legii Medierii, printre care un titlu executoriu nou: acordul de mediere atestat de avocat


29.07.2019 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Lege 9, Litigii, Mediere, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 623 din 26 iulie 2019 a fost publicată Legea nr. 154/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Acordul de mediere verificat și atestat de către avocații părților, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părților este titlu executoriu. Potrivit vechii reglementări, în cazul în care conflictul mediat viza transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator trebuia prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz. Acordurile de mediere trebuia să fie verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, de notarul public sau instanţa de judecată, după caz, aceștia putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor. Acordul de mediere devenea titlu executoriu doar dacă era consemnat într-un act autentic notarial sau într-o hotărâre judecătorescă (de expedient). Elementul de noutate important este că acordul de mediere încheiat în fața avocatului este titlu executoriu. (art. 58 alin. 21)

Un alt element de noutate important este acela că în cazul în care conflictul soluționat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje și cauze succesorale, se va restitui 50% din taxa achitată. Înainte de modificare, în cazurile în care conflictul soluţionat pe calea medierii era legat de transferul dreptului de proprietate şi/sau constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, taxa era cea obișnuită, adică se achita integral. (art. 63 alin. 2)

Noua reglementare dă forță normativă la nivel de lege Statutului profesiei de mediator, precizând că dispozițiile Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator se completează cu dispozițiile Statutului profesiei de mediator. (art. 76)

Noua reglementare conține și numeroase dispoziții noi, cum ar fi cea care instituie obligația pentru judecători, procurori, notari public, avocați, executori judecătorești și consilieri juridici să recomande părților, respectiv părții pe care o reprezintă soluționarea amiabilă a litigiului, respectiv a conflictului, prin procedura medierii, potrivit legii speciale. Legea nu prevede sancțiunea încălcării acestei obligații.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro