CJUE. C-516/17 Spiegel Online/Volker Beck, Marea Cameră. Citate – Utilizarea legăturilor hipertext. Punerea la dispoziție legitimă publicului. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
29 iulie 2019 | JURIDICE.ro
Trimitere preliminară – Drept de autor și drepturi conexe – Directiva 2001/29/CE – Societatea informațională – Armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și ale drepturilor conexe – Articolul 5 alineatul (3) – Excepții și limitări – Domeniu de aplicare – Articolul 5 alineatul (3) literele (c) și (d) – Reportaje privind evenimente curente – Citate – Utilizarea legăturilor hipertext – Punerea la dispoziție legitimă publicului – Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Libertatea de exprimare și de informare
Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.
Această cerere a fost introdusă în cadrul unui litigiu între Spiegel Online, care exploatează portalul de informare online cu același nume, și domnul M. Volker Beck, membru al Parlamentului german la momentul sesizării Curții de Justiție, în legătură cu publicarea de către Spiegel Online pe site-ul său al unui manuscris și a unui articol al domnului Beck, cel din urmă publicat într-o revistă.
Domnul Beck susține că, la momentul primei publicări a articolului în revista respectivă în 1988, conținutul manuscrisului fusese alterat. În 2013 Spiegel Online a publicat pe site un articol prin care se susținea ca sensul inițial al manuscrisului nu era alterat și că domnul Beck înșelase publicul prin afirmațiile sale. Cu această ocazie, manuscrisul și articolul respectiv erau disponibile pentru a fi descărcate de pe site-ul Spiegel Online. Domnul Beck a considerat că aceasta este o încălcare a drepturilor sale de autor. Sesizată în urma casației, instanța de trimitere a adresat Curții mai multe întrebări preliminare privitoare la interpretarea Directivei 2001/29.
Curtea a statuat că articolul 5, paragraful 3 directiva 2001/29 nu reprezintă o măsură de armonizarea completă a excepțiilor și limitărilor prevăzute. Judecătorul național trebuie să pună în balanță toate circumstanțele speței pentru a realiza un echilibru între drepturile exclusive ale autorului și cele ale utilizatorilor și să interpreteze dispozițiile Directivei în lumina Cartei drepturilor fundamentale. Articolul 5, paragraful 3, se opune unei măsuri naționale care limitează excepția prevăzută la cazurile în care o cerere de autorizare pentru utilizarea operei nu era posibilă în mod realist. Noțiunea de „citări” în sensul acestui paragraf înglobează și trimiterea prin link hipertext la opera respectivă. În sensul acestui articol, o operă a fost pusă deja la dispoziție publicului în mod legal dacă a fost deja accesibilă publicului într-un mod legal, ori prin autorizarea titularului, ori printr-o licență sau autorizare legală.
:: Hotărârea
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro