Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CJUE. C-516/17 Spiegel Online/Volker Beck, Marea Cameră. Citate – Utilizarea legăturilor hipertext. Punerea la dispoziție legitimă publicului. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată


29 iulie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Trimitere preliminară – Drept de autor și drepturi conexe – Directiva 2001/29/CE – Societatea informațională – Armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și ale drepturilor conexe – Articolul 5 alineatul (3) – Excepții și limitări – Domeniu de aplicare – Articolul 5 alineatul (3) literele (c) și (d) – Reportaje privind evenimente curente – Citate – Utilizarea legăturilor hipertext – Punerea la dispoziție legitimă publicului – Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Libertatea de exprimare și de informare

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Această cerere a fost introdusă în cadrul unui litigiu între Spiegel Online, care exploatează portalul de informare online cu același nume, și domnul M. Volker Beck, membru al Parlamentului german la momentul sesizării Curții de Justiție, în legătură cu publicarea de către Spiegel Online pe site-ul său al unui manuscris și a unui articol al domnului Beck, cel din urmă publicat într-o revistă.

Domnul Beck susține că, la momentul primei publicări a articolului în revista respectivă în 1988, conținutul manuscrisului fusese alterat. În 2013 Spiegel Online a publicat pe site un articol prin care se susținea ca sensul inițial al manuscrisului nu era alterat și că domnul Beck înșelase publicul prin afirmațiile sale. Cu această ocazie, manuscrisul și articolul respectiv erau disponibile pentru a fi descărcate de pe site-ul Spiegel Online. Domnul Beck a considerat că aceasta este o încălcare a drepturilor sale de autor. Sesizată în urma casației, instanța de trimitere a adresat Curții mai multe întrebări preliminare privitoare la interpretarea Directivei 2001/29.

Curtea a statuat că articolul 5, paragraful 3 directiva 2001/29 nu reprezintă o măsură de armonizarea completă a excepțiilor și limitărilor prevăzute. Judecătorul național trebuie să pună în balanță toate circumstanțele speței pentru a realiza un echilibru între drepturile exclusive ale autorului și cele ale utilizatorilor  și să interpreteze dispozițiile Directivei în lumina Cartei drepturilor fundamentale. Articolul 5, paragraful 3, se opune unei măsuri naționale care limitează excepția prevăzută la cazurile în care o cerere de autorizare pentru utilizarea operei nu era posibilă în mod realist. Noțiunea de „citări” în sensul acestui paragraf înglobează și trimiterea prin link hipertext la opera respectivă. În sensul acestui articol, o operă a fost pusă deja la dispoziție publicului în mod legal dacă a fost deja accesibilă publicului într-un mod legal, ori prin autorizarea titularului, ori printr-o licență sau autorizare legală.

:: Hotărârea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii