Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-680/17 Vethanayagam/Ministrul afacerilor externe neerlandez. Statul membru competent să examineze și să decidă o cerere de viză. Noțiunea de reprezentare. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
29.07.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Trimitere preliminară – Spațiul de libertate, securitate și justiție – Codul comunitar al vizelor – Regulamentul (CE) nr. 810/2009 – Articolul 5 – Statul membru competent să examineze și să decidă o cerere de viză – Articolul 8 – reprezentare – articolul 32 alineatul (3) – Recurs împotriva unei decizii de refuz al unei vize – Statul membru competent să se pronunțe asupra recursului în cazul unui acord de reprezentare – Titularii dreptului de a introduce o acțiune

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Cererea a fost introdusă în cadrul unui litigiu între domnul Vethanayagam, soția acestuia și sora acestuia, pe de o parte, și Ministrul afacerilor externe neerlandez, pe de altă parte, privitor la refuzul cererii domnului Vethanayagam de a i se acorda o viză de intrare în Țările de Jos. Domnul Vethanayagam, resortisant srilankez, dorea să călătorească în Țările de Jos împreună cu soția pentru a o vizita pe sora lui, rezidentă a acestui stat membru. Deoarece Țările de Jos nu dispun de un consulat în Sri Lanka, acest stat a încheiat un acord de reprezentare cu Elveția, în temeiul căreia Elveția este împuternicită atât să preia și sa analizeze cererile de acordare a unei vize pentru Țările de Jos, cât și să accepte sau să refuze aceste cereri.

În urma refuzul cererii sale, domnul Vethanayagam a introdus, în Țările de Jos, un recurs împotriva acestui refuz. În același timp, și sora acestuia introdus un recurs în nume propriu, în calitate de persoană de referință, modalitate de recurs posibilă în dreptul procedural neerlandez. Cu toate acestea, instanța de trimitere se întreabă, pe de o parte, dacă un terț poate avea calitatea activă într-un proces privind un refuz care nu îl privește, sau dacă codul vizelor, prevăzând doar un recurs al aplicatului însuși, exclude această calitate. Pe de altă parte, această instanță se întreabă dacă este competentă pentru a analiza acest recurs, în condițiile în care decizia de refuz a fost adoptată de Elveția, iar nu de Țările de Jos.

Curtea a statuat că articolul 32, paragraful 3, al Regulamentului 810/2009 trebuie interpretat în sensul că persoana de referință nu poate introduce un recurs în nume propriu. Având în vedere faptul că autoritățile statului reprezentant au fost împuternicite să ia decizia finală în sensul articolului 8, paragraful 4, al acestui Regulament, recursul trebuie să fie adresat instanțelor competente din acest stat. Această interpretare este conformă cu dreptul fundamental la o protecție judiciară efectivă.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti