Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-555/18 K.H.K. Ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare. Noțiunea de «act autentic». Concluziile Avocatului general


29 iulie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Trimitere preliminară – Cooperare judiciară în materie civilă – Regulamentul (UE) nr. 655/2014 – Procedură pentru ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare – Noțiunea de «act autentic» – Somație de plată a unei creanțe

Prin cererea de decizie preliminară și în special prin prima întrebare, instanța de trimitere urmărește să afle dacă o somație de plată lipsită de forță executorie precum cea în discuție în litigiul principal corespunde caracteristicilor unui act autentic în sensul articolului 4 punctul 10 din Regulamentul nr. 655/2014, reprezentând un act autentic prin care i se impune debitorului plata creanței în sensul articolului 5 litera (b) din acest regulament.

Avocatul general propune astfel Curții să răspundă că articolul 4 punctul 10 din Regulamentul (UE) nr. 655/2014 de instituire a unei proceduri pentru ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare în vederea facilitării recuperării transfrontaliere a datoriilor în materie civilă și comercială trebuie interpretat în sensul că o somație de plată precum cea în discuție în litigiul principal nu constituie un act autentic în sensul regulamentului menționat în măsura în care conținutul acesteia, făcând abstracție de temeinicia creanței, se rezumă la obligația debitorului de a satisface creanța creditorului și, în consecință, autenticitatea acestui act nu privește conținutul actului respectiv în sensul dorit de legiuitorul Uniunii.

În sistemul instituit prin Regulamentul nr. 655/2014, un titlu trebuie să fie executoriu în statul membru în care a fost emis, aprobat, încheiat sau întocmit pentru a se putea considera că creditorul a obținut un titlu (o hotărâre judecătorească, o tranzacție judiciară, un act autentic) care impune debitorului plata creanței, în sensul articolului 5 litera (b) din acest regulament.

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii