Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
4 comentarii

Conferinta de presa AMR – 4 septembrie 2009
04.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 4 septembrie 2009, a avut loc o conferinta de presa a AMR.

Au participat:

– Mona Maria PIVNICERU (jud. dr. Curtea de Apel Iasi)

– Adrian NEACSU (presedinte Tribunalul Vrancea)

– Cristi DANILET (vicepresedinte Judecatoria Oradea)

– Liliana CIUPERCA (Tribunalul Bucuresti)

– Constantin SIMA (Parchetul de pe langa ICCJ).

Mona Maria PIVNICERU

– protestele magistratilor se vor radicaliza desi ministrul JLC “iese in public si spune ca magistratii sunt pe cale sa inceteze protestele”

– astazi s-a reunit Consiliul Director al AMR la care au participat reprezentanti UNJR, Asociatia Procurorilor, ai ICCJ, presedinti de curte de apel

– “la acest moment, nu avem varianta de salarizare a Legii, ne-am intrunit intr-o celula de criza”

– s-a constituit un corp de experti care va prezenta Guvernului punctul de vedere al magistratilor

– reprezentantii ICCJ nu au fost nicioadata contactati pentru a participa la discutii pe marginea proiectului de lege, de asemenea, nici asociatiile profesionale nu au fost convocate ci “pe ultima suta de metri am inceput sa fim invitati”

– acelasi corp de experti va face parte din delegatia care va reprezenta magistratii in fata Camerelor reunite ale Parlamentului

– expertii vor sesiza Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni intrucat are loc lichidarea judecatorlor ca putere, “puterea judecatoreasca si-a pierdut statutul constitutional”

– “totodata, AMR impreuna cu UNJR si Asociatia Procurorilor vor forma o delegatie la care se va asocia si un reprezentant al Inaltei Curti si al CSM care vor purta drapelul puterii judecatoresti peste granitele tarii”

– solicita ministrului JLC sa-si ceara scuzele pentru afirmatiile facute (“vremea mineriadelor a trecut”) “dar nici vreme brigandajului nu a venit”

– temeiul juridic al protestului magistratilor il reprezinta “insasi dispozitiile constitutionale care prezerva dreptul puterii judecatoresti ca independenta. Justitia se face prin judecatori. Toti care poarta roba trebuie sa-si apere independenta. E vorba de o lichidare a puterii judecatoresti. E justificat protestul nostru.”

– cetateanul, aparent, are de suferit, in realitate, insa, are un castig enorm, “va avea posibilitatea sa fie judecat de o instanta careia i se recunoaste statutul si nu unul aservit Guvernului”

– va fi anarhie “daca va fi infrant protestul magistratilor”

– protestul magistratilor nu vizeaza doar salariile ci o gama mai larga de masuri (Guvernul sa poarte discutii cu reprezentantii puterii judecatoresti, subfinantarea sistemului, incarcatura judecatorilor, reputatia magistratilor).

Constantin SIMA

– tine sa sublinieze ca “toate unitatile de parchet s-au solidarizat cu protestul judecatorilor”

– protestul va continua pana cand revendicarile AMR “vor primi un semnal pozitiv din partea autoritatilor guvenamentale. Acest semnal pozitiv trebuie sa priveasca nu numai chestiunea salarizarii ci si rolul si locul magistratului in societate, care a suferit o serie de deprecieri.”

– spera ca in cursul acestor zile “sau maine sa primim un semnal din partea Guvernului si sa vina cu o modificare legislativa fata de ceea ce am solicitat.”

Cristi DANILET

– aduce la cunostinta pozitia UNJR

– “gravitatea protestului e data de adoptarea de catre ICCJ a unei forme de protest similare”

– UNJR va participa la promovarea amendamentelor aduse proiectului Legii salarizarii unitare

– “UNJR atentioneaza ca nu ne jucam cu acest protest, l-am inceput si nu ne oprim”

– sustine necesitatea recunoasterii drepturilor consfintite prin hotarari judecatoresti, necesitatea alocarii unui procent de 1% din PIB catre instante, parchete, CSM, ICCJ, necesitatea administratii bugetului instantelor de catre ICCJ, trecerea taxelor de timbru de la bugetele locale inapoi la MJLC

– “atentionez ca nu suntem in razboi cu justitiabilul, justitiabilul trebuie sa ne inteleaga si sa ne sprijine”

– Guvernul refuza sa recunoasca autoritatea hotararilor judecatoresti

– atentioneaza puterea politica intrucat se va ataca la Curtea Constitutionala actul privind salarizarea

– “nu mai suntem dispusi sa negociem.”

Adrian NEACSU

– vorbeste in calitate de reprezentant al RNAGJ “care si-a propus sa centralizeze hotararile Adunarilor Generale ale judecatorilor din tara si sa sintetizeze revendicarile acestora”

– anunta ca toate instantele din tara sunt in protest

– este in masura sa dezminta informatiile privind renuntarea unor instante la protest, aceste informatii fiind furnizate de ministrul Justitiei

Mona Maria PIVNICERU

– “suntem de 3 luni intr-o forma de protest care s-a accentuat pana la aceasta faza si nimeni nu s-a deranjat sa discute cu puterea judecatoreasca”

– “Puterea judecatoreasca e unica. Ea se exercita prin magistrati. Legea nu poate crea puteri intre puteri in cadrul puterii judecatoresti. Hotararea judecatorului e echivalentul unei legi pe care o da Parlamentul.”

Cristi DANILET

– “nu exista nici unde in lume aceasta diferenta intre un judecator de judecatorie si un judecator de ICCJ cum este la noi, de 7 procente (in Rusia este de 3,5%). Si judecatorii de judecatorie fac dreptate si cei de la tribunale fac dreptate, in total reprezinta trei patrimi dintre judecatori (cca. 4000) care nu pot fi asimilati bibliotecarilor) ci la nivelul unui secretar de stat.”

Liliana CIUPERCA

– “magistratii in integralitatea lor reprezinta puterea judecatoreasca egala cu ceilalti demnitari si nu pot fi asimilati functionarilor publici care deservesc puterile statului.”

Viorica COSTINIU

– un consilier la ministrului Justitiei, pe noua lege, are un salariu cat un judecator la ICCJ

– trebuia sa se faca o evaluare a sistemului, inainte de elaborarea unei astfel de legi

– “vom aduce Comisia Europeana la Bucuresti si, nu e exclus ca, in ziua asumarii sa fie o zi fara justitie.”

Pentru Juridice.ro, Alina Matei

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti