Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Opinii, SELECTED

Evoluţia mişcării de stânga în SUA şi Donald Trump (1). Începutul mișcării de stânga în America

30 iulie 2019 | Simona M. VRĂBIESCU KLECKNER
Simona M. Vrăbiescu Kleckner

Simona M. Vrăbiescu Kleckner

Introducere

Ceea ce m-a determinat să nu trec uşor peste agresivitatea mişcării anti-Trump – fiind o continuare a evoluţiei mişcării socialist-progresiste în SUA – este faptul că am trăit odată în 1945 în  România, ţara mea de origine, trecerea de la o ideologie politică la alta, anume de la monarhia constituţională la marxism-comunist. Iar, acum, în SUA – ţara mea adoptivă unde mă aflu din 1966 – sunt din nou martora dorinţei unei mişcări de stânga în curs de a căuta transformarea democraţiei şi capitalismului american în marxism-socialist-progresist.

Deci, scopul acestei prezentări este de a arăta evoluţia mişcării de stânga din SUA, scrise din perspectiva unui om care a cunoscut comunismul din interior şi a suferit de pe urma acestei ideologii sociale.

Totodată, observaţiile mele – care m-au făcut să nu tac şi să le aştern pe hârtie – le adresez cetăţenilor români, fie celor care nu au avut multă informaţie despre evoluţia mişcării de stânga din SUA sau celor care preiau evenimentele recente prin canalul CNN, unde jurnaliştii activează ca unii politici servind o agendă de stânga, cu informaţii numite Fake News, adică un simulacru de ştiri.

Pe urmele mele in doua lumiThe story of a lifeO parte din text a fost luat din volumul II al memoriilor mele intitulate “Pe urmele mele în două lumi: România-SUA”, Editura Curtea Veche, 2014, referindu-se la cele întâmplate sau văzute atunci de mine personal. Iar completarea despre preşedinţia Obama este luată din textul traducerii aceloraşi memorii în limba engleză, “The Story of a Life”, volume 2 – “Liberty Regained”, apărute mai târziu, în 2016. Şi, evenimentele recente sunt redate cu informaţii auzite şi văzute de mine la canalele FOX NEWS sau OAN şi cu părerile unor autori.

Începutul mișcării de stânga în America

Partidul Comunist American a fost înfiinţat în 1919, având ca teoretician pe activistul Saul Alinsky, având ca mentor pe Lenin. În vederea socializării Americii el căuta coaliţia maselor pentru cucerirea puterii, infiltrarea instituţiilor existente în vederea distrugerii lor. Partidul comunist activa cu vorbe pe când preşedinţii democraţi au luat măsuri contra sărăciei, ”War on Poverty” (“Războiul contra sărăciei”), crezând că este remediul către linişte socială, dar care totuşi nu a împiedicat viitoarea violenţă a anilor ’60.

În 1965, când am plecat din România şi am ajuns via Italia la 27 aprilie 1966 în SUA, consideram America imună la influenţa comunistă. Dar m-am înşelat. Odată cu deschiderea arhivelor sovietice în 1992, publicate în cartea The Secret World of American Communism, New Haven, Yale University Press, 1995, cu documente cercetate de Klehr Harvey, John Earl Haynes şi F.I. Firsov, atunci am aflat cu detalii despre existenţa Partidului Comunist (Communist Party of the USA, CPUSA) înfiinţat în 1919 în SUA. El a fost un partid disciplinat şi organizat, cu un Comitet Central, un Birou Politic, cu membrii aprobaţi de Cominternul Uniunii Sovietice şi cu şedinţe săptămânale.

Din 1919 până în 1960 Partidul număra un sfert de milion de membri, despre care cu mirare am citit că frecvent călătoreau la Moscova în vederea primirii de acolo de sfaturi, clarificări şi fonduri clandestine în scopul producerii unei posibile revoluţii interne în SUA spre ideologia comunistă.

Teoreticianul activist al Partidului – fără a fi membru de partid – a fost Saul Alinsky, născut în 1909 la Chicago. Era de origine rusă, având ca mentor-erou pe Lenin, acesta justificând strategia revoluţionară nu numai în Rusia ci şi pentru binele întregii omeniri. La început Saul  a organizat săracii sau ghetourile negrilor, însă în anii ’60 şi-a reformat gândirea, militând pentru a forma o coaliţie lărgită a comuniştilor, anarhiştilor, liberalilor, democraţilor, radicalilor negri şi a studenţilor democraţi în vederea câştigării puterii maselor.

În 1971, Alinsky a publicat cartea “Rules for Radicals” (“Reguli pentru radicali”), dedicată lui Lucifer sau Satana, în care susţine că menirea activiştilor este să formeze o bază de putere a maselor în vederea schimbării ordinii sociale. Strategia era infiltrarea sistemului politic existent capitalist şi, după acumularea unei puteri suficiente, distrugerea treptată a instituţiilor din interior. Se pare că scopul final era doar cucerirea puterii, deoarece Alinsky nu indică şi planul ulterior de conducere.

Alinsky a murit în 1972, dar a rămas un personaj a cărui gândire a influenţat, cu intermitenţe, mişcarea liberală până în zilele noastre, fiind mentorul unor personalităţi cunoscute. Printre aceştia menţionez pe Hillary Clintoncare l-a avut pe Alinsky profesor şi a cărei teză de doctorat a fost despre cartea sa “Rules for Radicals”, ea agreând cu ideile sale. De asemenea, fostul Preşedinte Barack H. Obama îl avea ca mentor pe Saul Alinsky, adoptând ideile sale marxist-leniniste, dar pe care nu apucase să-l cunoască personal.

Războiul contra sărăciei

Partidul Comunist American, dirijat de la Moscova, activa doar cu vorbe dar fără soluţii concrete pentru eradicarea aşa-zisei „sărăcii din America”. Ca remediere, unii preşedinţi democraţi au promovat realmente un război contra sărăciei, ”War on Poverty”, în vederea unor ajutoare sociale. Astfel, această acţiune a fost denumită de către diverşii preşedinţi în mod diferit: New Deal (“Noua Afacere”) a Preşedintelui F.D. Roosevelt, 1933-1935; „Fair Deal” (“Echitate socială”) a Preşedintelui Truman„New Frontier” (“Noua Frontieră”) a Preşedintelui J.F. Kennedy„the Great Society” (“Marea Societate”) a Preşedintelui L.B. Johnson.

Controversa între democraţi şi republicani referitoare la soluţionarea  problemei sărăciei, consta în faptul că primii susţin că ajutorul social reduce numărul celor săraci, iar republicanii au convingerea că ajutoarele din bugetul federal au o influenţă negativă, din cauză că oamenii, contând pe ele, devin dependenţi de ele. Părerea republicană susţine că sărăcia dispare doar prin promovarea şi încurajarea dezvoltării economiei care, pe de o parte, oferă locuri de muncă şi, pe de alta, deşteaptă ambiţia şi mândria personală de a munci, a fi om independent, nu dependent de Stat.

Simona M. Vrăbiescu Kleckner

» 2. Preşedinţii Johnson şi Nixon, violenţa stângii

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică