Asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor s-au reunit intr-o structura nationala comuna care cuprinde toate asociatiile profesionale din justitia romana
04.09.2009 | JURIDICE.ro

Comunicat:
„Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Procurorilor din Romania, reprezentanti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Retelei Nationale a Adunarilor Generale ale Judecatorilor au decis, azi, 4 septembrie 2009, urmatoarele:
1. Se constituie Forumul Asociatiilor Profesionale pentru o Magistratura Europeana, structura nationala care cuprinde toate asociatiile profesionale din justitia romana, in vederea coordonarii actiunilor magistratilor pentru intarirea statutului acestora.
2. Uniformizarea formelor de protest adoptate de catre toate instantele din tara, potrivit celor adoptate de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
3. Alcatuirea unei delegatii de magistrati care solicita Guvernului si Parlamentului participarea la orice dezbateri legate de proiectul de act normativ privind salarizarea unica a bugetarilor.
4. Sesizarea institutiilor Uniunii Europene si ale Consiliului Europei, precum si a presei internationale, cu privire la situatia fara precedent a justitiei romane, nevoita sa inceteze orice activitate din cauza incalcarii de catre decidentii politici a independentei justitiei prin afectarea statutului magistratilor si subfinantarea sistemului judiciar.
5. Solicita Guvernului punerea in dezbatere publica a proiectului de lege privind salarizarea unica si, in situatia asumarii raspunderii pe acesta in alte conditii decat cele legale, anunta intentia de contestare a sa la Curtea Constitutionale.
Revendicarile formulate de magistrati sunt, in principiu, urmatoarele:
1. Salarizarea judecatorilor si procurorilor la nivelul demnitarilor, cu luarea in considerare a criteriilor europene de salarizare a magistratilor inserate in documentele internationale la care Romania este parte, asigurandu-se stabilitatea financiara atat a magistratilor in activitate cat si a celor pensionati.
2. Trecerea bugetului instantelor judecatoresti din administrarea Ministerului Justitiei in aceea a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit dispozitiilor din Legea nr 304/2004, in prezent suspendate.
3. Alocarea unui procent de minim 1% din PIB pentru sistemul de justitie.
4. Asigurarea autofinantarii justitiei prin trecerea imediata in bugetul justitiei a taxelor de timbru si timbru judiciar, a amenzilor judiciare, a cheltuielilor judiciare si a sumelor realizate din impozitele obtinute din activitatile desfasurate in legatura cu sistemul judiciar.
5. Respectarea si de catre autoritatile publice a obligativitatii tuturor hotararilor judecatoresti, indiferent de materia in care sunt pronuntate.
6 Degrevarea puterii judecatoresti de orice atributie nejurisdictionala.
7 Interzicerea reglementarii statutului magistratului prin ordonante de Guvern si abrogarea oricaror dispozitii legale care sunt de natura a ingradi exercitiulul puterii judecatoresti.
Asociatia Magistratilor din Romania – jud. Maria Mona Pivniceru
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania – jud. Cristi Danilet
Asociatia Procurorilor din Romania – proc. Constantin Sima
Reteaua Nationala a Adunarilor Generale ale Judecatorilor – jud. Adrian Neacsu”