Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

Asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor s-au reunit intr-o structura nationala comuna care cuprinde toate asociatiile profesionale din justitia romana
04.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat:

„Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Procurorilor din Romania, reprezentanti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai  Retelei Nationale a Adunarilor Generale ale Judecatorilor au decis, azi, 4 septembrie  2009, urmatoarele:

1.  Se constituie Forumul Asociatiilor Profesionale pentru o Magistratura Europeana, structura nationala care cuprinde toate asociatiile profesionale din justitia romana, in vederea coordonarii actiunilor magistratilor pentru intarirea statutului acestora.

2.  Uniformizarea formelor de protest adoptate de catre toate instantele din tara, potrivit celor adoptate de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

3.  Alcatuirea unei delegatii de magistrati care solicita Guvernului si Parlamentului participarea la orice dezbateri legate de proiectul de act normativ privind salarizarea unica a bugetarilor.

4.  Sesizarea institutiilor Uniunii Europene si ale Consiliului Europei, precum si a presei internationale, cu privire la situatia fara precedent a justitiei romane, nevoita sa inceteze orice activitate din cauza incalcarii de catre decidentii politici a independentei justitiei prin afectarea statutului magistratilor si subfinantarea sistemului judiciar.

5.  Solicita Guvernului punerea in dezbatere publica a proiectului de lege privind salarizarea unica si, in situatia asumarii raspunderii pe acesta in  alte conditii decat cele legale, anunta intentia de contestare a sa la Curtea Constitutionale.

Revendicarile formulate de magistrati sunt, in principiu, urmatoarele:

1. Salarizarea judecatorilor si procurorilor la nivelul demnitarilor, cu luarea in considerare a criteriilor europene de salarizare a magistratilor inserate in documentele internationale la care Romania este parte, asigurandu-se stabilitatea financiara atat a magistratilor in activitate cat si a celor pensionati.

2.  Trecerea bugetului instantelor judecatoresti din administrarea Ministerului Justitiei in aceea a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit dispozitiilor din Legea nr 304/2004, in prezent suspendate.

3. Alocarea unui procent de  minim 1%  din PIB pentru sistemul de justitie.

4. Asigurarea autofinantarii justitiei prin trecerea imediata in bugetul justitiei a taxelor de timbru si timbru judiciar, a amenzilor judiciare, a cheltuielilor judiciare si a sumelor realizate din impozitele obtinute din activitatile desfasurate in legatura cu sistemul judiciar.

5. Respectarea si de catre autoritatile publice a obligativitatii tuturor hotararilor judecatoresti, indiferent de materia in care sunt pronuntate.

6  Degrevarea puterii judecatoresti de orice atributie nejurisdictionala.

7  Interzicerea reglementarii statutului magistratului prin ordonante de Guvern si abrogarea oricaror dispozitii legale care sunt de natura a ingradi  exercitiulul  puterii judecatoresti.

Asociatia Magistratilor din Romania – jud. Maria Mona Pivniceru

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania – jud. Cristi Danilet

Asociatia Procurorilor din Romania – proc. Constantin Sima

Reteaua Nationala a Adunarilor Generale ale Judecatorilor – jud. Adrian Neacsu”

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti