Regulamentul (UE) 2019/1238 privind un produs paneuropean de pensii personale
31 iulie 2019 | Elena ALBU
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 198/1 din 25 iulie 2019 a fost publicat Regulamentul (UE) 2019/1238 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP).
Gospodăriile din Uniune înregistrează unele dintre cele mai mari niveluri de economisire din lume, dar cea mai mare parte a acestor economii sunt depuse în conturi bancare cu perioade scurte de scadență. Creșterea investițiilor în piețele de capital ar contribui la soluționarea provocărilor pe care le prezintă îmbătrânirea populației și ratele scăzute ale dobânzii.
Pensiile pentru limită de vârstă constituie o parte esențială a venitului unui pensionar, iar pentru multe persoane plata unei pensii adecvate determină faptul dacă acestea își vor petrece bătrânețea în confort sau în sărăcie. O astfel de pensie reprezintă o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor fundamentale prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, inclusiv la articolul 25 referitor la drepturile persoanelor în vârstă, în care se precizează: „Uniunea recunoaște și respectă dreptul persoanelor în vârstă de a duce o viață demnă și independentă și de a participa la viața socială și culturală.”
Uniunea se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv provocări demografice din cauza faptului că Europa este un continent care îmbătrânește. În plus, viața profesională, piața forței de muncă și distribuirea bogăției sunt supuse unor schimbări radicale, nu în ultimul rând ca urmare a revoluției digitale.
O parte substanțială a pensiilor pentru limită de vârstă este asigurată de sistemele publice. În pofida faptului că organizarea sistemelor de pensii ține exclusiv de competența statelor membre, fapt prevăzut de tratate, un nivel adecvat al veniturilor și sustenabilitatea financiară a sistemelor naționale de pensii sunt esențiale pentru stabilitatea Uniunii în ansamblu. Prin canalizarea unei proporții mai mari a economiilor cetățenilor europeni de la numerar și depozite bancare către produse de investiții pe termen lung, cum ar fi produsele de pensii voluntare cu o natură de pensie pe termen lung, impactul ar fi așadar benefic atât pentru persoanele fizice (care ar beneficia de venituri mai mari și de pensii mai adecvate), cât și pentru economie în ansamblu.
În 2015, 11,3 milioane de cetățeni ai Uniunii de vârstă activă (între 20 și 64 de ani) locuiau într-un alt stat membru decât statul membru a cărui cetățenie o aveau, iar 1,3 milioane de cetățeni ai Uniunii lucrau într-un alt stat membru decât statul lor membru de reședință.
Un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) portabil, cu o natură de pensie pe termen lung, va crește atractivitatea sa ca produs, în special pentru tineri și lucrătorii mobili și le va facilita și mai mult cetățenilor Uniunii exercitarea dreptului lor de a trăi și munci în întreaga Uniune.
Pensiile personale au un rol important prin faptul că pun în legătură deponenții pe termen lung cu oportunități investiționale pe termen lung. O piață europeană mai mare a pensiilor personale va susține furnizarea de fonduri pentru investitorii instituționali și investițiile în economia reală.
Prezentul regulament permite crearea unui produs de pensii personale care va avea o natură de pensie pe termen lung și va ține seama, pe cât posibil, de factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG) menționați în principiile pentru investiții responsabile susținute de Organizația Națiunilor Unite, va fi simplu, sigur, la un preț rezonabil, transparent, ușor de utilizat de către consumatori, precum și portabil în întreaga Uniune, venind în completarea sistemelor existente în statele membre.
Prezentul regulament prevede norme uniforme privind înregistrarea, crearea, distribuția și supravegherea produselor de pensii personale care sunt distribuite în Uniune sub denumirea de „produs paneuropean de pensii personale” sau „PEPP”.
Intrarea în vigoare: 23 august 2019.
Consilier juridic Elena Albu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro