« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2019/1268 propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Să punem capăt erei plasticului în Europa”
30.07.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 200/33 din 29 iulie 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/1268 a Comisiei din 3 iulie 2019 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Mettons fin à l’ère du plastique en Europe” („Să punem capăt erei plasticului în Europa)”.

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Mettons fin à l’ère du plastique en Europe” este următorul: „Invităm Comisia Europeană să revizuiască Directiva privind impactul anumitor materiale plastice asupra mediului, cu scopul de a interzice toate materialele plastice de unică folosință în Europa.”

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „La 10 mai, Uniunea Europeană depășise deja limita resurselor pe care planeta i le poate oferi. Cu toate acestea și în ciuda rapoartelor științifice care subliniază nevoia urgentă de a acționa, Europa nu își schimbă în profunzime modelul. Plasticul este simptomatic pentru acest refuz obstinat de a se confrunta cu faptele, ceea ce este incompatibil cu imperativele mediului. Prin urmare, solicităm interzicerea tuturor ambalajelor și sticlelor de plastic până în 2027, astfel încât să poată fi puse în aplicare măsuri concrete pentru a se respecta limitele resurselor noastre.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește și mai mult funcționarea democratică a Uniunii prin dispozițiile care prevăd, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, ușor de aplicat și proporționale cu natura inițiativei, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să aducă Uniunea mai aproape de cetățeni.

Comisia are competența de a prezenta propuneri de acte juridice ale Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor astfel încât să se ia măsuri în vederea realizării obiectivelor de conservare, protecție și îmbunătățire a calității mediului, de ocrotire a sănătății persoanelor, de utilizare prudentă și rațională a resurselor naturale și de promovare pe plan internațional a unor măsuri destinate să contracareze problemele de mediu la scară regională sau mondială și, în special, de a lupta împotriva schimbărilor climatice, în temeiul articolului 192 alineatul (1) din TFUE, coroborat cu articolul 191 alineatul (1) din TFUE.

Din aceste motive, propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

În plus, s-a constituit comitetul cetățenilor și s-au desemnat persoanele de contact, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din regulament, iar propunerea de inițiativă cetățenească nu este nici vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, prevăzute la articolul 2 din TUE.

Prin prezenta decizie, se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Mettons fin à l’ère du plastique en Europe”.

Prezenta decizie intră în vigoare la 26 iulie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.