« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

România la CEDO: cauza pendinte PRICOPE. Considerarea de către instanța națională că numai un jurnalist profesionist se bucură de protecția articolului 10 CEDO (fapta Curții de Apel Pitești)
31.07.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Secția a patra, CEDO

Cererea nr. 60183/17
PRICOPE Sterian împotriva României
depusă la 4 august 2017 și comunicată la 11 iulie 2019

1. Obiectul cererii (precum este rezumat de CEDO și tradus de mine repede cu Google Translate)

Cererea se referă la procedurile de defăimare civilă introduse împotriva domnului Pricope în legătură cu critica sa cu privire la presupusele activități economice corupte ale reclamantului, pe care domnul Pricope le considera că au contribuit la căderea industriei auto autohtone.

Domnul Pricope era autor contributor în presa locală și invitat la televiziune și a publicat o serie de articole despre reclamant în presa locală.

Printr-o decizie finală din 8 februarie 2017 a Curții de Apel Pitești, domnul Pricope a fost obligat să plătească daune morale pentru că a pătat reputația respectivului reclamant. În decizia sa, instanța a considerat, printre altele, că domnului Pricope nu i se putea oferi protecția articolului 10 din Convenție, întrucât nu era jurnalist profesionist.

Reclamantul s-a plâns de încălcarea articolelor 6, 8, 10 și 11 din Convenție în legătură cu aceste fapte.

2. Întrebarea comunicată în data de 11 iulie 2019

A existat o încălcare a dreptului reclamantului la libertatea de exprimare, în special a dreptului său de a furniza informații și idei, contrar articolului 10 din Convenție, din cauza constatării răspunderii reclamantului pentru defăimare (a se vedea Papaianopol împotriva României, nr. 17590/02, 6 martie 2010)?

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie:
Secţiuni: CEDO, Drept civil, Media & Publicitate | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “România la CEDO: cauza pendinte PRICOPE. Considerarea de către instanța națională că numai un jurnalist profesionist se bucură de protecția articolului 10 CEDO (fapta Curții de Apel Pitești)”

  1. inițial, în titlu, apărea în mod eronat „Curtea de Apel Ploiești”.
    Mulțumesc domnului cititor care mi-a atras atenția.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD