Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

Un avocat, câștigătorul bursei „Ierunca-Lovinescu”
01.08.2019 | JURIDICE.ro

Miercuri, 31 iulie 2019, Ambasada României la Paris a anunțat rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2019/2020, potrivit unui comunicat.

Candidații au fost: Irina-Elena Ioniță, Cătălin Boacnă, Radu-Adrian Tică.

Comisia a decis atribuirea bursei lui Cătălin Boacnă, înscris la Școala Doctorală de Drept a Universității Bordeaux. Acesta va primi 500 euro lunar și îi va fi asigurată o locuință în Paris.

Cătălin Boacnă este avocat în Baroul Iași.

Cătălin Boacnă a declarat pentru EvZ: ”Sper ca toată experiența pe care o trăiesc în Franța să mă ajute în România. Sunt lucruri pe care orice jurist din România le-ar înțelege mai bine dacă analizează dreptul francez. Atunci când mergi direct la sursa dreptului, la izvorul din care iese cea mai pură și mai naturală substanță a dreptului, n-ai cum să nu înțelegi mai bine că de multe ori noi suntem de drumuri greșite.

România aflată în exil n-ar trebui să se simtă ca un copil abandonat, maltratat zilnic de părinți, ci trebuie iubită și respectată de noi toți. Dacă suntem incapabili să o aducem acasă, atunci măcar ar trebui să dialogăm cu ea, să-i cunoaștem nevoile și să-i arătăm drepturile pe care le are. Au existat mulți eroi care au luptat pentru acea Românie pulverizată dincolo de hotare, care astăzi au fost uitați, au fost pur și simplu eliminați din acea memoria colectivă. Evident, acest exil românesc naște foarte multe probleme de ordin juridic, care vor face obiectul cercetării mele.

Mă voi muta în Paris de la începtul lunii septembrie și cred că va fi o experiență pe care orice tânăr aflat la studii în străinătate dorește să o trăiască. Voi urma inclusiv procedurile pentru înscrierea în Baroul Paris, în eventualitatea în care îmi voi dori să profesez ca avocat în Franța. Toate studiile și examenele din România îmi sunt recunoscute, iar procedura de a deveni avocat acolo este destul de simplă pentru mine.

Am aflat printr-un mail că sunt câștigătorul bursei oferite de statul francez și am plecat acolo după câteva luni. Cei de la Campus France, instituția care se ocupă de doctoranzii veniți din toate colțurile lumii, au fost foarte bine organizați și m-am ajutat cu tot ce am avut nevoie: mi-au oferit cazare la un hotel din centrul orașului timp de patru luni de zile, plata tuturor asigurărilor sociale, plata taxelor la universitate, inclusiv 700 de euro pentru achiziționarea cărților și tratatelor de drept care îmi erau necesare.


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.