Renate Weber: Adevarata reușită în apărarea drepturilor este atunci când te bați pentru drepturile celorlalți, este vorba de un efort colectiv
2 august 2019 | Alina MATEI
Alina Matei: Multumesc, stimata doamna Renate Weber, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ati fost numita nu de mult timp Avocat al Poporului. Dupa ce presa l-a dat ca sigur pe domnul Peter Eckstein-Kovacs, cele trei propuneri pentru Avocatul Poporului ati fost dumneavoastra, din partea ALDE, domnul Kovacs, din partea USR, UDMR, PNL, si domnul Constantin Catalin Voinea Mic, din partea PMP. Ati avut emotii?
Renate Weber: Rezultatul oricarei proceduri care presupune un vot si unde exista mai mult de un candidat poate avea orice rezultat. Am constatat la sfarsit ca, avand in vedere prezenta in plen si numarul voturilor obtinute, primisem cateva voturi si din partea opozitiei. Banui ca erau ale celor care ma cunosteau de mai multa vreme si care considerau ca eram potrivita pentru activitatea de la Avocatul Poporului.
Alina Matei: La momentul preluarii mandatului, cum ati gasit institutia Avocatul Poporului?
Renate Weber: Ca orice institutie publica ea a fost gandita sa fie administrativ-birocratica. Asa am si gasit-o si unele aspecte vor continua astfel, pentru ca e Avocatul Poporului, nu o organizatie neguvernamentala, iar legile care ni se aplica si chiar verificarile la care suntem supusi ne obliga sa fim astfel. Dincolo de asta insa, exista si multe lucruri bune, am in vedere mai ales oamenii care lucreaza acolo. Multi colegi sunt foarte bine pregatiti si dedicati muncii pe care o fac, dedicati mai ales rezolvarii unor probleme cu care oamenii se confunta, apararii drepturilor acestora.
Alina Matei: Care este programul dumneavoastra, viziunea dumneavoastra legata de Avocatul Poporului in timpul celor 5 ani de mandat?
Renate Weber: Imi doresc foarte mult ca dincolo de cazurile individuale pe care le vom avea si rezolva, ceea ce in sine este foarte important, sa reusim sa determinam schimbari de sistem in ceea ce priveste apararea drepturilor si libertatilor. Sunt chestiuni de politici publice, de legislatie, de practica si proceduri, de constientizare a aspectelor legate de apararea drepturilor. Traim o vreme in care multi concetateni de-ai nostri nu mai sunt interesati drepturi si mai ales desconsidera drepturile celorlalti. As vrea sa reusim sa-i facem sa inteleaga ca adevarata reusita in apararea drepturilor este atunci cand te bati pentru drepturile celuilalt, ale celorlalti. Evident, e un efort colectiv, al intregii institutii, am inceput deja sa gandim in acesti termeni si lucram acum la o strategie in acest sens, ne gandim la actiunile cele mai potrivite.
Alina Matei: Cu experienta de europarlamentar si a contactelor castigate de-a lungul vremii, cum va veti adapta la noua demnitate?
Renate Weber: Evident, exista diferente intre a fi deputat european si Avocatul Poporului. Cea mai importanta, pentru mine, se refera la restrangerea libertatii de exprimare. Ca deputat aveam libertate deplina, ca Avocat al Poporului nu o mai am aproape deloc, pentru ca nu mai pot sa ma exprim in nume personal pe chestiuni publice, prin mine vorbind insasi institutia. Deci oricate pareri personale as avea, nu le mai pot exprima in public, ceea ce e destul de dificil dupa aproape 30 de ani de implicare foarte activa in diferite dezbateri publice. In acelasi timp, exista si un fir rosu al activitatii ca Avocat al Poporului si pe care l-am urmat cu consecvnta in ultimii 30 de ani, apararea drepturilor libertatilor, fie din organizatiile de drepturile omului pe care le-am infiintat si condus, fie ca deputat european. De fapt, toata viata am facut acest lucru, eu practicand de la terminarea Facultatii de Drept doar ca avocat. Felul in care functioneaza Avocatul Poporului e asemanator felului in care am gandit si condus ani de zile o organizatie de drepturile omului, APADOR-CH. Experienta europeana este fabuloasa pentru ca mi-a oferit posibilitatea sa cunosc in detaliu legislatia si practica europeana, dar si pe cele din diferite state membre ale UE.
Alina Matei: Si daca tot am vorbit de experienta de europarlamentar, un ochi plange (necastigarea unui mandat de europarlamentar) si unul rade (primul mandat de Avocat al Poporului)?
Renate Weber: Recunosc ca am un regret cand ma gandesc la Parlamentul European. Am avut cativa ani in care am reusit sa fac lucruri foarte bune acolo. Stiam bine cum functioneaza institutia, procedurile, eram foarte respectata si am reusit de multe ori sa conving colegii pe parcursul negocierilor legislative sau de alta natura prin forta argumentelor, bazate pe expertiza mea si, evident, pe multa munca. De multe ori am reusit sa schimb linia de vot in grupul meu politic, in comisiile in care am activat si chiar in negocierile tripartite cu Consiliul si Comisia Europeana.
Pe de alta parte, nu am privit numirea ca Avocat al Poporului ca un prilej de bucurie, ci mai degraba am primit aceasta functie ca pe o mare provocare, avand in vedere ca in ultimii ani, ma refer din 2012 incoace, institutia nu a avut o imagine buna, dimpotriva, imagine care s-a tot deteriorat cu fiecare an. Schimbarea imaginii nu este insa un scop in sine. Eu imi doresc sa ne indeplinim misiunea pe care o avem de a apara drepturile si libertatile persoanelor.
Alina Matei: Avocatul Poporului apara drepturile si libertatile persoanelor fizice, conform Constitutiei (art. 58) si Legii de organizare si functionare a institutiei Avocatului Poporului nr. 35/1997. Cat de puternica va propuneti sa faceti aceasta institutie la nivelul mentalului autoritatilor?
Renate Weber: Interesanta intrebare. Spun asta pentru ca de-a lungul timpului am vazut reactii foarte diferite din partea autoritatilor atat centrale cat si locale. Unele raspund cu promptitudine intrebarilor, solicitarilor si recomandarilor noastre, chiar au modificand proceduri, altele raspund formal, iar altele, putine, deloc. Deteriorarea imaginii institutiei in opinia publica nu a ajutat deloc la o relatie mai eficienta cu autoritatile. Eu cred ca puterea unei institutii cum e Avocatul Poporului vine din felul in care isi indplineste misiunea si important este sa convingem institutiile centrale si locale, alese sau numite, ca apararea drepturilor si libertatilor este atat in beneficiul oamenilor, cat si al comunitatilor locale, al societatii in ansamblu. Abia atunci am vorbi de o colaborare eficienta intre noi si celelalte autoritati. Se intampla si azi, dar din pacate doar sporadic.
Alina Matei: Pe de alta parte, v-o doriti sa fie mai aproape de cetateni?
Renate Weber: Aici raspunsul este categoric Da. In sensul in care ne dorim sa-i facem pe oameni sa inteleaga ca Avocatul Poporului este nu doar un garant al respectarii drepturilor lor, ci le este un adevarat partener. Iar asta nu putem sa o facem doar prin rezolvarea unor petitii individuale, ci trebuie sa fim mai prezenti si mai activi in viata publica. Sa ne spunem punctul de vedere prin mass-media, sa avem contacte directe cu diferite categorii de persoane, elevi, studenti, personal din administratie, sindicate, ONGuri, sa participam la dezbaterile lor si sa organizam noi, ca institutie, astfel de intalniri in cadrul carora colegii mei sa aiba un dialog real despre drepturi si libertati, despe ce facem noi si ce ar trebui sa facem in plus.
Alina Matei: Dar in randul oamenilor, cum vreti sa fie perceputa aceasta? Ce imagine sa aiba cand vor auzi sau spune Avocatul Poporului?
Renate Weber: Mi-as dori foarte mult ca oamenii sa priveasca la noi cu incredere. Sa stie ca daca vin sa ne semnaleze ceva, un caz individual sau o chestiune de interes general, aici vor gasi o institutie care va analiza tema respectiva cu seriozitate si competenta, singurul interes al Avocatului Poporului fiind doar acela de a apara drepturile si libertatile oamenilor din tara asta.
Alina Matei: Va asumati ca o sa fie si campanii in care nu vor avea deloc de-a face cu ideea de capacitate, de actiune?
Renate Weber: Nu ma indoiesc ca vor fi diferite incercari de a atrage institutia in jocuri politice partizane sau de a transmite in opinia publica o astfel de idee. Era de fapt starea de spirit existenta la data care am preluat acesta functie. Nu sunt atat de naiva incat sa cred ca astfel de abordari politic partizane vor inceta si nici nu imi propun sa actionam pentru a produce o schimbare in acest sens. Nu acesta este scopul nostru. Eu cred ca cel mai important pentru Avocatul Poporului este sa isi indeplineasca misiunea cu buna-credinta si competenta.
Alina Matei: Dar pentru a face din Avocatul Poporului o institutie eficienta, sunt suficiente reglementarile actuale sau aveti in minte o alta schema de functionare a acestei institutii?
Renate Weber: Am o luna de cand sunt Avocatul Poporului si am avut prilejul sa cunosc deja multe detalii din functionarea institutiei. Nu sunt fericita cu reglementarile actuale, exista o modificare legislativa care asteapta sa fie aprobata de Parlament, dar nici aceea nu ar duce la mari schimbari. Pe de alta parte, eu cred ca o schimbare de abordare poate fi mai eficienta, motivarea colegilor care lucreaza in institutie poate avea rezultate mai bune, comunicarea mai eficienta si prezenta noastra efectiva in spatiul public sunt mai importante decat niste schimbari legislative.
Alina Matei: Sigur ca autonoma si independenta, cum prevede legea ca e, institutia Avocatului Poporului ar putea avea vicii? Si daca da, care ar putea fi acestea?
Renate Weber: Nici o institutie nu e infailibila, asa cum nici un om nu este. Dar conteaza mult buna-credinta si competenta. Buna-credinta inseamna pentru mine dorinta sincera de a respecta si actiona numai in conformitate cu misiunea acestei institutii. Competenta profesionala inseamna ca personalul sa fie foarte bine pregatit si interventia noastra in fiecare caz individual sau pe fiecare tema sa fie solid argumentata. Si mai este un aspect important: spiritul de echipa. Chiar daca raspunderea este a persoanei care este Avocatul Poporului, activitatea este a intregului colectiv. Daca una din aceste componente lipseste, atunci si activitatea noastra are de suferit si, evident, imaginea institutiei.
Alina Matei: Exista diferente de abordare a problemelor la nivel local, fata de cele de la Bucuresti. Nu vorbesc de un Avocat al Poporului diferit in functie de zona, ci de interpretari diferite, punere in practica, mod de lucru, abordare?
Renate Weber: Exista o vorba in popor: omul sfinteste locul. De multe ori am gasit deschidere la autoritatile locale, o dorinta sincera de a face ceva in folosul comunitatii sau pentru solutionarea unor cazuri. Pe de alta parte, evident cand legislatia nu este suficient de clara si interpretarea ei difera. Uneori e si o chestiune de resurse uman, financiare, dar de multe ori e vorba de necunoastere, de neintelegere. Sunt situatii cand implicarea noastra ii ajuta sa clarifice si sa indrepte niste lucruri.
Alina Matei: Cum poate Avocatul Poporului sa miste mai departe usor-usor societatea romaneasca?
Renate Weber: Imi cereti de fapt o adevarata strategie a institutiei. Glumesc, evident. Dar as raspunde astfel: e important sa avem abordari diferite in functie de cei carora ne adresam:
– Evident, oricarei persoane care ni se adreseaza trebuie sa-i oferim asistenta noastra, dar:
– Pentru a intelege ce sunt drepturile omului, pentru ca incalcarea lor sa nu fie acceptata si chiar sa starneasca revolta m-as duce cu precadere catre elevi, chiar si studenti, pe ei i-as ajuta sa inteleaga cat de important este sa se implice personal, ori de cate ori vad ca un drept al lor sau al altei persoane este incalcat
– Persoanelor care au o anumita varsta, o stare materiala precara, mai putina educatie, celor lipsite de libertate indiferent de cauze, trebuie sa le oferim cu precadere ajutorul nostru cand drepturile le sunt incalcate, pentru ca Avocatul Poporului trebuie sa fie vocea celor fara voce
– Temele mari, importante pentru societatea romaneasca si care afecteaza categorii de persoane trebuie sa gaseasca la noi propuneri de schimbare. La noi este Avocatul copilului, avem departamente specializate pe protectia drepturilor persoanelor in varsta, a tinerilor, a persoanelor cu handicap, a drepturilor religioase, egalitatii de sanse si multe altele. Fiecare din acestea are nevoie de politici publice adecvate in care trebuie sa ne implicam
– Institutiile publice, autoritatile centrale si locale trebuie sa vada in Avocatul Poporului un aliat chiar si atunci cand le criticam, pentru ca scopul comun ar trebui sa fie respectarea drepturilor si demnitatii oamenilor din tara asta.
Alina Matei: Care este cea mai importanta lectie invatata in viata?
Renate Weber: In materie de drepturi niciodata sa nu consideri ca o data recunoscute vor fi si respectate. Cu alte cuvinte, batalia pentru drepturi si libertati trebuie dusa in fiecare zi.
Alina Matei: Ce sfaturi aveti pentru studentii de la facultatile de Drept?
Renate Weber: Sa treaca dincolo de teorie si sa vada viata asa cum e. Sa nu judece, sa nu evalueze un caz, indiferent care, ca pe un exercitiu pur teoretic. Dincolo de un dosar se afla oameni, cu problemele lor, cu trecutul lor, dar ale caror drepturi, inclusiv cel la demnitate, trebuie respectate.
Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru cititorii J.
Renate Weber: Cunosc de mai multa vreme juridice.ro si mi-as dori sa avem o colaborare. Sunteti un site foarte respectat, publicati lucruri serioase si cred ca am avea de castigat. La randul nostru, v-am putea furniza unele cazuri interesante, care pun chestiuni de drept care merita sa fie cunoscute si dezbatute si in spatiul public.
Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.
Renate Weber: Eu va multumesc ca mi-ati oferit acest prilej.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro