Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Victor Alistar și Romeo Chelariu solicită convocarea Secției pentru procurori ref. modul în care parchetele își indeplinesc cu eficacitate funcțiile judiciare în materia infractiunilor contra persoanei. UPDATE: Evoluția inițiativei
07.08.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

7 august 2019: Ca urmare a apelului membrilor CSM, reprezentanți ai societății civile, din data de 1 august 2019, la dialog constructiv şi identificare de soluții pentru eficientizarea modului în care sistemul public garantează siguranța cetățenilor, adresat colegilor din Secția pentru procurori, aducem la cunoștință evoluția inițiativei, potrivit unui comunicat al CSM, semnat de Victor Alistar și Romeo Chelariu, membri ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Există receptivitate pentru această temă, luată în considerare cu seriozitate la nivelul tuturor membrilor Consiliului, şi care necesită demersuri de profunzime în sensul identificării unor soluții care să elimine pe viitor disfuncțiile.

Dată fiind importanta tematicii, necesitatea de a colecta mai multe date, (cum ar fi cele dispuse în ședința de ieri a Secției pentru procurori), perioada de concedii şi necesitatea ca toți membrii Secției să poată participa la definirea cadrului întâlnirii, urmează  ca în cursul lunii septembrie să aibă loc o întâlnire informală pentru a se stabili: data, modalitatea şi tematicile ce se vor analiza în cadrul acestui mecanism de dialog.

Printre tematicile pe care membrii CSM, reprezentanți ai societății civile, le vor propune spre abordare sunt:
– Identificarea statistică a cauzelor privind infracțiuni contra persoanei, precum şi a duratei de soluţionare a acestor tipuri de cauze;
– Propuneri pentru prioritizarea unor tematici în programul de formare continuă pentru magistrați, în care să fie prezentate bune practici (atât din țară cât şi din străinătate) în materia tehnicilor operative de investigare a acestor tipuri de fapte;
– Nevoi de îmbunătățire a cadrului de cooperare interinstituțională pentru a crește eficacitatea statului în combaterea infracțiunilor contra vieții, integrității fizice şi alte fapte contra persoanei;
– Nevoi de îmbunătățire a cadrului normativ, dar şi alte propuneri ce se vor desprinde în cadrul discuțiilor.

Ne exprimăm încrederea că numai prin dialog constructiv, profesionist şi permanent se pot găsi soluțiile pentru a garanta eficacitatea sistemului judiciar în a-şi îndeplini misiunea în raport şi la standardele așteptărilor legitime ale societății.”
***

1 august 2019: Victor Alistar și Romeo Chelariu, membri ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au dat publicității Apelul la discuții deschise și transparente privind modul în care parchetele își indeplinesc cu eficacitate funcțiile judiciare în materia infractiunilor contra persoanei:

Membri aleși ai CSM, reprezentanți ai societății civile solicită domnului Vicepreședinte procuror Nicolae Solomon să convoace de urgență Secția pentru procurori a CSM pentru a discuta modul în care parchetele gestionează infracțiunile împotriva persoanei, la care să participe și membrii de drept, respectiv Procurorul General și Ministrul Justiției, sub autoritatea căruia procurorii își desfășoară activitatea.

Solicitarea vizează discutarea aspectelor de management și eficacitate în gestiunea funcțiilor judiciare, responsabilitățile și măsurile de urmat, astfel încât să se poată garanta efectiv siguranța cetățeanului printr-o conduită profesională ireproșabilă a lucrătorilor din cadrul parchetelor.

De asemenea, solicităm ca la ședință să fie invitate organizațiile neguvernamentale în domeniul apărării drepturilor omului, a victimelor infracțiunilor și cele pentru apărarea drepturilor copilului precum și reprezentanții mass-media acreditată, iar ședința să fie difuzată în direct pe pagina Consiliului.

Ne exprimăm speranța că discuțiile vor fi grevate de asumare a disfuncțiilor din sistem, astfel încât de la această asumare să se poată corecta ineficiența și ineficacitatea structurilor judiciare și că se vor evita abordările de dezvinovățire sau de indicare a unor piste false ca si cauze ale acestor disfuncții.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti