Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
15 comentarii

Propunere de modificare a Constituţiei României şi a Codului de procedură penală
06.08.2019 | Adrian RADU

Secţiuni: Drept constitutional, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Radu

Adrian Radu

Având în vedere că dreptul la inviolabilitatea domiciliului este un drept fundamental, prevăzut de art. 27 din Constituția României, de aceeași natură ca și dreptul la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din legea fundamentală,

Având în vedere că procurorul poate dispune în cazul drepturilor la viață intimă, familială și privată autorizarea unor măsuri care constituie o ingerință în aceste drepturi, dacă există urgență, dacă obținerea mandatului de la judecător ar conduce la o întârziere substanțială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranța persoanei vătămate, a martorului sau membrilor familiilor acestora, prin ordonanță motivată, pe o anumită durată strict prevăzută de lege, cu condiția sesizării ulterioare a judecătorului de drepturi și libertăți în vederea confirmării măsurii,

Având în vedere că art. 27 alin. 3 din Constituția României prevede că „percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege”, iar art. 158 alin. 1 din Codul de procedură penală prevede că „percheziţia domiciliară poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi…”,

Ținând cont că pot exista situații în practică în care percheziția nu ar avea doar scopul de a descoperi şi strânge probe cu privire la infracţiunea pentru care se efectuează urmărire penală, la conservarea urmelor săvârşirii infracţiunii sau la prinderea suspectului ori inculpatului, așa cum prevede art. 157 alin. 1 din Codul de procedură penală, ci și unul de salvare a persoanelor, respectiv acela de a înlătura starea de pericol privind siguranța persoanei vătămate, a martorului sau membrilor familiilor acestora,

PROPUN:

1) Modificarea art. 27 alin. 3 din Constituția României în sensul eliminării sintagmei „de judecător”, respectiv să aibă următorul conținut: „Percheziţia se dispune şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.”

Apreciez că existența acestei sintagme creează aparența că „dreptul la inviolabilitatea domiciliului” reprezintă un drept constituțional de altă natură decât celelalte drepturi, chiar mai important decât dreptul la viață, integritate fizică și psihică, ceea ce este de neacceptat. De altfel, și Curtea Europeană a Drepturilor Omului afirmă în toate hotărârile sale că numai tortura și relele tratamente sunt interzise în mod absolut, în timp ce toate celelalte drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv dreptul la viață sau cel privind inviolabilitatea domiciliului suferă excepții (Cauza Ciorcan și alții împotriva României din 27 ianuarie 2015, pct. 139[1]).

2) După art. 158 din Codul de procedură penală să se adauge art. 158 indice 1 care să aibă un conținut asemănător cu actualul art. 141 din Codul de procedură penală:
Art. 158 indice 1 Autorizarea percheziției domiciliare de către procuror
(1) Procurorul poate autoriza, pe o durată de maximum 48 de ore, percheziția domiciliară atunci când:
a) există urgenţă, iar obţinerea mandatului de percheziție în condiţiile art. 158 ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranţa persoanei vătămate, a martorului sau membrilor familiilor acestora; şi
b) sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 157 alin. (1) şi (2), art. 158 alin. (2) și (3).
(2) Ordonanţa procurorului prin care se autorizează percheziția domiciliară trebuie să cuprindă menţiunile prevăzute la art. 158 alin. (7).
(3) Procurorul are obligaţia de a sesiza, în termen de cel mult 24 de ore de la efectuarea percheziției domiciliare, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a emis ordonanţa, în vederea confirmării percheziției domiciliare, înaintând totodată un proces-verbal de percheziție domiciliară şi dosarul cauzei.
(4) În cazul în care judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că au fost îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), confirmă în termen de 24 de ore percheziția domiciliară dispusă de procuror, prin încheiere, pronunţată în camera de consiliu, fără citarea părţilor.
(5) În cazul în care judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că nu au fost respectate condiţiile prevăzute la alin. (1), infirmă percheziția domiciliară autorizată de către procuror şi dispune restituirea bunurilor ridicate și distrugerea probelor obținute în temeiul acesteia. Procurorul întocmeşte un proces-verbal în acest sens.
(6) Încheierea prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă asupra percheziției domiciliare dispuse de procuror nu este supusă căilor de atac.


[1] „Astfel cum a declarat Curtea în numeroase ocazii, art. 3 din Convenție consacră una din valorile fundamentale ale unei societăți democratice. Acesta interzice în mod absolut tortura și tratamentele sau pedepsele inumane ori degradante, indiferent de circumstanțe sau de comportamentul victimei [a se vedea, printre altele, Al-Skeini și alții împotriva Regatului Unit (MC), nr. 55721/07, pct. 162, CEDO 2011].


Proc. Adrian Radu
Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti