Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Ordonanța privind instituirea unor facilități fiscale – eșalonarea plății obligațiilor fiscale pentru contribuabili aflați în impas financiar


06.08.2019 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 648 din 5 august 2019 a fost publicată Ordonanța nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale.

Ordonanța are drept scop furnizarea oricărui contribuabil care se află în dificultate financiară, însă care nu a intrat încă în insolvenţă, o soluție pragmatică pentru depășirea impasului financiar, și anume posibilitatea eșalonării plății obligaţiilor fiscale.

Conform notei de funamentare a Ordonanței, la 31 decembrie 2018, la nivelul ANAF numărul persoanelor juridice, de drept public sau privat, care nu se aflau în  insolvență/reorganizare/faliment/dizolvare și de asemenea nu erau beneficiari ai unei eșalonări la plată este de aproximativ 250.000 persoane juridice. Datoriile acestor debitori însumau aproximativ 29.657 milioane lei la bugetul general consolidat din care:
– 80% aparțin bugetului de stat
– 5% aparțin bugetului asigurărilor sociale de stat
– 4% aparțin bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate
– 1% aparțin bugetului asigurărilor pentru şomaj.

Această sumă reprezintă un indicator clar al situației precare cu care se confruntă business-ul mic și mijlociu în România. În acest sens Guvernul dorește să ofere un respiro pentru debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu excepția instituțiilor publice definite potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, pentru care există riscul intrării în insolvență, perioadă în care își pot restructura obligațiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 în cuantum mai mare sau egal cu un milion lei și neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum și obligațiile bugetare accesorii.

Ordonanța reglementează condițiile în care debitorii pot beneficia de eșalonare, printre care sunt cele generale prevăzute de Codul de procedură fiscală, precum și cele menționate supra, dar mai important în opinia noastră reprezintă obligația de a prezenta un plan de restructurare și un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent. Având în vedere importanța prevezibilității în sectorul fiscal, prin prezentarea acestor planuri ANAF își poate face o imagine generală privind încasarea sumelor restante din partea debitorilor alfați în întârziere.

În vederea realizării măsurilor incluse în planul de restructurare, expertul independent are obligația de a monitoriza în permanență debitorul, întocmind periodic un raport privind stadiul implementării, pe care îl transmite debitorului și organului fiscal.

În cazul unui eșec în cadrul procesului de restructurare și stingerea datoriilor la stat, contribuabilul poate pierde înlesnirea fiscală acordată, ceea ce ar putea degenera în demararea imediată a procedurii de insolvență.

Ordonanța mai reglementează posibilitatea anulării obligațiilor accesorii pentru debitorii – persoane juridice, persoane fizice sau entități fără personalitate juridică – care la data de 31 decembrie 2018 inclusiv au obligații bugetare principale restante administrate de organul fiscal central sub un milion lei. Condiția principală pentru anularea obligațiilor accesorii este stingerea celor principale până la data de 15 decembrie 2019.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro