Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1310 a Comisiei de stabilire a normelor privind funcționarea Rezervei europene de protecție civilă și a rescEU
07.08.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 204/94 din 2 august 2019, a fost publicată Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1310 a Comisiei din 31 iulie 2019 de stabilire a normelor privind funcționarea Rezervei europene de protecție civilă și a rescEU.

Mecanismul Uniunii respectă responsabilitatea principală a statelor membre pentru prevenirea, pregătirea pentru dezastrele naturale și pentru cele provocate de om și răspunsul la acestea și promovează, totodată, solidaritatea și cooperarea între statele membre în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) și, respectiv, cu articolul 196 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Prin adoptarea Deciziei (UE) 2019/420 a Parlamentului European și a Consiliului, mecanismul Uniunii a fost consolidat prin creșterea sprijinului financiar al Uniunii pentru Rezerva europeană de protecție civilă și prin instituirea rescEU.

În conformitate cu articolul 21 alineatul (2) litera (c) din Decizia nr. 1313/2013/UE, capacitățile de răspuns care beneficiază de sprijin financiar din partea Uniunii pentru costurile de adaptare trebuie puse la dispoziție ca parte a Rezervei europene de protecție civilă pentru o perioadă minimă legată de finanțarea primită și care variază între 3 și 10 ani, începând de la data disponibilității lor efective. Perioadele exacte de angajament ar trebui specificate pentru a garanta securitatea juridică.

rescEU ar trebui să ofere asistență în situații covârșitoare, în care capacitățile globale existente la nivel național și cele angajate de statele membre în cadrul Rezervei europene de protecție civilă nu sunt suficiente pentru a asigura un răspuns eficace în fața dezastrelor. Pentru a se asigura punerea efectivă în aplicare a rescEU, ar trebui să fie adoptate norme privind înființarea, gestionarea și menținerea capacităților rescEU.

Capacitățile rescEU sunt puse la dispoziție pentru operațiuni de răspuns în cadrul mecanismului Uniunii. În urma unei solicitări de asistență transmise prin intermediul Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC), Comisia, în strânsă coordonare cu statul membru solicitant și cu statul membru care deține sau care ia capacitatea rescEU în chirie ori în leasing, trebuie să decidă cu privire la trimiterea pe teren a capacității respective. Ar trebui prevăzute criterii pentru deciziile de trimitere pe teren, precum și proceduri operaționale relevante pentru a asigura un proces decizional eficace și transparent. De asemenea, ar trebui prevăzute criterii pentru luarea deciziilor de trimitere pe teren în cazul unor solicitări divergente privind utilizarea capacităților rescEU.

Capacitățile rescEU pot fi utilizate în scopuri naționale atunci când nu sunt utilizate sau necesare pentru operațiuni de răspuns în cadrul mecanismului Uniunii. Pentru a garanta disponibilitatea și pregătirea capacităților rescEU pentru a fi trimise pe teren în cadrul mecanismului Uniunii în intervalul de timp prevăzut de cerințele de calitate pentru fiecare tip de capacitate rescEU, ar trebui să se stabilească norme adecvate pentru utilizarea lor la nivel național.

Atunci când capacitățile rescEU sunt utilizate în scopuri naționale, statele membre ar trebui să informeze Comisia. În cazul utilizării la nivel național a capacităților rescEU, sistemul de notificare ar trebui să fie simplu și eficace.

Pentru a se asigura eficiența operațională, ar trebui stabilite norme clare pentru demobilizarea și retragerea capacităților rescEU.

Prezenta decizie stabilește normele de punere în aplicare a Deciziei nr. 1313/2013/UE în ceea ce privește:
(a) angajarea în cadrul Rezervei europene de protecție civilă a capacităților care beneficiază de finanțare pentru costurile de adaptare;
(b) criteriile pentru deciziile de trimitere pe teren privind capacitățile rescEU, inclusiv în cazul unor solicitări divergente;
(c) criteriile pentru deciziile de demobilizare și retragere;
(d) utilizarea la nivel național a capacităților rescEU;
(e) refuzul de a trimite personal pe teren în afara Uniunii;
(f) conținutul general al contractelor operaționale;
(g) cerințele de vizibilitate pentru utilizarea capacităților rescEU;
(h) certificarea și înregistrarea capacităților rescEU;
(i) costurile totale estimate ale capacităților rescEU de combatere aeriană a incendiilor forestiere și
(j) modalitățile de solicitare a asistenței financiare pentru costurile operaționale.

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO