Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Incompatibilitate consilier local – functionar public
06.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Agentia Nationala de Integritate, in baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicata, a constatat faptul ca domnul HUTU ALEXANDRU DIDEL s-a aflat, in perioada 02.06.2008 – 01.02.2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut simultan atat calitatea de Consilier local in cadrul Primariei Comunei Delesti, cat si calitatea de functionar public in cadrul Primariei Comunei Balteni, Judetul Vaslui.

Potrivit unui comunicat al  ANI, la data de 13.02.2009, „Agentia Nationala de Integritate a fost sesizata cu privire la posibila incalcare de catre domnul  HUTU ALEXANDRU DIDEL a dispozitiilor legale privind regimul juridic al incompatibilitatilor.

Prin sesizarea sus-mentionata, se aduce la cunostinta Agentiei Nationale de Integritate faptul ca  domnul HUTU ALEXANDRU DIDEL se afla in stare de incompatibilitate potrivit art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, intrucat a detinut simultan atat calitatea de Consilier local in cadrul Primariei Comunei Delesti, cat si calitatea de functionar public in cadrul Primariei Comunei Balteni, Judetul Vaslui, functii detinute pana la data de 01.02.2009, cand domnul HUTU ALEXANDRU DIDEL a fost ales Viceprimar al Comunei Delesti.

Potrivit dispozitiilor Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, republicata, functionarii publici, inclusiv cei cu statut special, sunt obligati sa-si declare averile si interesele. Deci, domnul HUTU ALEXANDRU DIDEL, avand calitatea de functionar public, avea obligatia sa-si declare averea si interesele patrimoniale.

Prin prevederile Legii nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei: „calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica  decat cea in care a fost numit, precum  si cu functiile de demnitate publica”, iar „functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza, respectiv in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata”.

Intrucat, in urma verificarii prealabile, au rezultat indicii temeinice referitoare la incalcarea prevederilor legale privind regimul incompatibilitatilor, in temeiul art. 45, alin. (1) din Legea nr. 144/2007, republicata, s-a procedat la declansarea procedurii de verificare propriu-zisa a starii de incompatibilitate a domnului HUTU ALEXANDRU DIDEL.

Procedura de instiintare, asa cum este prevazuta de Legea nr. 144/2007, republicata, a fost indeplinita in baza mandatului postal (cu confirmare de primire) din data de 28.04.2009, confirmarea de primire fiind semnata in data de 30.04.2009, prin care domnul HUTU ALEXANDRU DIDEL a fost informat despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale privind completarea si depunerea declaratiilor de avere si de interese, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

Potrivit prevederilor art. 97, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, „Raportul de serviciu al functionarului public se suspenda:… b) pana la incetarea functiei eligibile sau a functiei de demnitate publica, in cazul in care functionarul public a fost ales sau numit”.

„In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Agentia isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti