Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Publicarea normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1725 care reglementează prelucrarea datelor de către instituțiile și organele Uniunii Europene
09.08.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 259 din data de 2 august 2019, a fost publicată Decizia Biroului Parlamentului European din 17 iunie 2019 privind norme de aplicare referitoare la Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE.

Regulamentul stabilește principiile și normele aplicabile prelucrării datelor cu caracter personal de către toate instituțiile și organele Uniunii și dispune numirea unui responsabil cu protecția datelor de către fiecare instituție și organ al Uniunii.

Regulamentul și normele de aplicare se referă la următorul tip de operatori: instituțiele sau organele Uniunii ori direcții generale sau orice alte entitpți organizaționale care stabilesc, singure sau împreună cu altele, scopurile și mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal; în cazul în care scopurile și mijloacele prelucrării sunt stabilite printr-un act specific al Uniunii, dreptul Uniunii poate stabili operatorul sau criteriile specifice necesare desemnării acestuia.

Având în vedere prevederile art. 43 alin. (1) din Regulament, normele stabilesc că  Secretarul general numește responsabilul cu protecția datelor din rândul personalului Parlamentului European, fiind scutit de orice alte sarcini în cadrul Parlamentului European. Competențele responsabilului cu protecția datelor sunt similare celor prevăzute și în GDPR, având obligația raportării directe Secretarului General, dar și Autorității Europene pentru Protecția Datelor o dată pe an.

Secretarul general poate numi membri ai personalului care să lucreze în cadrul Serviciului pentru protecția datelor pentru a asista responsabilul cu protecția datelor în exercitarea funcțiilor sale.

În ce privește drepturile (precum și excepțiile de la ele) și obligațiile persoanelor vizate în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal ce le aparți, normele aduc niște lămuriri mai mult de procedură, spre ex. în cazul exercitării dreptului la ștergerea datelor, persoanele vizate urmează ca în cererile de ștergere să precizează datele cu caracter personal care trebuie șterse și se indică motivele ștergerii în sensul articolului 19 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725.

Normele conțin și anexe care detalizează separat anumite aspecte reglementate de Regulament precum: prevenirea internă a incidentelor de securitate și investigarea acestora, anchete de securitate și investigații auxiliar; proceduri disciplinare, anchete administrative și investigații privind chestiuni legate de personal; procedurile de selecție șamd.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.