Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la comunicarea publică a operei. UPDATE: Concluzii AG
11.09.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

11 septembrie 2020: Avocatul general propune Curții următorul răspuns:

1) Articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională trebuie interpretat în sensul că reprezintă o comunicare publică în sensul acestei dispoziții încorporarea într‑o pagină de internet a operelor protejate de dreptul de autor puse la dispoziția publicului cu acces liber cu autorizarea titularului drepturilor de autor pe alte site‑uri internet, astfel încât acestea se afișează automat pe această pagină de la deschiderea sa, fără nicio acțiune suplimentară a utilizatorului.

2) Acest articol trebuie interpretat în sensul că nu constituie o comunicare publică, în sensul acestei dispoziții, încorporarea, cu ajutorul unui link care poate fi accesat și care utilizează tehnica framing‑ului, în site‑ul internet al unui terț a unei opere care a fost pusă la dispoziția publicului cu acces liber pe un site internet cu consimțământul titularului drepturilor atunci când această încorporare eludează măsuri de protecție împotriva framing‑ului adoptate sau impuse de titularul drepturilor de autor.

3) Măsurile tehnice de protecție împotriva încorporării într‑o pagină de internet a operelor protejate de dreptul de autor puse la dispoziția publicului cu acces liber cu autorizarea titularului drepturilor de autor pe alte site‑uri internet, astfel încât acestea se afișează automat de la deschiderea acestei pagini, fără nicio acțiune suplimentară a utilizatorului, constituie măsuri de protecție eficiente în sensul articolului 6 din Directiva 2001/29. (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

13 august 2019: Judecătorul suprem german se întreabă cu privire la comunicarea publică a operei (C-392/19 VG Bild-Kunst).

Situația de fapt:
1. avem Integrarea unei opere disponibile cu consimțământul titularului dreptului pe un site fără restricții în ceea ce privește accesul pe site-ul unui terț prin intermediul framing-ului
2. necesitatea de a afla dacă ne aflăm în prezenta unei comunicări publice a operei în cazul în care aceasta este efectuată prin eludarea măsurilor de protecție împotriva framing-ului adoptate sau dispuse de titularul dreptului.

Dispoziții incidente: articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2001/29/CE

Articolul 3 (extras)
Dreptul de comunicare publică a operelor și dreptul de a pune la dispoziția publicului alte obiecte protejate

(1) Statele membre prevăd dreptul exclusiv al autorului de a autoriza sau de a interzice orice comunicare publică a operelor lor, prin cablu sau fără cablu, inclusiv punerea la dispoziția publicului a operelor lor, astfel încât oricine să poată avea acces la acestea din orice loc și în orice moment.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.