« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la comunicarea publică a operei. UPDATE: Hotărârea CJUE (avem comunicare publică)
11.03.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

11 martie 2021: Curtea declară:

Articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională trebuie interpretat în sensul că reprezintă o comunicare publică în sensul acestei dispoziții încorporarea prin tehnica framingului într‑o pagină de internet a unui terț a operelor protejate de dreptul de autor puse la dispoziția publicului cu acces liber cu autorizarea titularului dreptului de autor pe un alt site internet atunci când această încorporare eludează măsuri de protecție împotriva framingului adoptate sau impuse de respectivul titular.

:: hotărârea CJUE

***

11 septembrie 2020: Avocatul general propune Curții următorul răspuns:

1) Articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională trebuie interpretat în sensul că reprezintă o comunicare publică în sensul acestei dispoziții încorporarea într‑o pagină de internet a operelor protejate de dreptul de autor puse la dispoziția publicului cu acces liber cu autorizarea titularului drepturilor de autor pe alte site‑uri internet, astfel încât acestea se afișează automat pe această pagină de la deschiderea sa, fără nicio acțiune suplimentară a utilizatorului.

2) Acest articol trebuie interpretat în sensul că nu constituie o comunicare publică, în sensul acestei dispoziții, încorporarea, cu ajutorul unui link care poate fi accesat și care utilizează tehnica framing‑ului, în site‑ul internet al unui terț a unei opere care a fost pusă la dispoziția publicului cu acces liber pe un site internet cu consimțământul titularului drepturilor atunci când această încorporare eludează măsuri de protecție împotriva framing‑ului adoptate sau impuse de titularul drepturilor de autor.

3) Măsurile tehnice de protecție împotriva încorporării într‑o pagină de internet a operelor protejate de dreptul de autor puse la dispoziția publicului cu acces liber cu autorizarea titularului drepturilor de autor pe alte site‑uri internet, astfel încât acestea se afișează automat de la deschiderea acestei pagini, fără nicio acțiune suplimentară a utilizatorului, constituie măsuri de protecție eficiente în sensul articolului 6 din Directiva 2001/29. (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

13 august 2019: Judecătorul suprem german se întreabă cu privire la comunicarea publică a operei (C-392/19 VG Bild-Kunst).

Situația de fapt:
1. avem Integrarea unei opere disponibile cu consimțământul titularului dreptului pe un site fără restricții în ceea ce privește accesul pe site-ul unui terț prin intermediul framing-ului
2. necesitatea de a afla dacă ne aflăm în prezenta unei comunicări publice a operei în cazul în care aceasta este efectuată prin eludarea măsurilor de protecție împotriva framing-ului adoptate sau dispuse de titularul dreptului.

Dispoziții incidente: articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2001/29/CE

Articolul 3 (extras)
Dreptul de comunicare publică a operelor și dreptul de a pune la dispoziția publicului alte obiecte protejate

(1) Statele membre prevăd dreptul exclusiv al autorului de a autoriza sau de a interzice orice comunicare publică a operelor lor, prin cablu sau fără cablu, inclusiv punerea la dispoziția publicului a operelor lor, astfel încât oricine să poată avea acces la acestea din orice loc și în orice moment.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

 
Secţiuni: CJUE, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD