Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Orientării (UE) 2018/876 a BCE privind Registrul de date privind instituțiile și companiile afiliate
13.08.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Banking, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 208/47 din 8 august 2019, a fost publicată Orientarea (UE) 2019/1335 a Băncii Centrale Europene din 7 iunie 2019 de modificare a Orientării (UE) 2018/876 privind Registrul de date privind instituțiile și companiile afiliate.

Banca Centrală Europeană (BCE) administrează Registrul de date privind instituțiile și companiile afiliate (Register of Institutions and Affiliates Database) (RIAD), care este un set comun de date de referință pentru Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) privind unitățile juridice și alte unități instituționale statistice.

RIAD ar trebui să conțină datele necesare pentru anumite modificări ale indicilor de referință pe piețele monetare, în scopul de a sprijini mai bine procesele operaționale la nivelul Eurosistemului și îndeplinirea misiunilor SEBC. În acest context, RIAD ar trebui să conțină date relevante actualizate pentru determinarea ratei dobânzii pe termen scurt la operațiunile în euro, în conformitate cu articolul 8 alineatul (5) din Orientarea (UE) 2019/1265 a Băncii Centrale Europene (BCE/2019/19). Prin urmare, este necesară modificarea în acest sens a articolului 22 din Orientarea (UE) 2018/876 a Băncii Centrale Europene (BCE/2018/16).

Colectarea și raportarea de informații statistice privind fondurile de pensii (FP) în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/231 al Băncii Centrale Europene (BCE/2018/2) sunt necesare pentru susținerea BCE în efectuarea analizei monetare și financiare și pentru contribuția SEBC la stabilitatea sistemului financiar. În consecință, FP ar trebui înregistrate în RIAD. Întrucât datele RIAD sunt utilizate pentru a întocmi listele oficiale ale instituțiilor financiare, ar trebui publicată o listă nouă de FP. Prin urmare, este necesară actualizarea capitolului VI din Orientarea (UE) 2018/876 (BCE/2018/16) în ceea ce privește dispozițiile specifice privind înregistrarea datelor de referință pentru publicarea listei FP.

Pentru a facilita identificarea contrapărților în baza comună de date analitice cu caracter granular cu privire la credite (denumită în continuare „AnaCredit”) de către agenții raportori în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/867 al Băncii Centrale Europene (BCE/2016/13) și cu Orientarea (UE) 2017/2335 a Băncii Centrale Europene (BCE/2017/38), în modelul de schimb de date RIAD trebuie inclusă o valoare suplimentară a atributului pentru statutul de confidențialitate al datelor înregistrate în RIAD. Prin urmare, este necesară modificarea în acest sens a articolului 10 din Orientarea (UE) 2018/876 (BCE/2018/16).

Sunt necesare modificări ale anexelor I și II pentru a reflecta noile dispoziții privind rata dobânzii pe termen scurt la operațiunile în euro și privind FP.

Prin urmare, Orientarea (UE) 2018/876 (BCE/2018/16) se modificată în mod corespunzător.

Prezenta orientare produce efecte de la data notificării sale către băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro. Băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro asigură respectarea prezentei orientări de la 2 octombrie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti