« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Făptuitorul – subiect principal al investigației criminale
15.08.2019 | Neculai ZAMFIRESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Noţiunea de „făptuitor” nu este definită în Codul penal sau în Codul de procedură penală. Potrivit doctrinei dreptului penal, o persoană poate avea în cursul urmăririi şi a cercetării penale, calitatea de “suspect, făptuitor, inculpat“. Se pare că, prin poziţionarea noţiunii de “făptuitor” între noţiunea de “suspect” şi noţiunea de “inculpat“, autorii au optat, pro domo, pentru strategia „calea de mijloc/calea de aur”.

Tinzând către o definire a noţiunii de făptuitor, apelăm la perceptele procedurii investigaţiei criminale, care disting relaţia faptă / făptuitor, în sensul că fiecare faptă (penală, morală, socială…) are un făptuitor, cunoscut în măsura în care fapta și împrejurările sale îl prezintă[1]. (după caz, potrivit semnalmentelor; stabilirii configuraţiei amprentei genetice sau papilare; profilului psiho/social, stabilirii elementelor modului de operare…) DECI, din această perspectivă putem defini făptuitorul ca persoana abstract indicată de fapta investigată și împrejurările sale, şi a cărei identificare şi indicare în spaţiul psiho/social face obiectul operațiunilor investigaţiei criminale.

Identificând făptuitorul din perspectivă tehnică şi indicându-i prezenţa în evidenţele stării civile, profesionale şi sociale, acesta devine ex lege[2] suspect, subiect procesual principal în faza de urmărire penală a faptei. În momentul în care există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că suspectul a săvârșit infracțiunea şi nu există vreunul din cazurile care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale, procurorul este obligat să pună în mișcare acțiunea penală, moment de la care suspectul devine inculpat. DECI, firul enumerativ al persoanelor implicate într-o faptă supusă dezbaterii judiciare este, făptuitor, suspect, inculpat. 

Potrivit procedurii criminale, fapta (acțiunea criminală) îşi prezintă făptuitorul prin reflectivitatea urmelor transpusă în repere identificatoare, potrivit procedurii penale, suspectul şi inculpatul îşi neagă sau îşi prezintă fapta prin asumare/circumstanţiere. Implicaţii ale definirii conceptului de făptuitor.

Art. 269: Favorizarea făptuitorului: (1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor privind identificarea acestuia […] se pedepseşte cu […] (NU împiedicarea sau îngreunarea cercetărilor privind procesul probaţiunii, proces ce nu poate fi desprins de rolul activ al organului judiciar). Celelalte trei ipoteze ale normei, respectiv, împiedicarea sau îngreunarea cercetărilor privind: răspunderea penală, măsura privativă de libertate şi executarea pedepsei, țin strict de noţiunile, inculpat şi condamnat., DECI, pot fi incriminate numai situaţiile de fapt ce exced drepturilor procesuale ale celor două categorii de subiecți.


[1] N. Iorga, “Omul este rodul faptelor sale. De fapta ta rămâi legat/Oricât ar fi impus de tine/Cu lanţul ei de fier te ţine”.
[2] Art. 305 / (1) Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. (Ex lege, prin funcționarea legii, NU a vârfului peniţei).


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Drept penal, Opinii, SELECTED TOP LEGAL

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD