ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Investigația criminală. Procedee probatorii însuflețite și neînsuflețite
19.08.2019 | Neculai ZAMFIRESCU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

PROCEDEU PROBATORU ÎNSUFLEŢIT – redarea în formă scrisă a dialogului telefonic

Victima “...nu este bloc, este o casă, este o curte… sunt închisă într-o cameră, văd decât o poartă… un brad, un nuc, o mașină-platformă cu fiare vechi, un autoturism gri și mai mulți câini-lupi dezlegați.

PROCEDEU PROBATORIU NEÎNSUFLEŢIT- experiment fotografic

Omul are o vedere binoculară. Informaţiile vizuale din spaţiul înconjurător intră prin ambii ochi. Zona din spaţiu, care se vede fără a mişca ochii sau capul se numeşte câmp vizual. Zona de spaţiu percepută prin poziţia capului spre stânga sau dreapta cu ochii nemiscaţi o definim, de asemenea, câmp vizual. Unghiul de câmp al ochiului uman este de aproximativ 47 gr., acesta fiind şi unghiul de câmp al unui obiectiv fotografic cu f 50 motiv pentru care este numit obiectiv cu distanţă normală.

Câmpul vizual al victimei în condiţiile descrise de aceasta „ sunt închisă într-o cameră văd decât o poartă… un brad, un nuc, o mașină-platformă cu fiare vechi, un autoturism gri și mai mulți câini-lupi dezlegați “ poate fi determinat experimental folosind un obiectiv fotografic cu f 50.

Porțiunea de spațiu care putea fi cuprinsă cu privirea de victimă va fi redată de cadrele fotografice, acestea vor afirma sau infirma prezenţa victimei în spaţiul din care se presupune că a făcut relatarea telefonică. Mai precis se va putea stabili dacă victima s-a aflat sau nu s-a aflat în faţa vreuneia din ferestrele clădirii din care se realizează experimentul.[1]


[1]

Imaginile foto vor indica posibilitatea victimei de a fi procesat din locul experimentului detaliile vizuale redate auditiv “văd decât o poartă… un brad, un nuc, o maşină-platformă cu fiare vechi, un autoturism gri și mai mulți câini-lupi“.


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate