Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Azi m-am dus la prima oră la San Pietro
18.08.2019 | Theodor PALEOLOGU

JURIDICE - In Law We Trust
Theodor Paleologu

Theodor Paleologu

Dragă tata,

Azi m-am dus la prima oră la San Pietro, adică la 7. E cel mai bun moment. Se intră ușor, e puțină lume, te poți uita în liniște fiecare minunăție. E o atmosferă de rugăciune și spiritualitate.

Mă tot gîndesc la ce spuneai despre San Pietro în scrisorile către Mieta din Bunul simț ca paradox. Că nu sînt de acord e puțin spus. Locul nu e doar fabulos prin fast, măreție și acumularea de capodopere. Dacă ai răbdare și nu te lași înșelat de aparențe, descoperi un loc propice meditației și vieții spirituale. Desigur, nu cînd forfotește de turiști. De-aia e important să vii la prima oră. Dacă n-aș avea 25 de cursanți după mine, aș veni în fiecare zi la San Pietro dis de dimineață.

E liniște, e frumos, e înălțător. Fiecare tablou, fiecare statuie, fiecare monument funerar are o poveste și mărturisește despre pietate. Ai aici un rezumat al istoriei creștinismului. O poți retrăi în minte doar plimbîndu-te prin basilică sau stînd pe loc și uitîndu-te în jur. Frumusețea nu este deșertăciune, ci expresie a pietății.

Mă uit, de pildă, la Schimbarea la față de Rafael și văd o magistrală lecție de teologie mistică. În planul de jos apostolii sînt angajați într-o dispută legată de incapacitatea de a-l tămădui pe tînărul posedat. În planul superior se produce adevăratul miracol: revelația naturii divine a lui Isus. Dar cei trei apostoli Iacob, Petru și Ioan sînt orbiți de lumina transfigurării și nu pot vedea cu adevărat miracolul. Martori ai miracolului, ei îl văd și nu îl văd în același timp. Singurii care văd cu adevărat sînt cele două mogîldețe din stînga, identificați cu sfinții Felicissimus și Agapitus. Eu cred însă că cei doi sînt, de fapt, creștinii de bază, oamenii smeriți, care îngenunchează în fața majestății divine. Rafael avansează o adevărată teorie a viziunii mistice. Axul vertical al tabloului vorbește despre ruptura dintre planul lumesc și cel suprasensibil. Viziunea mistică presupune o asemenea ruptură radicală.

Aș putea comenta fiecare tablou și statuie în parte, fară a uita, evident, statuile papilor și monumentele lor funerare. Două în special: fabulosul memento mori dedicat de Bernini papei Alexandru al VII-lea Chigi și splendoarea comandata de Julius al ÎI-lea în memoria unchiului său, Sixtus al IV-lea, înconjurat de virtuțile teologale și cardinale și de opt științe și arte liberale. Această minunăție te întîmpină în muzeul tezaurului, în partea din stîngă a basilicii. În același muzeu se află unul dintre cele mai frumoase sarcofage din secolul al IV-lea: sarcofagul senatorului și consulului Junius Bassus. Zece episoade din Vechiul și Noul Testament sînt reprezentate pe partea din față. Recunoaștem pe Adam și Eva, Abraham și Isaac, Iov, Daniel, Petru, Pavel și, bineînțeles, Isus în trei ipostaze diferite. Personaj ilustru de rang consular, Bassus era, așadar, perfect familiarizat cu Scriptura și tradiția iudeo-creștină. Chiar lîngă sarcofagul lui Bassus se află celebra dalmatică zisă a lui Charlemagne, care este, de fapt, un veșmînt liturgic bizantin de toată frumusețea, cu Parusia de o parte și Transfigurarea de cealaltă.

Dar n-aș vrea să devin fastidios cu toate aceste notițe de călător studios. Ideea e că San Pietro trebuie vizitat înainte de invazia barbarilor, adică înainte de ora 9. Nu de alta, dar riști ca în locul iubirii de oameni să te bîntuie imboldul de a trage cu mitraliera. Și cred că San Pietro trebuie vizitat de foarte multe ori, cu răbdare, acordînd timp fiecărei opriri în cîte un cotlon al basilicii.

În 1968 n-ai dispus e un asemenea răgaz și de-aia te-ai cam repezit cu judecățile tale peremptorii.

Cu drag,

ToaderPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.