Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2019/1348 privind procedura de recunoaștere a statelor membre din afara zonei euro ca state membre raportoare în condițiile Regulamentului (UE) 2016/867
19.08.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Dreptul Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 214 din 16 august 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/1348 a Băncii Centrale Europene din 18 iulie 2019 privind procedura de recunoaștere a statelor membre din afara zonei euro ca state membre raportoare în temeiul Regulamentului (UE) 2016/867 privind colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite și la riscul de credit (BCE/2019/20).

Regulamentul (UE) 2016/867 (BCE/2016/13) stabilește cadrul general pentru colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite și la riscul de credit („date cu privire la credite”). Aceste date cuprind informații detaliate și individuale referitoare la instrumente care generează risc de credit pentru societățile care acceptă depozite, societăți financiare, altele decât societățile care acceptă depozite sau vehiculele de gestionare a activelor, care desfășoară toate activități de creditare la o scară semnificativă. Datele colectate sunt necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor Eurosistemului, ale Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și ale Comitetului european pentru risc sistemic (CERS), inclusiv analiza politicii monetare și operațiunile de politică monetară, gestionarea riscurilor, supravegherea stabilității financiare precum și politica și cercetarea macroprudențială. Aceste date vor fi de asemenea utile in scopuri de supraveghere bancară în contextul Mecanismului unic de supraveghere (MUS).

Regulamentul este aplicabil statelor membre rapotor, care este definit drept  un stat membru a cărui monedă este euro.

Statele membre a căror monedă nu este euro pot decide să devină stat membru raportor prin includerea dispozițiilor prezentului regulament în legislația lor națională sau printr-o altă modalitate de impunere a cerințelor de raportare relevante, în conformitate cu legislația lor națională; aceasta poate include, în special, statele membre care participă la MUS prin intermediul colaborării strânse conform articolului 7 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului.

Decizia are ca scop reglementarea procedurii de recunoaștere a unui stat membru a căror monedă nu este euro drept stat membru raportor.

Principalul criteriu de recunoaștere fiind conformarea legislației naționale la Regulamentul (UE) 2016/867. În cazul în care statul dat îndeplinește aceste criterii, el poate transmite BCE manifestarea oficială a interesului de a deveni stat membru raportor ( „stat membru interesat”), utilizând modelul prevăzut în anexa I la Decizie.

În decurs de 20 de zile BCE urmează să verifice dacă statul membru interesat a inclus dispozițiile Regulamentului în legislația internă, și după efectuarea tuturor evaluărilor să decidă dacă statul membru întrunește condițiile pentru a fi calificat drept stat membru raportor. Decizia BCE este condiționată de încheierea unui acord de către BCN a statului membru interesa (a se vedea anexa II)

După notificarea deciziei BCE prin care se recunoaște că un stat membru interesat se califică drept stat membru raportor în temeiul Regulamentului  și cu condiția intrării în vigoare a acordului cu BCE, BCE solicită BCN a statului membru interesat să identifice și să revizuiască unitățile de observare statistică efective cu obligații de raportare.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti