Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 
Print Friendly, PDF & Email

Viitorul economiei europene: Întreprinderi cu profit limitat
20.08.2019 | Vlad BERCU

 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 282 din 20 august 2019 a fost publicată Avizul Comitetului Economic și Social European – „Către un cadru juridic european adaptat la întreprinderile din economia socială” (aviz din proprie inițiativă).

Articolul 54 din Tratatul pentru funcționarea Uniunii Europene este interpretat în sensul că trebuie diferențiat clar entitățile care nu urmăresc interese economice (fără scop lucrativ) și societățile care desfășoară activități economice în schimbul unei remunerații (profit). A doua categorie înglobează toate entitățile care obțin profit fără a lua în considerare forma lor juridică, sau dacă profiturile sunt distribuite sau nu.

Avizul Comitetului Economic și Social European („CESE”) constată un lapsus la nivel legislativ cu privire la întreprinderile economiei sociale, acele întreprinderi care nu urmăresc asigurarea viabilități pe termen lung, iar profiturile obținute sunt reinvestite în crearea sau menținerea locurilor de muncă sau în dezvoltarea unor activități legate de obiectul de activitate, fie sunt distribuite colectiv în funcție de contribuția personală a membrilor.

Astfel, CESE propune să se introducă în legislația UE un cadru juridic adaptat la o mai bună recunoaștere a întreprinderilor din economia socială. Acest cadru ar urma să se bazeze pe un concept nou (profitul limitat), vizând toate întreprinderile ce ar putea obține profit, dar care nu urmăresc să-l distribuie proprietarilor, obiectivul lor fiind de tip solidar sau de interes general.

Nediferențierea cooperativelor, societăților mutuale, întreprinderilor sociale sau asociațiilor, precum și tuturor întreprinderilor care exercită o activitate economică viabilă și permit chiar, după caz, acumularea unor excedente, de întreprinderile de tip capitalist cu scop lucrativ, duce la aplicarea unui regim echivalent în cadrul dreptului societăților comerciale, achizițiilor publice, concurenței, sau chiar fiscalității, în ciuda avantajelor de interes general ce ar rezultă din prezența unor astfel de structuri pe teritoriul statelor membre ale UE.

În acest sens, introducerea noțiunii de profit limitat ar permite evidențierea diferenței esențiale dintre întreprinderile din economia socială și cele de tip capitalist. A califica o entitate drept entitate cu profit limitat înseamnă că profitul constituie un mijloc, și nu un scop al activității. Utilizarea noțiunii de profit limitat va permite:
(a) să se evite ca recunoașterea economiei sociale să fie limitată doar la întreprinderile sociale, și anume la cele care desfășoară anumite activități sociale, în timp ce întreprinderile din economia socială, indiferent de sectorul în care operează, răspund unor nevoi economice, sociale și teritoriale. Excedentele înregistrate aduc beneficii, în primul rând, membrilor cooperativelor, afiliaților societăților mutuale și utilizatorilor locali ai asociațiilor care prestează servicii. Aceștia nu vor alimenta niciodată fonduri speculative și nici nu vor remunera investitori stabiliți în întreaga lume;
(b) să se garanteze respectarea diversității naționale în ceea ce privește formele de întreprinderi, respectând în același timp principiul subsidiarității.

O primă modificăre ar implica art. 54 din TFUE și libertatea de stabilire ar putea viza societățile de drept civil sau comercial, inclusiv societățile cooperative și celelalte persoane juridice de drept public sau privat, cu scop lucrativ sau cu profit limitat.

CESE concretizează că noțiunea de profit limitat urmează a fi utilizat pe larg și în domeniul concurenței, precum și faptul că în cadrul achizițiilor publice urmează a le fi deschise ușile întreprindelor economiei sociale. Nu în ultimul rând, urmează a fi stabilit un cadru fiscal favorabil acestor întreprinderi, pentru a facilita dezvoltarea lor.

Vlad Bercu
Legal research SĂVESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.