« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept comercial
CRAZNIC
 

Viitorul economiei europene: Întreprinderi cu profit limitat
20.08.2019 | Vlad BERCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 282 din 20 august 2019 a fost publicată Avizul Comitetului Economic și Social European – „Către un cadru juridic european adaptat la întreprinderile din economia socială” (aviz din proprie inițiativă).

Articolul 54 din Tratatul pentru funcționarea Uniunii Europene este interpretat în sensul că trebuie diferențiat clar entitățile care nu urmăresc interese economice (fără scop lucrativ) și societățile care desfășoară activități economice în schimbul unei remunerații (profit). A doua categorie înglobează toate entitățile care obțin profit fără a lua în considerare forma lor juridică, sau dacă profiturile sunt distribuite sau nu.

Avizul Comitetului Economic și Social European („CESE”) constată un lapsus la nivel legislativ cu privire la întreprinderile economiei sociale, acele întreprinderi care nu urmăresc asigurarea viabilități pe termen lung, iar profiturile obținute sunt reinvestite în crearea sau menținerea locurilor de muncă sau în dezvoltarea unor activități legate de obiectul de activitate, fie sunt distribuite colectiv în funcție de contribuția personală a membrilor.

Astfel, CESE propune să se introducă în legislația UE un cadru juridic adaptat la o mai bună recunoaștere a întreprinderilor din economia socială. Acest cadru ar urma să se bazeze pe un concept nou (profitul limitat), vizând toate întreprinderile ce ar putea obține profit, dar care nu urmăresc să-l distribuie proprietarilor, obiectivul lor fiind de tip solidar sau de interes general.

Nediferențierea cooperativelor, societăților mutuale, întreprinderilor sociale sau asociațiilor, precum și tuturor întreprinderilor care exercită o activitate economică viabilă și permit chiar, după caz, acumularea unor excedente, de întreprinderile de tip capitalist cu scop lucrativ, duce la aplicarea unui regim echivalent în cadrul dreptului societăților comerciale, achizițiilor publice, concurenței, sau chiar fiscalității, în ciuda avantajelor de interes general ce ar rezultă din prezența unor astfel de structuri pe teritoriul statelor membre ale UE.

În acest sens, introducerea noțiunii de profit limitat ar permite evidențierea diferenței esențiale dintre întreprinderile din economia socială și cele de tip capitalist. A califica o entitate drept entitate cu profit limitat înseamnă că profitul constituie un mijloc, și nu un scop al activității. Utilizarea noțiunii de profit limitat va permite:
(a) să se evite ca recunoașterea economiei sociale să fie limitată doar la întreprinderile sociale, și anume la cele care desfășoară anumite activități sociale, în timp ce întreprinderile din economia socială, indiferent de sectorul în care operează, răspund unor nevoi economice, sociale și teritoriale. Excedentele înregistrate aduc beneficii, în primul rând, membrilor cooperativelor, afiliaților societăților mutuale și utilizatorilor locali ai asociațiilor care prestează servicii. Aceștia nu vor alimenta niciodată fonduri speculative și nici nu vor remunera investitori stabiliți în întreaga lume;
(b) să se garanteze respectarea diversității naționale în ceea ce privește formele de întreprinderi, respectând în același timp principiul subsidiarității.

O primă modificăre ar implica art. 54 din TFUE și libertatea de stabilire ar putea viza societățile de drept civil sau comercial, inclusiv societățile cooperative și celelalte persoane juridice de drept public sau privat, cu scop lucrativ sau cu profit limitat.

CESE concretizează că noțiunea de profit limitat urmează a fi utilizat pe larg și în domeniul concurenței, precum și faptul că în cadrul achizițiilor publice urmează a le fi deschise ușile întreprindelor economiei sociale. Nu în ultimul rând, urmează a fi stabilit un cadru fiscal favorabil acestor întreprinderi, pentru a facilita dezvoltarea lor.

Vlad Bercu
Legal research SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD