Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Judecatorii la Parlament – 8 septembrie 2009
08.09.2009 | JURIDICE.ro

Discutiile de astazi la grupul parlamentar al PD-L au fost sustinute de Horatius Dumbrava, Cristi Danilet, Adrian Neacsu, Mona Pivniceru, Viorica Costiniu, Ana-Maria Puiu, Stefania Teleman.

La invitatia presedintelui comisiei, deputatul Mircea Toader, a luat cuvantul Horatius Dumbrava, care a prezentat liniile protestului magistratilor.

Mona Pivniceru a subliniat ca esenta demersului magistratilor nu este cresterea salariilor, ci sa nu le fie diminuate veniturile. Arata ca micsorarea salariilor va incalca principiul drepturilor castigate, ceea ce ar determina un val de procese prin care magistratii vor pretinde diferentele salariale. Presedintele AMR a aratat ca solicitarile magistratilor tind si la eliminarea tensiunii dintre ICCJ si politic, in asa fel incat judecatorii sa poata constitui Biroul Electoral Central. A prezentat pe larg solicitarile magistratilor, subliniind ca doar o parte dintre ele sunt de natura salariala.

Adi Neacsu a descris RNAGJ si a spus ca protestul judecatorilor este un strigat pentru independenta. Inclusiv independenta financiara, din toate punctele de vedere.

Viorica Costiniu s-a referit la importanta independentei judecatorilor, garantie a statului de drept. A prezentat pe larg reglementari europene in materie. A subliniat ca judecatorii sunt o putere in stat, la fel ca si parlamentarii, iar aceasta pozitie constitutionala ar trebui sa se regaseasca in legea salarizarii unitare.

Cristi Danilet spune ca judecatorii aflati in fata parlamentarilor nu au mandat de negociere, ci doar pentru a supune atentiei parlamentarilor chestiuni importante. Subliniaza ca protestul magistratilor este generalizat si este pe deplin justificat. Isi exprima speranta ca demersurile judecatorilor vor fi intelese, macar in al XII-lea ceas.

Ia cuvantul si Daniel Cretu, presedintele Asociatiei Asistentilor Judiciari, care face prezentarea istorica a institutiei asistentilor judiciari. Militeaza pentru inlaturarea discriminarii asistentilor judiciari si depune amendamente. Din partea Asociatiei Asistentilor Judiciari este prezenta si Janina Ianculescu.

Stefania Teleman sustine cauza grefierilor si arata ca actuala lege a salarizarii unitare ii defavorizeaza pe grefieri. Spune ca un salariu de grefier se ridica pana la 2.200-2.400 lei, iar legea noua le va diminua salariile.

Mircea Toader multumeste pentru prezentari si isi exprima regretul ca doar astazi au loc aceste consultari. Spune ca usa este deschisa si asteapta amendamente. Arata ca puterea judecatoreasca are probabil cea mai importanta pozitie in stat. Spune ca fara o Justitie corecta nu poate sa fie stat de drept. Spune ca nu se va inchide lumina sau caldura in instante. Sustine ca puterile trebuie sa fie egale, inclusiv la nivel salarial. Vorbeste despre criza, despre dificultatile bugetare. Solicita textul amendamentelor si sugereaza sa se realizeze o abordare tehnica, concreta.

Mona Pivniceru revine si, fata de pozitia exprimata de parlamentari, solicita realizarea unui pact cu judecatorii, care sa garanteze pozitia acestora in stat.

Mircea Toader arata ca are in fata  reprezentanti ai unor asociatii profesionale. Un act formal cu acestia nu-si are locul.

Mona Pivniceru spune ca reputatia este, din pacate colectiva, raspunzand unui parlamentar care a afirmat ca „exista si  judecatori facuti la apelul de seara”. Si subliniaza ca asta e valabil si pentru parlamentari…

Discutiile se inchid.

Pentru Juridice.ro, de la fata locului, Andrei Savescu


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Judecatorii la Parlament – 8 septembrie 2009”

  1. t-ovidiu spune:

    Frectie la piciorul de lemn. Cum, tocmai cu mircea toader au avut loc „negocierile” (am scris intentionat fara majuscule)? Pai nu l-ati vazut ieri la Realitatea Tv? Demagogie pura ce a facut astazi la aceasta intalnire…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.